SonicWall Threat Report 2022: de kans op een ransomware-aanval in Nederland was nog nooit zo hoog

De zomer is inmiddels alweer een tijdje bezig. De hoogste tijd dus voor een nieuwe SonicWall Threat Report. In dit halfjaarlijkse verslag vindt u de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybercrime. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland in top 10 van landen met de meeste ransomware aanvallen staat? Hoe kunt u hier het beste op anticiperen? Ontdek het nu! Wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet.

Klik op onderstaande kopjes om snel naar bepaalde hoofdstukken te gaan

Malware

In het laatste rapport deed SonicWall een verrassende ontdekking: malware lijkt weer te groeien na maanden van daling. Deze groei zet verder door in de eerste helft van 2022 (+11%); in het bijzonder in Europa. Een logische verklaring hiervoor – zo benoemd het merk – is de Rusland-Oekraïne crisis. In de top 10 landen met de meeste malware zien we dit keer Slovenië (1), Tsjechië (4), Polen (5), Kroatië (6), Roemenië (7) en Bulgarije (10).

IoT Malware is wereldwijd gestegen met 77%. Europa zag niettemin verrassend genoeg een daling van 19%. De grote hoeveelheid IoT malware was vooral afkomstig uit Noord-Amerika. Zij stagen een stijging van 220% (!). Verenigd Koninkrijk is ook een populair doelwit in 2022 (+134%).

SonicWall heeft verschillende services voor malwarebescherming. De nieuwe Advanced Protection Service bijvoorbeeld.

Grafiek 1: hoeveelheid malware per maand

Grafiek 2: top 10 van landen met het meeste ransomware

Ransomware

Ransomware ontwikkelt zich in de compleet tegenovergestelde richting. Het aantal aanvallen van deze categorie is gedaald met 23% in vergelijking met Q3 en Q4 in 2021. Een kanttekening bij deze ontwikkeling is wel dat er nog steeds 236.1 miljoen ransomware in omloop was. Dat is meer dan in 2017, 2018 en 2019. 2021 zag simpelweg zoveel ransomware dat elk daaropvolgende jaar meevalt.

“Ransomware is down, but it certainly isn’t out”, zo zegt de FBI als reactie in het rapport. Zolang er een financiële meerwaarde is, blijft de manier van aanvallen aantrekkelijk. Sommige criminelen kunnen nu zelfs zero-day exploits kopen. Net als malware is de hoeveelheid ransomware in Europa (+63%) flink gestegen. Nederland staat zelfs op plek 6 van landen met de meeste ransomware!

Log4J

Kunt u het zich nog herinneren? Log4J. De kwetsbaarheid wordt nog steeds misbruikt online. Alcadis heeft een handige lijst voor onze partners opgesteld met alle fixes van onze vendoren.

Encrypted aanvallen

Encrypted aanvallen zijn wereldwijd in Q1 en Q2 van 2022 gegroeid met 132%. In het bijzonder heeft de ‘educatie’-branche het zwaar te verduren met aanvallen van deze categorie. Het algemene advies voor dit soort aanvallen is om actief uw producten te blijven updaten. We hebben er recent ook een artikel over geschreven.

Beveiliging

Het detectiesysteem van SonicWall, RTDMI, heeft hard doorgewerkt het afgelopen half jaar. 270.228 nieuwe malware-varianten zijn ontdekt. 1.501 per dag. Dat is een record voor het systeem. U kunt ook gemakkelijk profiteren van deze technologie. De recent op onze webshop geplaatste SonicWall Protection Suites – ook beschikbaar als bundel met een firewall – hebben allen RTDMI-support. Bekijk nu →

U vindt het volledige SonicWall Threat Report op de website van SonicWall. Heeft u verdere vragen over het portfolio van het merk? Kom in contact met ons via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.