Indoor 5G Dekking

Realiseer volledige indoor 5G dekking met behulp van DAS

5G dekking DAS

Steeds meer mobiele providers bieden 5G aan. Dit jaar zullen er naar verwachting wereldwijd 220 miljoen 5G abonnementen verkocht worden. Ondanks vertragingen door het coronavirus, verwacht GSMA dat er in 2026 1.8 miljard 5G gebruikers zijn. Dat veel mensen met veel spanning wachten op 5G is natuurlijk niet gek. De krachtigste 5G netwerken beloven bijvoorbeeld 10 keer hogere doorvoersnelheden dan 4G LTE. Ook op zakelijk vlak is de verwachting dat 5G een grote impact zal hebben. Zo verwachten 86 procent van de netwerkexperts dat binnen drie jaar de nieuwe draadloze technologieën organisaties compleet zal transformeren. Deze nieuwe technologieën zullen naar verwachting nieuwe zakelijke modellen, verbeterde interactie met klanten en nieuwe competitieve voordelen voor IoT applicaties bieden.

Waar moet u rekening mee houden bij 5G dekking?

Een van de belangrijkste redenen dat de snelheid van 5G zoveel hoger ligt dan 4G, is dat de frequentiebanden van 5G hoger is. Hierdoor kunnen er hogere doorvoersnelheden bereikt worden. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat de afstand het signaal kan afleggen, kleiner is. Hierdoor zal het 5G signaal ook moeite hebben met het doordringen van muren en ramen. De 5G dekking zal dan ook niet altijd optimaal zijn. Hierdoor kan een gesprek zomaar wegvallen als u bijvoorbeeld van kamer naar kamer loopt of net in de lift stapt. Wellicht klinkt dit ook voor u als een bekende situatie.

De opkomst van in-building wireless

Deze dekkingsproblemen zijn dan niet nieuw. Desondanks vervangen steeds meer bedrijven hun deskphones voor mobiele telefonie. Hiervoor is een goed signaal natuurlijk erg belangrijk. Voor grotere bedrijven zal Distributed Antenna Systems (DAS) een belangrijke rol blijven spelen in het leveren van voice en data. De verwachting is dat DAS door flexibelere typologieën steeds geschikter en betaalbaarder wordt voor middelgrote locaties.

Small cells zijn een andere oplossing voor 5G dekking binnen. Small cells zijn erg geschikt voor kleinere locaties, waar DAS te complex en te duur is. Maar ze kunnen in principe ook op grotere locaties gebruikt worden. Tot op heden is hun acceptatie langzamer geweest dan verwacht, aangezien de meeste mobiele operators ervoor hebben gekozen om aan hun vereisten voor inpandige dekking te voldoen door de macro-dekking en capaciteit te vergroten. 5G, IoT en recente spectrumtoewijzingen voor privé-netwerken (Private LTE) maken small cells betaalbaar voor bedrijven en locatie-eigenaren. Bovendien is het inzetten van small cells gemakkelijker, wat de mogelijkheid biedt om de mobiele cellulaire connectiviteit in gebouwen van elke omvang te verbeteren.

Hoe zit het met Wi-Fi 6?

U kunt zich afvragen:  “Waarom zou ik me druk maken over Private LTE of 5G als Wi-Fi 6 ook voor veel dingen geschikt is?”. De nieuwste Wi-Fi standaard zal inderdaad sneller zijn dan we tot nog toe gezien hebben en biedt daarnaast voordelen op het gebied van efficiëntie en productiviteit.

Desondanks is Wi-Fi minder geschikt voor bedrijfskritische communicatie. Voor bedrijfksritische toepassingen is ultra reliable low latency netwerken beter geschikt. Dit is iets waar Private LTE in uitblinkt. Voor enterprise-toepassingen biedt Wi-Fi 6 vergaande integratie met het bedrijfsnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan Access Control om veilig toegang te krijgen tot bepaalde delen van het netwerk maar ook grootschalige (SD)WAN-netwerken als het om meerdere vestigingen gaat. Dit soort mogelijkheden heeft een publiek mobiel netwerk niet en dan is Wi-Fi een zeer goed alternatief. Wi-Fi en Private LTE zijn dan ook niet concurrenten voor elkaar, maar kunnen juist perfect naast elkaar gebruikt worden. Elke technologie gaan specifieke behoeften vervullen. Voor een goede zakelijke strategie is het dan ook van belang om zowel Wi-Fi als Private LTE te omarmen.

Wat kan Alcadis voor u betekenen?

Bij Alcadis hebben wij veel kennis en ervaring met zowel Private LTE als Wi-Fi. Wij kunnen u dan ook van begin tot eind ondersteunen bij uw netwerkproject en uw helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw draadloze infrastructuur. Neem dan ook vrijblijvend contact met ons op via sales@alcadis.nl of telefonisch via 030-65 85 125 en wij denken graag met u mee!