Wi-Fi 6E

Profiteer nu van de nieuwste innovatie op het gebied van Wi-Fi: Wi-Fi 6E

De ontwikkeling van Wi-Fi staat niet stil. De nieuwste innovatie is het toevoegen van de 6 GHz-band aan de Wi-Fi standaard. Deze uitbreiding staat beter bekend als Wi-Fi 6E. De nieuwe standaard is begin 2022 aangekondigd door de Wi-Fi Alliance. De FCC heeft een groot spectrum van de 6 GHz-band vrijgegeven voor gebruik zonder vergunning. In dit artikel gaan we dieper in op wat dit zal betekenen voor de toekomst van Wi-Fi;

Groot frequentiespectrum vrijgegeven op de 6GHz band

Momenteel opereert het Wi-Fi netwerk over twee banden: de 2,4GHz- en 5GHz-band. In totaal is er ongeveer 400MHz aan spectrum beschikbaar op deze twee frequentiebanden. Door de uitbreiding naar de 6GHz frequentieband komt er niet alleen een nieuwe frequentieband bij, maar is er ook meer spectrum beschikbaar. De FCC heeft 1.200MHz aan spectrum vrijgegeven op de 6GHz-band. De verwachting is dat de kanalen op de 6GHz-band 160MHz breed zullen worden. Met het huidige beschikbare frequentiespectrum kunnen slechts twee kanalen met die breedte aangeboden worden.

De toename van spectrum lost een groot probleem van de hedendaagse Wi-Fi netwerken op: spectrum congestie. Als er teveel apparaten proberen verbinding te maken met dezelfde frequentiebanden, zullen sommige apparaten de verbinding verliezen. Op een locatie waar veel Wi-Fi netwerken relatief dichtbij elkaar zitten, wordt de verbinding langzamer en onbetrouwbaarder. Door de toename aan spectrum ontstaat er meer vrije ruimte om data te versturen. Hierdoor neemt de interferentie af en wordt dit probleem verleden tijd.

Levert Wi-Fi 6E ook sneller internet?

De uitbreiding van de Wi-Fi standaard naar de 6GHz-band zal niet leiden tot een hogere theoretische datasnelheid. 6GHz Wi-Fi heeft dezelfde theoretische doorvoersnelheid als 5GHz Wi-Fi, namelijk 9.6 Gbps. Dit is de maximumsnelheid van Wi-Fi 6.

In de praktijk wordt deze snelheid echter bijna nooit gehaald. Onder andere door de interferentie. De toename aan frequentie en spectrum zal dan ook hogere snelheden brengen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de maximale kanaalbreedte door de gelimiteerde spectrum feitelijk gezien nooit gebruikt werd. Met de toename aan spectrum is het mogelijk om wel data uit te zenden met deze maximale kanaalbreedte. De doorvoersnelheid zal hierdoor hoger worden, alhoewel de kans groot is dat de theoretische doorvoersnelheid van 9.6 Gbps nog steeds niet wordt behaald.

Wanneer zullen de eerste Wi-Fi 6E apparaten beschikbaar worden?

Het eerste Wi-Fi 6E apparaat staat al op onze webshop! De ECW336 van EnGenius belooft tal van top-of-the-line features, zoals 14 extra 80 MHz-kanalen of 7 extra super-wide 160 MHz-kanalen, een krachtige quad-coreprocessor en natuurlijk toegang tot drie GHz-banden. Het AP levert doorvoersnelheden tot 4800 Mbps op de 6 GHz-band, 2400 Mbps op de 5 GHz-band en 1200 Mbps op de 2.4 GHz-band.

Heeft u verdere vragen over Wi-Fi 6E of wilt u vrijblijvend advies over hoe u kunt profiteren van de technologie? Neem contact op met onze experts via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.