Wetenschappers TU/e ontwikkelen draadloos netwerk via lichtstralen

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een draadloos netwerk ontwikkeld gebaseerd op ongevaarlijke infraroodstralen. Honderd keer snellere Wi-Fi, met capaciteit boven veertig Gbit/s, is hiermee binnen handbereik. Doordat elk apparaat zijn eigen lichtstraal krijgt, hoeft het vermogen niet gedeeld te worden. Dit is wel het geval bij Wi-Fi via radiostralen.

‘De draadloze data komt van enkele centrale ‘lichtantennes’, bijvoorbeeld aan het plafond. Deze antennes kunnen lichtstralen, die worden aangevoerd via een glasvezel, heel nauwkeurig richten. Dit zonder bewegende delen, en dus onderhoudsvrij en zonder stroomverbruik. In de antennes zitten roosters die lichtstralen van verschillende golflengtes onder verschillende hoeken uitstralen. Door de lichtfrequentie te veranderen, verandert de richting van de lichtstraal. Door gebruik te maken van een veilige frequentie infraroodlicht, dat niet het kwetsbare netvlies in je oog bereikt, is het een veilige techniek’, aldus de wetenschappers.

‘Als je als gebruiker rondwandelt, en je smartphone of tablet raakt buiten beeld van een lichtantenne, dan neemt een andere lichtantenne het over. Het netwerk houdt de exacte plaats van alle draadloze apparaten bij met behulp van het radiosignaal dat ze terugsturen. Extra apparaten toevoegen is eenvoudig: ze krijgen vanuit dezelfde lichtantennes andere lichtgolflengtes toegewezen, waardoor de apparaten capaciteit niet hoeven te delen. Bovendien is er zo geen storing meer door het wifi-signaal van de buren.’

Naar alle waarschijnlijkheid zal het nog minimaal vijf jaar duren voordat de nieuwe technologie voor iedereen beschikbaar zal zijn. Apparaten met een hoge dataconsumptie, zoals laptops en tablets, zullen naar verwachting als eerste aansluiting vinden op dit nieuwe soort draadloze netwerk.

Bron: Computable