Access Points

alcadis-access-points-pagebanner

Access Points (AP’s) zorgen voor een draadloze verbinding tussen apparaten – zoals laptops, tablets en smartphones – en een Wi-Fi netwerk. Er zijn vele verschillende soorten access points, voor zowel indoor als outdoor gebruik. Tevens kan er verschil zitten in bereik, bandbreedte en capaciteit. Alcadis beschikt over een breed assortiment aan AP’s waardoor we in staat zijn voor iedere situatie de juiste oplossing te bieden.

Indoor access points

Het verschil tussen indoor en outdoor access points zit vaak in het bereik en de IP-certificering. Indoor access points hebben vaak een lager bereik doordat het wettelijk is vastgelegd dat outdoor access points een hoger signaal mogen uitzenden.

Outdoor access points

Outdoor access points bezitten vaak over een andere IP-certificering dan indoor access points. De IP-certificering van een access point geeft aan in welke mate deze bestand zijn tegen (spat)water en extreme kou en/of warmte.

Unmanaged/managed WLAN

Door middel van een managed WLAN kunnen er meerdere access points centraal worden beheerd en kan meer controle verkregen worden over de prestaties van het netwerk, gebruikers en het verkeer dat over het netwerk gaat. Tevens bieden managed WLAN oplossingen ook roaming functionaliteiten in tegenstelling tot unmanaged WLAN oplossingen.

Dekking en capaciteit

Access points kunnen verschillen in uitzendvermogen en daarmee ook in dekking, bereik en bandbreedte. Het is erg belangrijk dat er voldoende bandbreedte geboden wordt aan alle gebruikers. Om dit te bewerkstelligen moet er bij de inrichting van het netwerk rekening gehouden worden met het aantal gebruikers en het type verkeer waarvoor het netwerk gebruikt zal gaan worden. Hoe minder obstakels er in een omgeving zijn, hoe beter het bereik van het access point zal zijn. Zeker bij drukbevolkte openbare locaties is het belangrijk dat het access point voldoende capaciteit biedt zodat het Wi-Fi netwerk goed blijft functioneren.

alcadis-access-points-dekking

Frequentie

Wi-Fi netwerken opereren op de 2.4 GHz en/of 5 GHz frequentie. De 5 GHz frequentie biedt meer ruimte en wordt minder gebruikt dan de 2.4 GHz band, maar nog niet ieder Wi-Fi apparaat maakt gebruik van de 5 GHz band. Alcadis kan u voor uw draadloze netwerk adviseren over kanaalplanning om ervoor te zorgen dat Wi-Fi access points niet met elkaar interfereren.

alcadis-wifi-frequenties

Aantal SSID’s

De beschikbare netwerken worden weergegeven met hun SSID naam. Het is mogelijk om per access points meerdere SSID’s te creëren, waarmee gebruikers en apparaten virtueel gescheiden kunnen worden. Op basis van SSID kunnen er ook verschillende rechten, zoals beschikbare bandbreedte, worden toegekend.

alcadis-access-points-ssid

Advies op maat

Alcadis beschikt over een breed assortiment aan access points. Hiermee kunnen oplossingen voor allerlei verschillende situaties en locaties worden geboden. Wij voorzien u graag van advies over het juist inrichten van uw netwerk.