Hospitality Wi-Fi & IoT-oplossingen

Wanneer was de laatste keer dat u op reis bent gegaan zónder mobiel apparaat?

Uit onderzoek blijkt dat 86% van uw gasten niet één, maar twee of zelfs meer apparaten bij zich heeft tijdens een vakantie of zakenreis. Wanneer deze gasten aankomen bij het hotel, verwachten ze snel toegang tot snelle én veilige Wi-Fi. Zakenreizigers geven zelfs aan dat goede Wi-Fi in een hotel net zo belangrijke is als een fatsoenlijk ontbijt.

Tegelijkertijd is IoT ook niet meer weg te denken in de hospitality. Van online inchecken via hun smartphone, tot automatisch verlichting en gordijnen die opengaan, de moderne reiziger verwacht het allemaal. Hoge snelheden en totale dekking is daarom essentieel.

Een betrouwbaar Wi-Fi netwerk is onmisbaar voor gasten én medewerkers

Niet alleen de gasten verwachten krachtige Wi-Fi, ook uw medewerkers hebben tegenwoordig een betrouwbaar netwerk nodig. Personeel in het hotel werkt vaak alleen of in kleine teams. Om uw personeel mobiel, productief én veilig te houden is het belangrijk dat men met elkaar verbonden is en contact of hulp kan zoeken indien dat nodig is.

Uitdagingen

 • Het bieden van voldoende dekking in het hele pand.
 • Zowel indoor als outdoor één naadloze verbinding realiseren.
 • Veel verschillende soorten gebruikers en de bijbehorende securityvraagstukken.
 • Groeiende behoefte aan IoT-mogelijkheden.
 • Een consistente draadloze Wi-Fi performance.
 • Wens om services aan te bieden over het Wi-Fi netwerk.
 • Connectiviteit bieden op de hotelkamers zonder nieuwe bekabeling.

Kenmerken van Hospitality Wi-Fi

Vele gelijktijdige gebruikers

Kenmerkend voor de hospitality markt zijn vele gelijktijdige gebruikers. Denk aan alle gasten en het personeel die gebruik willen maken van het netwerk. Gasten willen hun e-mail kunnen bekijken of op de hotelkamer een video kunnen streamen via het Wi-Fi netwerk.

Daarnaast maakt het personeel gebruik van mobiele apparaten; denk aan handterminals, reserveringsystemen en kassasystemen, die draaien op het draadloze netwerk.

Zware netwerkactiviteiten

Zware netwerkactiviteiten zoals het streamen van video vragen om veel bandbreedte. Daarbij worden apparaten binnen de hospitality steeds slimmer. Minibars op een hotelkamer kunnen bijvoorbeeld bijhouden wat er wordt gebruikt door uw gasten en op basis daarvan een melding geven aan het personeel wanneer het bijgevuld moet worden. Of denk aan Smart tv’s die programma’s aan de gasten aanraden op basis van hun interesses.

Eén netwerk voor alle geconvergeerde services

De hospitality markt heeft meer dan alleen toegang nodig tot het internet. Met dual-band access points kan men een betrouwbare draadloze infrastructuur bieden. Dual-band access points zorgen ervoor dat er voldoende netwerkcapaciteit en bandbreedte kan worden geboden om zakelijke applicaties te ondersteunen. Denk hierbij aan high-speed internet access (HSIA), terminals om bestellingen in het restaurant op te nemen, IP-gebaseerde video on demand (VOD), back office en service optimalisatie services, Voice over IP (VoIP) en IP-ingeschakelde apparaten die beschikbaar zijn op een hotelkamer.

Wi-Fi als marketingdoeleinde

Wi-Fi kan naast het aanbieden als service voor uw gasten ook als marketingdoeleinde worden ingezet. Middels een captive portal kunt uw gasten laten inloggen via hun social media accounts, waarna zij doorgestuurd worden naar uw bedrijfspagina om u te ‘liken’ of te volgen. Ook kunnen zij hier een review over uw organisatie geven. Naast de optie voor een social media login, kan een captive portal ook worden ingericht met bijvoorbeeld de laatste aanbiedingen in het restaurant.

De belangrijkste componenten van een hospitality netwerk

Access Points
Access Points kunnen gasten en medewerkers toegang verlenen tot het draadloze netwerk. Bijna alle vendoren hebben inmiddels wel speciale hospitality access points op de markt gebracht. Deze access points beschikken veelal over een opvallend en compacte design én specifieke functionaliteiten voor de hospitality branche. We hebben de belangrijkste modellen per vendor voor u op een rijtje gezet.

Ruckus H350

 • Doorvoersnelheid: 574 + 1200 Mbps
 • 2x gigabit ethernetpoorten  (+ 1 gigabit PoE poort aan de achterzijde)
 • Dankzij de Unleashed firmware beschikt het over een ingebouwde controller

Naar de webshop >>

Alcatel-Lucent Stellar AP1201H

Alcatel-Lucent Stellar AP1201H

 • Doorvoersnelheid: 300 + 876 Mbps
 • 4x Gigabit ethernetpoorten (1x uplink en 3 downlink, waarvan 1 poort met 802.3af/at
 • 1x USB 2.0 poort
 • Optioneel te beheren via OmniVista Cirrus

Naar de webshop >>

EAP235-Wall

TP-Link EAP235-Wall

 • Doorvoersnelheid: 300 + 867 Mbps
 • 4x Gigabit ethernetpoorten (1x uplink en 3x downlink, waarvan 1 802.3af/at levert.
 • Optioneel te beheren via de OC200/OC300 of de gratis Omada SDN portal en app

Naar de webshop >>

EnGenius ECW115

EnGenius ECW115

 • Doorvoersnelheid 400 + 867 Mbps
 • 2x Gigabit ethernetpoorten met PoE (802.3.af)
 • Kan ook gevoed worden via 12V DC
 • Optioneel te beheren via de gratis EnGenius Cloud

Naar de webshop >>

Switching
Alleen goede Wi-Fi inzetten is niet genoeg om een veilige en krachtige gebruikerservaring te bieden. De switches die het Wi-Fi netwerk voeden en hun vermogen om het draadlozen netwerkverkeer efficiënt te routeren is net zo belangrijk. De switches moeten niet alleen Wi-Fi kunnen ondersteunen, maar ook de apparatuur in de gastenkamers die internet vragen zoals IPTV’s en voIP. Bovendien moeten de administratieve diensten van het hotel zelf niet vergeten worden, zoals point-of-sale systemen en de apparatuur bij de receptie. Dit vereist met een hoogwaardige switching-infrastructuur die voldoende PoE-stroom kan leveren die nodig zijn om een modern hospitality netwerk uit te rollen.

Backbone-bekabeling
Backbone-bekabeling is een netwerk van kabels dat door uw hele pand loopt. Deze kabels vormen de belangrijkste basis voor uw netwerk, vandaar de naam “backbone” -bekabeling.

Virtual Local Area Network (VLAN)
In een VLAN wordt elk knooppunt op een netwerk geïsoleerd, als een soort lokaal eigen netwerk. Op die manier omzeilen de datatransmissies de andere knooppunten op het netwerk. Eventuele kwaadwillende worden hierdoor buitenspel gezet. Aanvallende computers of laptops worden simpelweg geïsoleerd doordat het netwerk is opgebouwd met verschillende VLAN’s. Tegelijkertijd kunnen hoteliers met deze aanpak hun gasten een hoger beveiligingsniveau bieden zonder dat er technische vaardigheden zijn vereist.

Netwerkbewakingssoftware
Gespecialiseerde software kan het IT-team helpen ervoor te zorgen dat het netwerk zo efficiënt mogelijk werkt en kan waarschuwingen verzenden als er iets misgaat. De cloud service Ruckus Analytics biedt zelfs meer dan dat, dankzij machine learning (ML) en Artificial Intelligence (AI). Gebruikers ontvangen de informatie die nodig is om proactief de user experience van complexe netwerken te verbeteren. Ruckus Analytics heeft daarnaast een unieke oplossing voor troubleshooting. De service kan namelijk eventuele problemen rangschikken op basis van de ernst van het probleem. Hierdoor kan het IT-team zich eerst focussen op de meest dringende zaken.

Verlaag de operationele kosten en verbeter de ervaring voor de hotelgasten

Intelligente verlichting, geautomatiseerde HVAC-systemen en slimme sensoren kunnen allemaal helpen de bedrijfskosten te verlagen en tegelijkertijd de gastervaring te verbeteren.  Om alles uit Internet of Things (IoT) te kunnen halen, is een slim, geconvergeerd netwerk met zowel draadloze als bekabelde verbindingen vereist. Bovendien is het belangrijk dat het netwerk om kan gaan met de vele verschillende protocollen die vandaag de dag worden gebruikt: LoRa, Z-Wave, Zigbee en BLE.

Succesvolle referenties

Alcadis heeft samen met haar partners al vele netwerkprojecten gerealiseerd in de hospitality. Bekijk onze referentiecases om meer te leren over onze projecten.

De netwerkexperts van Alcadis helpen u graag bij uw hospitality project

Vertel ons meer over uw Wi-Fi vraagstuk en we denken graag met u mee. Vul onderstaand contactformulier in of neem contact met ons op via 030 – 65 85 125.

  Bedrijfsnaam:*

  Naam:*

  E-mail:*

  Bericht:*