WiFi in de zorg

Wi-Fi in de zorg is belangrijker dan ooit

Een elektronisch patiëntendossier (EPD) moet altijd én overal beschikbaar zijn. Het is de basis van de patiëntenzorg: hulpverleners hebben snel toegang tot de info, het verbetert de onderlinge communicatie tussen medewerkers en het verhoogt bovendien de productiviteit van de medewerkers. Maar ook oproepsystemen en applicaties zijn steeds vaker verbonden met het internet. En u moet er toch niet aan denken dat een noodoproep van een patiënt niet doorkomt bij een verpleegster, doordat de Wi-Fi traag is?

Tegelijkertijd is er ook een groei aan devices zichtbaar. Niet alleen in het ziekenhuis, maar eigenlijk wel bij alle zorginstellingen. Patiënten en cliënten, maar ook bezoekers, verwachten een eenvoudig, veilig en kosteloze Wi-Fi. Dit maakt voor hen het verblijf in de zorginstelling ook prettiger, doordat men nauw in contact kan blijven met thuisfront.

Goede WiFi in de zorg brengt dus verschillende uitdagingen met zich mee waar rekening mee moet worden gehouden. Heeft u bijvoorbeeld al stilgestaan bij de volgende zaken:

Veiligheid

In de gezondheidszorg gebruiken veel mensen, zoals artsen, verpleegkundigen, patiënten en bezoekers, hetzelfde netwerk. Het netwerk veilig houden kan dan een flinke uitdaging zijn, zeker met de opmars van BYOD en mobiel werken. Niettemin is de beveiliging van het netwerk vaak onderontwikkeld, terwijl het juist zo belangrijk is.

Gescheiden netwerken

Kenmerkend voor een netwerk in de zorg, is de noodzaak voor gescheiden netwerken. Medewerkers moeten in een veilige omgeving kunnen werken. Gasten moeten niet zomaar in kunnen loggen op het netwerk van het personeel. Tevens moeten medewerkers de hoogste prioriteit krijgen wat betreft bandbreedte.

Altijd verbinding

Het is belangrijk dat het netwerk niet hapert of wegvalt. Als een patiënt vanuit huis via een videogesprek een consultatie krijgt, moet de verbinding stabiel zijn. Patiëntdossiers moeten ten allen tijde beschikbaar zijn. Om nog maar niet te spreken van hartbewaking of andere cruciale applicaties.

Oplossingen voor WiFi in de zorg

Naast bovengenoemde uitdagingen vormen ook de moeilijke omgevingen een obstakel. Dikke muren en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid bewegende, elektrische apparaten zorgen voor interferentie en daardoor een slecht signaal. Er zijn verschillende oplossingen:

Standalone Wi-Fi Oplossing

Op zoek naar een snelle oplossing tegen een lage prijs? Kies voor Standalone Wi-Fi. De access points worden als stand alone ingezet waardoor er geen aparte fysieke controller meer nodig is. Standalone Wi-Fi biedt u:

 • Een eenvoudige oplossing;
 • Plug and Play;
 • Lage investeringskosten;
 • Een oplossing waarbij er geen seamless roaming nodig is.

Cloud Based Wi-Fi Oplossing

Een cloud based Wi-Fi oplossing biedt u centraal beheer via de Cloud. U kunt op deze manier een netwerk eenvoudig beheren en belangrijke gegevens verzamelen. Ook kunnen meerdere netwerken van verschillende locaties worden beheerd.

 • Centraal beheer via de Cloud;
 • Schaalbaar;
 • Beheer uit handen kunnen geven;
 • Kosten besparen.

Controller-less

Niet genoeg budget beschikbaar om dure controllers aan te schaffen? Maar wel meer functionaliteiten willen? Controller-less oplossingen zijn de uitkomst. Het netwerk wordt opgebouwd uit één access point die fungeert als virtuele controller.

 • Er is geen fysieke, aparte controller nodig;
 • Seamless roaming;
 • Plug and Play;
 • Relatief lage aanschafkosten.

Managed Wi-Fi Oplossing

Een beheerde Wi-Fi oplossing wordt vaak ingezet voor de ‘complexere’ omgevingen waarbij er meerdere eisen aan het netwerk worden gesteld. Hierbij is het gebruik van een fysieke controller noodzakelijk voor de beste Wi-Fi performance. Een beheerde Wi-Fi oplossing biedt u:

 • Centraal beheer;
 • Seamless roaming;
 • Ondersteuning van domotica, voice, video en RDP.

Succesvolle referenties

Bekijk onze referentiecases om een beeld te krijgen van succesvolle Wi-Fi implementaties in zorgomgevingen.

Bekijk onze webshop voor een brede selectie aan WLAN-producten voor uw Wi-Fi netwerk in de zorg.

De netwerkexperts van Alcadis helpen u graag met uw project

Vertel ons meer over uw Wi-Fi vraagstuk en we denken graag met u mee. Vul onderstaand contactformulier in of neem contact met ons op via 030 – 65 85 125.

  Bedrijfsnaam:*

  Naam:*

  E-mail:*

  Bericht:*