Wi-Fi in stadscentra: 5 belangrijke punten om rekening mee te houden

Wi-Fi in stadscentra

U heeft het ongetwijfeld zelf ook gemerkt: het wordt steeds drukker op straat en daardoor wordt het moeilijker om de 1,5 meter afstand te waarborgen. De ICT-industrie kan een belangrijke rol spelen in het monitoren van drukbezochte openbare locaties met innovatief gebruik van Wi-Fi. Naast het monitoren van de hoeveelheid bezoekers biedt Wi-Fi in stadscentra nog zoveel meer interessante mogelijkheden. Gebruikers kunnen overal online zijn zodat ze makkelijk hun bestemming (zoals winkels of horeca) kunnen vinden. De experts van Alcadis hebben een aantal scenario’s uitgewerkt waar u op moet letten bij het realiseren en/of optimaliseren van Wi-Fi in stadscentra.

1. Groot oppervlakte en veel bestaande Wi-Fi netwerken

Bij dit soort outdoor projecten is de totale oppervlakte en de grote hoeveelheid al aanwezige Wi-Fi netwerken die voor interferentie kunnen zorgen een behoorlijke uitdaging. Een site survey biedt de uitkomst: dit is hét vertrekpunt voor een goed werkend Wi-Fi netwerk.

2. Gebruikers de hele dag online dankzij één geïntegreerd netwerk

Nu is er ook al wel vaak Wi-Fi in winkels, maar iedere winkel heeft een eigen netwerk met een eigen portal, zodat gebruikers steeds zelf opnieuw verbinding moeten maken. Door één geïntegreerd netwerk te bieden kunnen gebruikers met één klik de hele dag online zijn.

3. Makkelijk een veilige verbinding realiseren met behulp van Cloudpath

Een geheel onbeveiligd netwerk is een virtuele speeltuin voor hackers. Een optimaal beveiligd netwerk is vaak moeilijk te bouwen en het koppelen van nieuwe gebruikers is gecompliceerd, en een helpdesk is meestal nodig. Om gebruikers en apparaten op een makkelijke manier veilig aan te sluiten is Cloudpath een ideale oplossing. Cloudpath is een software-/SaaS-platform dat een veilige draadloze netwerktoegang biedt voor alle typen apparaten en gebruikers, bijvoorbeeld BYOD en gastgebruikers, maar ook IoT apparaten en sensoren. Cloudpath stelt beheerders in staat om op een efficiënte en veilige manier gebruikers automatisch de juiste autorisatie te verlenen door het gebruikersprofiel van het apparaat te vergelijken met de gebruikersprofielen van bekende apparaten in de database.

4. Een open netwerk, maar toch beveiligd met Wi-Fi Enhanced Open

Een andere mogelijkheid om de bezoekers in het centrum toegang te bieden tot het netwerk is Wi-Fi Enhanced Open. De nieuwste generatie access points biedt WPA3 maar ook Wi-Fi Enhanced Open. Hierbij wordt de verbinding automatisch versleuteld, zonder dat u daarvoor iets hoeft te doen. Er wordt gebruik gemaakt van een standaard met de naam Opportunistic Wireless Encryption. Zodra een bezoeker online gaat, is het dataverkeer versleuteld.

5. Crowd control met location based services

Met behulp van Linkify kunnen routes in steden dynamisch aangepast worden, al naar gelang de hoeveelheid gebruikers/bezoekers en hun mobiliteitsbehoefte. Bezoekers kunnen klikken op een link om de beste route door een gebouw naar hun plaats van bestemming te vinden. Op deze wijze kunnen verkeersstromen worden beheerst en verblijftijden zo kort mogelijk worden gehouden.

De experts van Alcadis helpen u graag met uw outdoor Wi-Fi project.
Heeft u advies nodig over een outdoor Wi-Fi project waar u mee bezig bent? Wij helpen u graag. Vul het contactformulier in en dan gaan we samen op zoek naar een betrouwbare netwerkoplossing die aan de wensen van uw klant voldoet.