IEEE 802.11 bestaat 25 jaar

IEEE Wi-Fi Alliance

Dit jaar viert de IEEE 802.11 standaard zijn 25e verjaardag. In een blog deelt de Wi-Fi Alliance hun visie op het standaardiseren en verder ontwikkelen van de Wi-Fi standaard.

802.11 is een werkgroep vanuit de IEEE die zich richt op de ontwikkelingen van standaarden voor draadloze netwerken, waaronder Wi-Fi. Hoewel Wi-Fi nu 15 jaar bestaat, is de ontwikkeling van deze standaard al veel eerder gestart. In de loop der jaren heeft IEEE 802.11 vele ontwikkelingen doorgemaakt en de toekomst zal nog veel nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen. De Wi-Fi Alliance is van cruciaal belang geweest voor het succes van IEEE 802.11. De Wi-Fi Alliance certificeert Wi-Fi producten indien zij voldoen aan bepaalde normen van interoperabiliteit voor deze standaard. Samen met de IEEE 802.11 werkgroep blijven zij nieuwe technologieën ontwikkelen en standaardiseren die voor een betere draadloze connectiviteit zorgen.

Toekomst van IEEE 802.11

IEEE 802.11 zal de komende jaren zich blijven ontwikkelen om verbeterde draadloze verbindingen te kunnen bieden. Toen men in 1990 begon was het doel om vooruitstrevende technologische ondernemingen samen te brengen om interoperabele draadloze standaarden te bereiken. Hierbij streefde men naar datasnelheden van meer dan 1 MegaBit per seconde. 25 jaar later, is IEEE 802.11 nog steeds bezig met innovatie en de komende jaren kunnen wij dit nog verwachten:

  • IEEE P802.11ax als nieuwe standaard voor high-density WLAN implementaties zoals stadion, winkelcentra en andere dichtbevolkte plekken. Hierbij zal er een enorme toename in datasnelheden zijn met verbeterde capaciteit.
  • ‘Next Generation Positioning’. Hiermee zullen er meer mogelijkheden komen om gegevens van diverse locaties te verzamelen. Met deze ontwikkeling zullen er vele nieuwe Wi-Fi applicaties mogelijk zijn en belangrijke nieuwe waardevolle proposities kunnen worden gecreëerd.
  • IEEE P802.11ay, ook wel bekend als ‘Next-Generation 60 GHz’ biedt datasnelheden tot wel 100 gigabits per seconde. Daarnaast biedt het een verbetering van spatial re-use en potentiële back-haul applicaties.
  • IEEE P802.11ah, ook wel bekend als Extended Range. Dit is een Internet of Things project waarmee er een uitbreiding van het bereik zal komen, waarbij er korte berichten worden verzonden op de 900 MHZ band zonder het gebruik van licenties.

Lees hier de gehele blog op de website van de Wi-Fi Alliance →

Verkrijg meer kennis over Wi-Fi

Wi-Fi blijft veranderen en brengt steeds nieuwe technologieën met zich mee. Om u altijd te voorzien van alle in’s en out’s over Wi-Fi bieden wij het Wi-Fi Seminar.  Tijdens dit seminar voorzien wij u van alle informatie over Wi-Fi. Wij organiseren dit seminar meermaals per jaar zodat u altijd in de gelegenheid bent om dit seminar te volgen. Bekijk de aankomende Wi-Fi seminars in onze agenda.

WLAN Fundamentals Training

Om u nog verder in de Wi-Fi technologie te laten duiken bieden wij ook de WLAN Fundamentals Training. In deze ééndaagse training wordt de Wi-Fi technologie behandeld en alle aandachtspunten bij het implementeren en beheren van WLAN infrastructuren. Na deelname aan deze training bent u als Wi-Fi specialist in staat om zelfstandig WLAN-netwerken te ontwerpen en deze te kunnen troubleshooten. Meer informatie over deze training vindt u hier.