Bedrijfskritische netwerken met Private LTE

“LTE” is een afkorting voor Long Term Evolution. Bij Private LTE wordt dezelfde LTE (4G) technologie gebruikt die smartphones gebruiken om op het publieke mobiele netwerk van hun operator te komen. LTE biedt enkele voor de hand liggende voordelen, ten opzichte van GSM en 3G, namelijk een kleinere handset, meer mogelijkheden dan GSM (voice en data), hoge(re) datasnelheden en een langere levensduur van de batterij. Kortom, uitermate geschikt voor het moderne netwerk van de toekomst.

Veel bedrijven werken nog met smalle band ecosystemen, denk bijvoorbeeld aan portofonie/PMR, private GSM, DECT, BLE. Deze huidige technologieën hebben zich vaak al jaren bewezen, maar worden steeds minder geschikt voor de toekomstige bedrijfskritische netwerken. Er worden hoge eisen gesteld aan veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, bandbreedte, Quality of Service, “low latency” etc. Met de eenvoudige architectuur en de hoogst mogelijke garantie op high speed internet kan er geconcludeerd worden dat Private LTE dé technologie is voor bedrijfskritische netwerken.

Wat kan Private LTE voor bedrijven betekenen?

 • Veiligheid

  Private LTE maakt gebruik van dezelfde digitale protocollen en beveiligingstechnologie die ook gebruikt worden om de mobiele netwerken van operators te beveiligingen. Daarnaast wordt operationeel verkeer en service verkeer van elkaar gescheiden. Buitenstaanders kunnen namelijk niet registreren op een Private LTE-netwerk.

 • Configureerbaarheid

  Private LTE-netwerken bieden de mogelijkheid om draadloze netwerken zo te configureren om aan de behoefte van bedrijven te voldoen.

 • Mogelijkheid te upgraden

  Doordat dezelfde technologie gebruikt wordt als commerciële netwerken kunnen bedrijven profiteren van technologische vooruitgang zodra er verbeterde technologieën zijn ontwikkeld.

 • Schaalbaarheid

  LTE-netwerken kunnen inherent geschaald worden om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende behoefte van een bedrijf.

 • Compatibiliteit

  Zolang het mobiele apparaat van de gebruikers op hetzelfde spectrum (band) werkt als de LTE-eNodeB, kunnen bedrijven en gebruikers elk compatibel gebruikersapparaat kiezen. Het LTE-netwerk bepaald wie en wat er toegang tot het mobiele netwerk krijgt.

Private LTE

Met een Private LTE-netwerk behouden bedrijven dus de complete controle over het netwerk en zijn zij zelf in staat om te bepalen welke functionaliteiten er worden aangeboden op het netwerk, hoe het systeem is geconfigureerd, wie toegang tot het netwerk heeft en nog veel meer!

Veel bedrijven vertrouwen op Wi-Fi om aan veel van bovengenoemde behoeften te voldoen. Wi-Fi biedt inderdaad veel toepassingsmogelijkheden, een uitgebreid ecosysteem van netwerk- en gebruikersapparatuur, een hoge “return on investment” en ontwikkelt zich nog steeds. Echter, daar waar hogere eisen worden gesteld door bedrijven en industrieën op gebied van veiligheid, configureerbaarheid, uitbreidbaarheid en schaalbaarheid kiezen steeds meer van deze bedrijven voor een Private LTE oplossing. Private LTE systemen bieden ook naadloze mobiliteit en intercel overdracht (seamless roaming) die de sleutel kunnen zijn tot bepaalde soorten industriële IoT-processen of bedrijfsapplicaties. Hoewel Wi-Fi in sommige toepassingen goedkoper kan zijn, biedt een Wi-Fi netwerk niet zondermeer de breedte van functies voor bedrijfskritische processen die Private LTE inherent kan bieden.

Wat heeft u nodig voor een Private LTE netwerk?

U heeft 2 belangrijke dingen nodig voor een Private LTE oplossing: apparatuur en spectrum.

Apparatuur
Er zijn diverse leveranciers van eNodeBs zodat er voor elk type en omvang Private LTE-netwerk aan uw behoefte kan worden voldaan. Alcadis heeft diverse merken netwerkoplossingen in het portfolio en werkt er nauw mee samen. Voor eNodeBs zijn dat bijvoorbeeld onder andere CommScope, Nokia en Accelleran en voor EPC bijvoorbeeld Druid en Nokia. Daarnaast beschikt Alcadis ook een volledig Push-to-Talk over Cellular oplossing met CommCheck en Telo Systems. Tot slot kan Alcadis met de recente toevoeging van Teltonika Networks ook routers, gateways en modems voor het LTE Netwerk leveren.

Spectrum
In Nederland zijn er twee banden voor Private LTE. Zo is er de DECT-Guard band (band 3) die gebruikt kan worden voor Private LTE. Op deze 1800 MHz band mag er tot maximaal 200 mW zendvermogen gebruikt worden. Deze band is daardoor met name geschikt voor indoor projecten. Met slechts een beperkt aantal zenders bent u met deze band in staat om inpandig voor voldoende dekking en capaciteit te zorgen.

Daarnaast kunnen bedrijven in Nederland bij het het Agentschap Telecom een licentie aanvragen voor een lokaal te gebruiken stukje spectrum op de 3,5GHz (band 42 en 43). Heeft u een bedrijf in een industriegebied waar onvoldoende internetcapaciteit beschikbaar is of een besloten bedrijfsterrein waar u gebruik wilt maken van mobiele breedbandcommunicatie? Dan kunt u een vergunning aanvragen voor het gebruik van frequentieruimte in de 3,5GHz-band.

Vergunningen kunnen tot maximaal 1 september 2026 verleend worden. Vergunning worden verleend afhankelijk van locatie, benodigde spectrum en de toepassing (Local LAN of Internet Access). De vergunning vraagt u aan met het formulier “Aanvraag vergunning frequentieruimte lokaal breedbandnetwerk”. Meer informatie daarover kunt u vinden op de website van het Agentschap Telecom.

Wanneer is het een geschikte oplossing?

Private LTE en Wi-Fi zijn geen vervanging van elkaar. Soms is Wi-Fi de beste oplossing, soms Private LTE. En soms is het allebei gewoon nodig. Een makkelijk voorbeeld: een gastennetwerk creëren is niet mogelijk met Private LTE. Hier is echt Wi-Fi voor nodig. Het is dus echt afhankelijk van de toepassing welke technologie het meest geschikt is. Hierover denken wij uiteraard graag met u mee.

Een aantal voorbeelden waarbij Private LTE geschikter is:

 • Als voice bedrijfskritisch is, dan is Private LTE een beter alternatief. Denk aan vervanging voor DECT,  Portofonie, of Private GSM.
 • Als dekking moeilijk te realiseren is. Bijvoorbeeld op een overslagplaats of een industriële omgeving waar niet binnen mag worden gehangen.
 • Als er veel interferentie is. Bijvoorbeeld op campussen en evenemententerreinen. Band 3, ook wel de DECT guard band is relatief schoon. Er zijn in heel Nederland, op dit moment in 2021, maar 800 netwerken. De kans op interferentie is zeer laag. Zeker inpandig, omdat er maar 200 mW ERP mag uitgezonden worden.
  • 3,5 GHz band is ook een optie indien er lokaal een vergunning voor kan worden verkregen. Alcadis kan dit soort aanvragen in behandeling nemen bij het Agentschap Telecom. Deze band is raadzaam bij grote outdoor projecten waarbij er meer kans is op interferentie.
 • Ter vervanging van DECT, portofonie of DAS-systemen. Grote DECT netwerken hebben veel repeaters nodig. Door dit te vervangen is er vaak maar 1 Radiopunt nodig per 5 DECT Cellen. Dit komt omdat DECT Cellen 100 mW uitzenden en er ook nog eens 50% overlap moet zijn tussen de cellen voor goede handovers. In een Private LTE netwerk kan veelal de volle 200 mW worden benut en zijn aanpalende cellranden voldoende voor goede roaming-acties.

Voor welke branches is Private LTE interessant?

Industriële omgevingen
Transport
Warehouses
Ziekenhuizen & zorginstellingen
Bedrijfs- en kantoorpanden

Meer weten?

Benieuwd wat Private LTE voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op en wij geven u hier graag meer informatie over. Bij Alcadis:

 • zijn de medewerkers masters in (Wireless) connectivity;
 • beschikken we over een Private LTE-demo;
 • willen wij voor u de spectrum aanvraag bij het agentschap Telecom met/voor u doen;
 • kunnen we u helpen met het opstellen van de business case;
 • hebben we netwerk- en clientoplossingen van diverse merken in ons portfolio;
 • en tot slot beschikt Alcadis over een Private LTE-oplossing die kosteneffectief en gemakkelijk te implementeren en te onderhouden is.