Bedrijfskritische netwerken met Private 4G/5G

Wat is Private LTE?

4G en 5G zijn standaarden die gedefinieerd worden door de 3rd Generation Partnership Project (3GPP). LTE is de onderliggende technologie van zowel 4G als 5G, het staat voor Long Term Evolution. Een Private LTE netwerk is een eigen (privé) LTE netwerk binnen uw organisatie. U bent daardoor niet afhankelijk van een externe partij.  Bij Private LTE wordt dezelfde technologie gebruikt die smartphones gebruiken om op het mobiele netwerk van hun operator te komen.

LTE kent Release-updates waarbij elke Release weer nieuwe features kent. Vanaf Release 15 is er sprake van fase 1 van de 5G NR standaard. 4G/5G biedt enkele voor de hand liggende voordelen, ten opzichte van de verouderde 2G/3G, namelijk een kleinere handset, additionele dataverbinding en een langere levensduur van de batterij. Kortom, uitermate geschikt voor het moderne netwerk van de toekomst.

Wat kan Private LTE voor bedrijven betekenen?

 • Veiligheid

  Private LTE maakt gebruik van dezelfde digitale protocollen en beveiligingstechnologie die ook gebruikt worden om de mobiele netwerken van operators te beveiligen. Daarnaast wordt operationeel verkeer en service verkeer van elkaar gescheiden. Buitenstaanders kunnen namelijk niet registreren op een Private LTE-netwerk.

 • Configureerbaarheid

  Private LTE-netwerken bieden de mogelijkheid om draadloze netwerken zo te configureren om aan de behoefte van bedrijven te voldoen.

 • Mogelijkheid te upgraden

  Doordat dezelfde technologie gebruikt wordt als commerciële netwerken kunnen bedrijven profiteren van technologische vooruitgang zodra er verbeterde technologieën zijn ontwikkeld.

 • Schaalbaarheid

  LTE-netwerken kunnen inherent geschaald worden om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende behoefte van een bedrijf.

 • Compatibiliteit

  Zolang het mobiele apparaat van de gebruikers op hetzelfde spectrum (band) werkt als de LTE-eNodeB, kunnen bedrijven en gebruikers elk compatibel gebruikersapparaat kiezen. Het LTE-netwerk bepaald wie en wat er toegang tot het mobiele netwerk krijgt.

Veel bedrijven werken nog met smalle band ecosystemen, denk bijvoorbeeld aan portofonie/PMR, private GSM, DECT, BLE. Deze huidige technologieën hebben zich vaak al jaren bewezen, maar worden steeds minder geschikt voor de toekomstige bedrijfskritische netwerken. Er worden hoge eisen gesteld aan veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, bandbreedte, Quality of Service, “low latency” etc. Met de eenvoudige architectuur en de hoogst mogelijke garantie op high speed internet kan er geconcludeerd worden dat Private 4G/5G dé technologie is voor bedrijfskritische netwerken.

De keuze voor 4G of 5G is sterk afhankelijk van de toepassing en hoeveel en welke frequentie gebruikt mag worden. Meeste Private netwerken maken gebruik van de DECT guardband. Op band 3 (1800 MHz)  is 5 MHz vergunningvrij beschikbaar wat voldoende is voor spraak en een data. Wil men een groter outdoor netwerk bouwen of er is meer bandbreedte en/ of lagere latency nodig dan kan 5G SA een oplossing zijn. Hiervoor moet wel een vergunning aanvraag ingediend worden bij Agentschap Telecom. Alcadis kan u bij de aanvraag assisteren.

Wat heeft u nodig voor een Private LTE netwerk?

U heeft 2 belangrijke dingen nodig voor een Private LTE oplossing: apparatuur en spectrum.

Apparatuur

Er zijn diverse leveranciers van eNodeBs zodat er voor elk type en omvang Private LTE-netwerk aan uw behoefte kan worden voldaan. Alcadis heeft diverse merken netwerkoplossingen in het portfolio en werkt er nauw mee samen. Voor eNodeBs zijn dat bijvoorbeeld onder andere CommScope, Nokia en Accelleran en voor EPC bijvoorbeeld Druid en Nokia. Daarnaast beschikt Alcadis ook een volledig Push-to-Talk over Cellular oplossing met CommCheck en Telox. Tot slot kan Alcadis met de recente toevoeging van Teltonika Networks ook routers, gateways en modems voor het LTE Netwerk leveren.

Spectrum

In Nederland zijn er twee banden voor Private LTE. Zo is er de DECT-Guard band (band 3) die gebruikt kan worden voor Private LTE. Op deze 1800 MHz band mag er tot maximaal 200 mW zendvermogen gebruikt worden. Deze band is daardoor met name geschikt voor indoor projecten. Met slechts een beperkt aantal zenders bent u met deze band in staat om inpandig voor voldoende dekking en capaciteit te zorgen.

Daarnaast kunnen bedrijven in Nederland bij het het Agentschap Telecom een licentie aanvragen voor een lokaal te gebruiken stukje spectrum op de 3,5GHz (band 42 en 43). Heeft u een bedrijf in een industriegebied waar onvoldoende internetcapaciteit beschikbaar is of een besloten bedrijfsterrein waar u gebruik wilt maken van mobiele breedbandcommunicatie? Dan kunt u een vergunning aanvragen voor het gebruik van frequentieruimte in de 3,5GHz-band.

Vergunningen kunnen tot maximaal 1 september 2026 verleend worden. Vergunning worden verleend afhankelijk van locatie, benodigde spectrum en de toepassing (Local LAN of Internet Access). De vergunning vraagt u aan met het formulier “Aanvraag vergunning frequentieruimte lokaal breedbandnetwerk”. Meer informatie daarover kunt u vinden op de website van het Agentschap Telecom.

Voor welke branches is Private LTE interessant?

Industriële omgevingen

Transport
Warehouses
Ziekenhuizen & zorginstellingen
Bedrijfs- en kantoorpanden

Meer weten?

Benieuwd wat Private LTE voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op en wij geven u hier graag meer informatie over. Bij Alcadis…

 • zijn de medewerkers masters in (Wireless) connectivity;
 • beschikken we over een Private LTE-demo;
 • willen wij voor u de spectrum aanvraag bij het agentschap Telecom met/voor u doen;
 • kunnen we u helpen met het opstellen van de business case;
 • hebben we netwerk- en clientoplossingen van diverse merken in ons portfolio;
 • en tot slot beschikt Alcadis over een Private LTE-oplossing die kosteneffectief en gemakkelijk te implementeren en te onderhouden is.