5 must do’s voor cybersecurity in het onderwijs

Binnen het onderwijs is ‘cybersecurity’ een thema wat steeds belangrijker wordt. Scholen zijn namelijk een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, omdat er veel verschillende apparaten op het netwerk zijn aangesloten en het vaak om open verbindingen gaat. In dit artikel zetten we vijf tactieken op een rij om educatienetwerken slim te verdedigen tegen cyberaanvallen.  

1. Wees proactief

Cybercriminaliteit veranderd snel. Criminelen zijn altijd opzoek naar nieuwe manieren om een netwerk binnen te dringen. De mentaliteit ‘als het niet kapot is hoeft het ook niet gerepareerd te worden’ geldt in dit geval dus niet. Netwerken moeten proactief beveiligd worden. Installeer daarom altijd de firmware update van SonicWall. U vindt een instructie over het installeren van automatische updates voor de OS 7 hier.

2. Focus op de end user

De zwakke schakel in de cyberbeveiligingsketen is de mens, aldus de IT-beroepsvereniging ISACA. U heeft misschien zelf ook wel eens op een spamlink geklikt of misschien iemand die u kent. Biedt uw klanten dus niet alleen de juiste apparatuur aan om het netwerk te beveiligen, maar stel hen ook op de hoogte van manieren om gebruikers bewust te maken van hun bijdrage tegen cyberaanvallen.

3. Ontwikkel een response plan

Wees er klaar voor als het toch een keer misgaat! Schrijf bijvoorbeeld meldingsprotocollen of ondersteun bij het schijven van (online) gedragsprotocollen voor leerlingen en docenten. Zorg daarnaast voor een up-to-date systeemback-up en duidelijke herstelprotocollen. Deze plannen moeten als reactiemechanismen fungeren én de systemen en processen beschrijven die zullen worden gebruikt voor systeemherstel.

4. Gebruik de juiste technologie

SonicWall vecht al meer dan 25 jaar tegen cybercriminaliteit en verdedigt wereldwijd kleine- en middelgrote bedrijven én serviceproviders. Of u nu werkt bij een klein bedrijf of een grote onderneming, thuis of in de Cloud, SonicWall next-generation firewalls (NGFW) bieden de beveiliging, controle en zichtbaarheid die u nodig heeft om cybersecurity binnen uw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Bekijk snel alle producten Van SonicWall in ons portfolio

5. Erken dat financiering een belangrijk iets is

Het is belangrijk om uw eindklanten op de hoogte te houden van de kosten voor de doorlopende veiligheid van het netwerk. De meeste onderwijsinstellingen zullen inmiddels een gevestigd budget hebben voor IT-gerelateerde zaken zoals ondersteuning van cyberbeveiligingstools en operaties. Maar het blijft toch belangrijk om hen goed in te lichten over toekomstige kosten.

Bekijk het volledige artikel  →

Kom in contact met Alcadis om uw ideale Educatie netwerk uit te meten. U kunt ons bereiken via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.