Nederland heeft een zeer goede ICT-infrastructuur en snelle internetverbindingen

LAN

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) blijkt dat Nederland een goede ICT-infrastructuur heeft en praktisch iedereen beschikt over een snelle internetverbinding. Dit blijkt uit publicatie van ‘ ICT, kennis en economie 2015’.

De uitgaven van de jaarlijkse publicatie van het CBS bevat uitgebreide informatie over de telecominfrastructuur in Nederland. Personen en bedrijven maken intensief gebruik van ICT. Zo maakten drie op tien bedrijven in 2014 gebruik van cloud-diensten. Ook maakte één op de drie Nederlanders persoonlijk gebruik van de cloud voor het delen van foto’s of documenten op te slaan.

Snel internet in Nederland

Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben technisch gezien de mogelijkheid om een breedbandaansluiting te nemen. Niet alleen standaard breedbandinternet heeft in Nederland een dekking van 100 procent, ook de zeer snelle vaste verbindingen van de nieuwe generatie zoals VDSL, FttH (glasvezel) en DOCSIS 3 (kabel) waarmee snelheden van boven de 30 Mbps kunnen worden gehaald, zijn voor vrijwel alle Nederlandse huishoudens toegankelijk. Volgens het CBS heeft Nederland daarmee een flinke voorsprong op andere landen. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk volgen op aanzienlijke afstand.

tabel CBs

Uit het ICT, kennis en economie, 2015 komen de volgende punten sterk naar voren:

Cloud-computing

  • In 2014 deed ruim één op de drie internetgebruikers aan cloud computing.
  • Negen van de tien internetters die aan cloud computing doen, gebruiken de dienst voor de opslag van foto’s.
  • Ruim een derde van de cloud-gebruikers geeft aan dat de toegang tot of het gebruik van de bestanden traag is en 32 procent zegt dat niet alle bestanden openen op alle apparaten waar cloud computing op geïnstalleerd is.

ICT-voorziening in huishoudens

  • In 2014 beschikte 89 procent van de huishoudens over een desktop of laptop. Het betrof 6,8 miljoen huishoudens waartoe 13,3 miljoen personen behoorden.
  • In 2014 had 90 procent van de huishoudens toegang tot internet. Dat is meer dan in veel andere landen.
  • Steeds minder Nederlandse huishoudens gebruiken een desktopcomputer. In 2014 was dat 61 procent. Huishoudens hebben steeds vaker andere apparaten om mee te internetten.
  • Het percentage internetters in Nederland is het hoogste van Europa: 96 procent in 2014.

Dit zijn enkele ontwikkelingen uit het gehele onderzoek. U kunt de gehele publicatie van ‘ICT, kennis en economie, 2015’ hier downloaden.

Lees hier het gehele artikel →