Captive Portals

captive-portal-oplossing-alcadis-banner

Captive portals bieden een uitkomst bij het aanbieden van een open Wi-Fi netwerk. Gebruikers kunnen via een captive portal geauthentiseerd worden en zo veilig toegang krijgen tot een draadloze internetverbinding. Doordat gebruikers eenvoudig en snel gebruik kunnen maken van Wi-Fi, groeit de klanttevredenheid. Ook kunnen organisaties captive portals inzetten als marketing- en communicatiemiddel en zo hun bedrijf promoten.

captive-portal-authenticatie

Authenticatie van gebruikers

Als een gebruiker het Wi-Fi netwerk selecteert, komt deze automatisch op de landingspagina van de captive portal. De gebruiker wordt hier geauthenticeerd en kan vervolgens toegang krijgen tot het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan Wi-Fi in hotels. Gasten kunnen bij het inchecken een code ontvangen waarmee ze toegang krijgen tot het Wi-Fi netwerk. Deze code kan tegen een meerprijs verkocht worden of verrekend worden in de standaardprijs van een kamer. Er kan ook voor gekozen worden om gasten gratis, maar beperkte toegang en snelheid te bieden, of onbeperkte toegang wanneer gebruikers wel betalen.

Inloggen op captive portals

Een captive portal biedt ook de mogelijkheid om een inlogsectie te integreren. Er zijn vele opties om een gebruiker in te laten loggen. Denk aan social login met bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn, smart authentication, click-through of met inlognaam en wachtwoord. Tenslotte kan een captive portal aan een PMS (Payment Management System) gekoppeld worden om direct betaalde toegang te bieden.

Captive portals als marketing- en communicatietool

Vanwege het toenemende gebruik van Wi-Fi worden captive portals ook steeds meer ingezet als communicatietool. Op de landingspagina waar de gebruiker op terecht komt, kan de netwerkbeheerder informatie delen over de locatie en/of de organisatie. Denk hierbij aan dagaanbiedingen in een restaurant of het programma op een evenement.

Wanneer de captive portal aan een authenticatieserver is gelinkt, biedt dit de mogelijkheid om gebruikers zich te laten registreren en zo een database op te bouwen. Een veelgebruikte toepassing hiervan is dat gebruikers toegang kunnen krijgen door hun e-mailadres in te vullen en akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. De eigenaar van het netwerk kan deze gegevens vervolgens gebruiken voor marketingdoeleinden, zoals het versturen van een nieuwsbrief of aanbiedingen. Ook social media kan voor dit doel gebruikt worden. Pas nadat de gebruiker social mediakanalen van de netwerkeigenaar gaat volgen of liken, zoals een bedrijvenpagina, krijgt hij/zij toegang tot het netwerk.

Captive portal oplossingen van Alcadis

Alcadis biedt de oplossingen van Cloud4Wi waarmee u een captive portal kunt creëren. Aan de hand van diverse applicaties kunt u uw captive portal personaliseren en naar wens inrichten.