Internet of Things (IoT): één van de pijlers op het Ruckus Mini Big Dogs event

Een draadloos netwerk is toch alleen om verbindingen te leggen tussen Wi-Fi-apparatuur? Vandaag de dag bestaan er echter steeds meer toepassingen op het gebied van draadloze connectiviteit. Gedurende het de 3-daagse EMEA Big Dogs in Madrid werden alle ins en outs op het gebied van Wi-Fi besproken.

Om een goede indruk te krijgen wat er tijdens de EMEA Big Dogs is langsgekomen, organiseert Alcadis op 21 juni het Ruckus Mini Big Dogs event om alle highlight te bespreken. Aan de hand van diverse interactieve sessies geven wij u meer informatie over ontwikkelingen in de markt, het productportfolio en de technologie. Internet of Things was een van de grote pijlers op het evenement.

Internet of Things

Met de komst van de Internet of Things neemt het aantal slimme apparaten iedere dag toe. Netwerken moeten er in de toekomst op voorbereid zijn. In 2025 zal het aantal met Wi-Fi verbonden apparaten uitgegroeid zijn naar 80 miljard wereldwijd.

Bedrijven focussen zich vaak op één case, zoals locatiegebaseerde services of surveillance, of houden zich vast aan één standaard, zoals Zigbee of LoRa. Het resultaat hiervan is dat deze implementaties redundantie vereisen van de netwerkinfrastructuur, waardoor ze mogelijk kritieke beveiligingsmechanismen missen en dat ze uitgebreide systeemintegratie nodig hebben om te kunnen samenwerken met andere IoT-oplossingen. Ook zien bedrijven hun investeringen niet zo snel terugverdienen die voor IoT-oplossingen moeten doen. Om dit in goede banen te begeleiden zijn er 3 grote uitdagingen:

  1. Talloze normen. De stroomvereisten en bereikbeperkingen van Wi-Fi beperken echter de geschiktheid voor IoT-sensoren en tags die bedoeld zijn om op batterijen te werken of om informatie over lange afstanden door te geven. Hoewel Zigbee, LoRa, Bluetooth Low Energy (BLE) en andere bijbehorende IoT-normen zorgen over de stroomvoorziening hebben, zijn ze niet goed vertegenwoordigd.
  1. Zwakke beveiliging. IoT-endpoints hebben maar beperkte beveiliging door het ontbreken van IP-adressen, digitale certificaten. De fysieke-laagbeveiliging, zoals de 128-bits AES-codering die wordt geboden door de 802.15.4-compatibele ASIC’s, biedt slechts één beveiligingslaag. De huidige inbreukdetectie is nog niet geweldig en dat maakt het wel moeilijker om te weren tegen mogelijke inbraak.
  1. Gebrek aan interoperabiliteit. In een slimme woning communiceert de thermostaat met het HVAC-systeem en een daglichtsensor communiceert met licht en raamschermen. Communicatie tussen endpoints is van cruciaal belang als IoT enige impact op ons dagelijks leven heeft. Hedendaagse IoT-systemen vergen uitgebreide systeemintegraties om IoT-oplossingen te laten samenwerken die niet standaard op elkaar aansluiten. 

Meer weten over IoT?

Tijdens de IoT break-out sessie ontvangt u meer informatie over alle ontwikkelingen en mogelijkheden van IoT. Deze sessie wordt verzorgd door Adrian Ward, Consulting Systems Engineer Pre-Sales Business Development EMEA IoT/Smart Cities bij Ruckus. Vragen zoals: “Hoe kan IoT bijdragen aan de netwerken van de toekomst?” komen tijdens deze sessie aan bod.  Meld u nu snel aan!

Tevens geeft special guest oud F1-coureur Robert Doornbos u een kijkje in de snelle wereld van de autosport en hoe de autosport eigenlijk niet veel verschilt van alle innovaties die vandaag de dag in de markt en het bedrijfsleven spelen.