De 3 meest vernieuwende netwerktrends van 2016

The Internet of Things, Big Data en Wearables vergen steeds meer van onze netwerken. Deze 3 netwerktrends zijn bepalend in 2016. Met de opkomst van Smart Cities, een toenemende automatisering en een verschuiving van kapitaal- naar exploitatiekosten zijn er dit jaar 3 netwerktrends te verwachten, zegt Manish Sablok, hoofd van de Noord- en West-Europese tak van netwerkleverancier Alcatel-Lucent Enterprise.

1. Smart Cities

De flexibiliteit van bedrijven wordt beperkt door de huidige staat van het netwerk. Het tempo waarin de digitale wereld verandert, blijft sneller toenemen dan dat bestaande zakelijke netwerken zich kunnen aanpassen. Steden zijn gebouwd op basis van complexe, bestaande IT-systemen. Die zijn niet alleen onbetrouwbaar, maar ook heel duur om te exploiteren. Deze systemen zijn eenvoudigweg niet ontwikkeld voor de behoeften van vandaag.

Daarom is het nodig om op grote schaal netwerken te vervangen en innovaties door te voeren. Onderzoeksbureau Gartner meldde onlangs dat het aantal van 1,1 miljard verbonden apparaten in 2015 groeit naar 9,7 miljard in 2020.

Onderbrekingen

Door de verbondenheid van Smart City’s groeit het risico bij sotrigne. Elke onderbreking heeft direct grote gevolgen voor het onderhouden en exploiteren van de stedelijke infrastructuur. Alleen al voor de grote hoeveelheid gegevens is een nieuwe benadering van netwerkbeheer vereist. Hierbij wordt dynamisch beheer en prioritering van vitaal dataverkeer essentieel om een hoogwaardige service mogelijk te maken.

Die maatregelen zullen Smart City’s in staat stellen voordelen te bieden aan de gehele bevolking. Van de rijksten tot de allerarmsten. Bepaalde diensten, zoals wifi en online services, kunnen dan in de hele stad beschikbaar worden gesteld. Wij zien deze ontwikkelingen al in India, bij de implementatie van ACE’s communicatie- en netwerkbackbone voor de Gujarat International Finance Tec-City.

2. Nieuwe netwerkstijl 

De eerste berichten dat Software-Defined Networking (SDN) dit jaar echt gaat doorbreken horen we al tijden. Toch groeit het gebruik van deze netwerkstijl ook komend jaar weer.

SDN is een modernere aanpak van ICT-netwerken inrichten. Klassiek gezien zijn externe apparaten in een bedrijfsnetwerk een risico. SDN verkleint dat gevaar. Ook geeft de inrichting de systeembeheerder veel meer ruimte om het netwerk naar eigen wensen aan te passen dan voorheen het geval was.

De belofte van SDN moet nog steeds worden waargemaakt. Maar met de komst van intelligente Application Fluent Networks wordt een stap in die richting gezet. De techniek geeft de prioriteiten van bepaalde apparaten weer. Daarmee kunnen beslissingen worden gemaakt over het netwerkgebruik op basis van wat belangrijk is voor het bedrijf om te kunnen functioneren.

3. Everything as-a-service

On-demandnetwerken zullen in 2016 zeer populair worden als infrastructuurmodel. Denk aan diensten als Google Drive en Dropbox. De services hebbeen aangetoond veilig en schaalbaar te zijn én dat er nog veel mogelijkheden in die richting liggen. Daarmee komt de wereld waarin datagebruik-as-a-service de norm is, steeds dichterbij.

Veel organisaties hebben niet het hele jaar door dezelfde capaciteitsbehoefte. Neem bijvoorbeeld de luwte gedurende de zomervakanties in het onderwijs. Of de piek in bezettingsgraad van hotels en resorts in het hoogseizoen.

Sommige technologieproviders maken tegenwoordig gebruik van geavanceerde monitoringsystemen voor het meten van servicegebruik. Zij bieden hun klanten op gebruik gebaseerde kostenmodellen. Dat is bij bepaalde sectoren voordeliger dan de traditionele, op kapitaalkosten gebaseerde modellen. Het geld en personeel dat voorheen werd gebruikt voor IT, kan dan worden ingezet voor projecten die belangrijker zijn.

Met volle kracht vooruit

Volgens ICT-analist Zeus Karravala wordt nu tot 83% van de netwerkkosten besteed aan het draaiend houden van het systeem. Door te snijden in overbodige ICT-uitgaven, de infrastructuren meer schaalbaar te maken en daarbij ook gebruik te maken van nieuwe tools kunnen die kosten omlaag worden gebracht. ‘Ik denk dat deze technologieën in 2016 opkomen en ons leven gaan veranderen.’

Bron: Management Team