Security-omzet groeit komende vijf jaar naar 102 mld dollar

idc-wlan

De omzet van hardware, software en diensten op het gebied van digitale beveiliging groeit van 73,7 miljard dollar in 2016 naar 101,6 miljard dollar in 2020. De gemiddelde jaarlijkse groei van de omzet bedraagt 8,3 procent. Dat is meer dan tweemaal zoveel als de gemiddelde groei van bestedingen aan IT de komende vijf jaar, aldus marktonderzoeksbureau IDC.

De bovengemiddelde groei heeft onder meer te maken met de groeiende vrees van organisaties dat zij het slachtoffer worden van een cyberaanval. Dit kan gevolgen hebben op het gebied van imago en directe verdiensten, maar kan ook leiden tot boetes wanneer een datalek bijvoorbeeld leidt tot het op straat komen te liggen van gegevens van burgers.

Sectoren die dit jaar het meeste geld in beveiligingsoplossingen stoppen, zijn de financiële sector (8,6 miljard dollar), discrete productie (stuksgoederen), overheden en procesindustrie. Zij zijn samen goed voor 37 procent van de investeringen in security en blijven de komende vijf jaar ook de grootste investeerders.

De snelste groei in investeringen zijn te vinden in healthcare (met een gemiddelde jaarlijkse groei van 10,3%), telecommunicatie, de utility-sector en lokale overheden. Deze sectoren laten allemaal een groei van de security IT-investeringen zien van 9 procent per jaar of hoger. De impact van regulering is een belangrijke drijvende factor achter de groei in deze sectoren. Verder betekent de groeiende digitale transformatie van organisaties in deze sectoren en het toenemend gebruik van externe platforms een groeiend risico voor cyberinbreuken en is daarmee reden voor meer aandacht voor security.

De grootste categorie qua omzet bestaat uit beveiligingsgerelateerde diensten, goed voor een aandeel van bijna 45 procent in 2016. Managed security is hier binnen het grootste segment, goed voor 13 miljard dollar omzet dit jaar. De tweede categorie is security software. Endpoint security, identity & access management en security & vulnerability management software vormen 75 procent van deze categorie. Security hardware is goed voor 14 miljard dollar omzet in 2016, waarbij UTM (unified threat management) systemen de belangrijkste omzetgenerator zijn.

Vanuit geografisch oogpunt blijven de VS de grootste markt voor security-oplossingen, gevolgd door West-Europa en Azië-Pacific (de snelstgroeiende markt in de komende vijf jaar).

Bron: Telecompaper