De overgang en voordelen van 802.11ac

80211ac760x200

802.11ac is de laatste gecertificeerde Wi-Fi standaard door de IEEE. Met de introductie van deze standaard zijn er vele voordelen beschikbaar gekomen om men te voorzien van de beste Wi-Fi performance.

Wat biedt de 802.11ac standaard voor u?

  • Hogere Gigabit+ doorvoersnelheden
  • Meer capaciteit doordat er gebruik wordt gemaakt van 160MHz kanalen
  • Verbeterde chipset in de access points
  • Verbeterde modulatie techniek binnen beperkt bereik beschikbaar
  • Backwards compatible

Wave 1 vs. Wave 2

802.11ac is in twee fases geïntroduceerd. Wave 1 maakt gebruik van de 80MHz kanalen om zo twee keer zoveel capaciteit te kunnen bieden in vergelijking met de 802.11n standaard. Met de introductie van Wave 2 is hier extra capaciteit aan toegevoegd doordat er ondersteuning wordt geboden met 160MHz kanalen. Daarbij biedt Wave 2; 4 spatial streams, N-fold doorvoersnelheden voor veeleisende gebruikers, meer flexibiliteit/capaciteit voor MU-MIMO. Wave 2 apparatuur is ideaal voor high-density omgevingen.

Is sneller altijd beter?

Doordat deze Wi-Fi standaard Gigabit+ doorvoersnelheden biedt, kunnen gebruikers zich sneller op het Wi-Fi netwerk aanmelden. Hierdoor is er meer ruimte om meerdere gebruikers te ondersteunen. Daarbij is het met deze hoge doorvoersnelheden mogelijk om zware netwerkactiviteiten, zoals het streamen van video’s, te ondersteunen.

Deze snellere doorvoersnelheden hebben nadelige gevolgen. Namelijk dat er minder kanalen beschikbaar zijn door het gebruik van de 80MHz en 160MHz kanalen. Hierdoor beschikt 11ac over 5 niet interfererende kanalen bij het gebruik van 80MHz en 2 niet interfererende kanalen bij het gebruik van 160MHz. De eerste 5GHz Wi-Fi standaard, 802.11a, beschikt over 24 niet interfererende kanalen. Daardoor is niet elke locatie geschikt voor het gebruik van de bredere kanalen binnen de Wave 2 ac standaard.

De juiste apparatuur voor uw project

Voor de inrichting van uw netwerk is het daarom belangrijk vooraf te bepalen welke Wi-Fi standaard de beste oplossing biedt. Heeft u een project en wilt u hier advies over? Meld dan uw project bij ons aan.