6 trends in het internetverkeer

Switching

Het jaarlijkse IP verkeer zal in West-Europa groeien van van 9,6 nu naar 24,7 exabytes per maand in 2019, zo blijkt uit onderzoek van Cisco. De gemiddelde internetgebruiker zal in 2019 maar liefst 48.8 gigabyte aan verkeer per maand ‘verbruiken’. Nu is dat nog 19.5 gigabyte. Vooral video zorgt voor de grote groei. Wat zijn de trends in het internetverkeer?

Cisco publiceerde onlangs een update van de Cisco Visual Networking Index (VNI), waarin het internetverkeer wordt geanalyseerd. De 6 belangrijkste verkeerstrends op een rijtje:

1: Internetverkeer wordt gedomineerd door video

Video maakt een steeds belangrijker deel uit van het internetverkeer. Cisco becijfert dat 80% van het IP-verkeer in 2019 zal bestaan uit video. In 2014 was dat nog 64%. Dit percentage omvat alle video die via het internet wordt gedistribueerd, waaronder IPTV, online VoD en live streaming. Alleen video downloads via p2p netwerken zitten niet in dit percentage. Wanneer dergelijk p2p verkeer ook wordt meegenomen bestaat het internetverkeer in 2019 volgens Cisco voor 80 tot 90% uit video!

2: HD video groeit

Een van de redenen achter deze groei is de kwaliteit van online video. Die wordt steeds beter. In West-Europa zal in 2019 55% van het videoverkeer bestaan uit HD video. Dat is nu nog 35%. Het percentage Ultra HD zal groeien van een half procent nu naar 13% in 2019, een jaarlijkse groei van 157%! De invloed van een betere beeldkwaliteit op de vraag naar internetsnelheid werd eerder voorspeld door Dialogic.

Cisco-VNI-4k-Ultra-HD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3: Steeds meer connected devices

Wereldwijd zal het aantal verbonden devices in 2019 drie keer groter zijn dan de wereldbevolking! In West-Europa verwacht Cisco een stijging van 1.9 miljard naar 3.5 miljard met het internet verbonden apparaten. Dat zijn 8 connected devices per persoon! Het verkeer dat afkomstig is van PC’s zal dan ook relatief steeds lager worden: in 2019 zal 64% van het IP-verkeer afkomstig zijn van ‘non-PC devices’. Nu is dat nog 34%. Deze trend sluit natuurlijk aan bij de verwachte groei van het internet of things.

4: Internet wereldwijd steeds sneller

Cisco verwacht een wereldwijde verdubbeling van de gemiddelde snelheid waarmee gebruikers internetten: van 20.3 Mbps in 2014 tot 42.5 Mbps in 2019. In West-Europe zal de gemiddelde snelheid stijgen van 21.8 Mbps naar 49 Mbps. Nederland loopt op dat vlak natuurlijk voorop, met een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk met snelheden van 200 Mbps.

5: Wi-Fi is de belangrijkste verbinding

Draadloos verkeer zal in 2019 omvangrijker zijn dan verkeer via ‘bedrade’ apparaten. PC’s en andere apparaten die zijn aangesloten met een vaste (ethernet-) aansluiting zullen in 2019 wereldwijd nog goed zijn voor slechts 19% van het internetverkeer. Nu is dat nog 39%. WiFi zal daarentegen juist groeien, zo is de verwachting: van 55% nu naar 63% in 2019! WiFi vormt steeds meer het draadloze verlengstuk van de vaste kabelverbinding. Mobiel blijft ver achter met een percentage van 18% van het internetverkeer in 2019. In Europa ligt dit getal zelfs nog lager, op 11%!

Cisco-VNI-WiFi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6: Populariteit P2P file transfer daalt

Ten slotte blijkt uit de Cisco Index dat het peer-to-peer verkeer via onder meer BitTorrent en eDonkey gestaag daalt. Web-based file-sharing systems zoals dropbox laten wel een groei zien. Deze trend sluit aan bij de recente observatie van Sandvine in de VS dat de populariteit van BitTorrent daalt ten faveure van legale streaming video diensten als Netflix en HBO. Goed nieuws voor rechthebbenden!

Bron: nlkabel.nl