AIoT en Edge AI: AI wint óók snel terrein op de WLAN-markt

2023 is nu al hét jaar van Artificial Intelligence. Niet alleen wint ChatGPT snel terrein op werkvloeren over de hele wereld. Veel organisaties ontwikkelen ook hun eigen AI-based producten. Zo ook in de WLAN-markt. Onze partner Teltonika Networks schreef recent een artikel over de opkomst van AIoT en Edge AI. Twee technologieën die volgens het merk “will change the market”.

 IoT is al langer enorm populair. Van (dag)lichtsensoren tot PLC’s; magazijnen en fabrieken hangen er vol mee. AIoT en Edge IoT borduren voort op deze al bestaande apparaten. Een huidig magazijn vol met IoT is niet veroudert. Juist het tegendeel. De locatie zit vol met potentie!

Wat is AIoT?

AIoT betekent dat AI real-time data van IoT-apparaten bekijkt en verwerkt. Dit is nuttig omdat deze data gebruikt kan worden om live optimalisatie uit te voeren. AIoT stimuleert bijvoorbeeld de ontwikkeling van smart cities door efficiënt beheer van urban systems, zoals verkeerscontrole, afvalbeheer, lucht- en waterkwaliteit en openbare veiligheid. AI helpt met het analyseren van de gegevens die zijn verzameld en biedt real-time inzichten.

Wat is Edge AI?

Edge AI is een combinatie van edge computing en AI. Edge computing betekent dat data wordt verwerkt in de buurt van waar data wordt gegenereerd, zodat het proces sneller plaats kan vinden. We hebben het dan over milliseconden. Deze vorm van AI zorgt er bijvoorbeeld voor dat machines in staat zijn om automatisch eigen onderhoud uit te voeren.

De verschuiving van Cloud computing naar Edge computing zorgt er daarnaast ook voor dat netwerken veiliger worden. Bijna 50% van alle datalekken in 2022 vond plaats in de Cloud.  Als gegevens echter aan de ‘edge’ worden verwerkt, kunnen ze automatisch geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Zonder ooit het lokale netwerk te verlaten.

De toekomst van AI

Wilt u profiteren van bovenstaande technologieën? Dan moet u nog even wachten. AIoT en Edge AI zijn interessant, maar staan ook vooral nog in de kinderschoenen. Teltonika Networks noemt dit ook. Al ziet het merk wel kansen voor hun managementsysteem, RMS. Houd onze kanalen in de gaten voor de laatste updates over de technologieën in de WLAN-markt. Meld u bijvoorbeeld aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.