Location Based Services

location-based-services-oplossingen-banner-alcadis

Location Based Services (LBS) kunnen gedefinieerd worden als ICT diensten voor het aanbieden van informatie door middel van een mobiel toestel. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige locatie van gebruikers of andere mobiele objecten. Het grootste voordeel is dat gebruikers hun locatie niet handmatig door hoeven te geven; met LBS wordt de locatie van gebruikers automatisch vastgesteld en getrackt.

Real Time Location System

Real Time Location System (RTLS) valt onder Location Based Services. RTLS is een systeem dat het mogelijk maakt om de locatie van personen of bijvoorbeeld goederen in de logistiek te bepalen binnen een vooraf bepaalde tijd. Het kan toegepast worden in verschillende systemen zoals RFID-tags, maar is ook te implementeren door middel van WLAN. RTLS-systemen worden veel gebruikt in ziekenhuizen, luchthavens, container terminals en fabrieken.  Bij implementatie wordt meestal gebruik gemaakt van twee delen: de zogenaamde ranging sensors (tags, smartphones) en location engine.

Hoe werkt een Real Time Location System?

Wat een RTLS uniek maakt, is dat naast de identificatie van de tag ook lokalisatie mogelijk is. Het RF signaal van de tag wordt gebruikt voor het berekenen van de locatie van de tag. Een RTLS bestaat uit drie componenten: de tags, de RTLS readers (antennes) en software. Bij RTLS is het softwarecomponent belangrijk, omdat deze de algoritmes bevat waarmee de locaties van de tag worden berekend.

TDOA versus RSSI

Bijna alle systemen zijn gebaseerd op twee fundamentele manieren van plaatsbepaling: Time Difference of Arrival (TDOA) of Received Signal Strength Indication (RSSI). Bij TDOA systemen zijn er meerdere antennes die het tagsignaal ontvangen. Elke antenne geeft bij het ontvangen signaal een tijdsstempel mee en stuurt dit door aan de RTLS software. De software kan op basis van de bekende locatie van de antennes, de tijdstempel per antenne en het unieke tag ID door driehoeksmeting bepalen waar de tag zich bevindt. RTLS-systemen die gebruik maken van TDOA kunnen de locatie van de tag vaak tot op 3 meter nauwkeurig bepalen. Ter vergelijking: ook GPS maakt gebruik van TDOA plaatsbepaling, maar is nauwkeurig tot op enkele tientallen meters.

Bij systemen die gebruik maken van RSSI wordt van het gebied waar de tags worden gelokaliseerd een RF fingerprint gemaakt. Dit is een kaart van de RF-veldsterkte van het gebied. Als er nu een tag de ruimte in wordt gebracht, geeft deze in zijn signaal aan welke veldsterkte hij ondervindt en van welke bron hij het signaal ontvangt. Op basis van de eerder gemaakte RF fingerprint kan de RTLS software nu bepalen waar de tag zich bevindt. De nauwkeurigheid van op RSSI gebaseerde RTLS plaatsbepaling is lager dan die van systemen gebaseerd op TDOA. Daarnaast werken de RTLS-systemen gebaseerd op RSSI beter in binnen locaties omdat daar meestal de veldsterkte doorgaans constanter is.

Voorbeelden uit de praktijk:

Location Based Service oplossingen

Linkify Location Engine (LLE) is een slimme Wi-Fi oplossing voor het lokaliseren van Wi-Fi uitgeruste apparaten. Het visualiseert nauwkeurig de bezoekersaantallen en realtime- en historische trends op heatmaps, lokaliseert en volgt Wi-Fi gebruikers en biedt de enige indoor navigatie die volledig werkt binnen een webbrowser. LLE maakt het mogelijk voor locatie-eigenaren waardevolle informatie te verzamelen over Wi-Fi gebruikers en zo de ervaring op de locatie te verbeteren.

Ruckus Smart Positioning Technology (SPoT) is een cloud-based oplossing waarmee Location Based Services geleverd kunnen worden. SPoT biedt service providers, netwerkbeheerders en locatiehouders de mogelijkheid om een breed aanbod van positioneringsdiensten te bieden en zo waarde aan het Wi-Fi netwerk toe te voegen. Ruckus SPoT service helpt Wi-Fi aanbieders om hun omzet te verhogen en tegelijkertijd gebruikers een betere ervaring te geven. Het product kan klanten helpen te vinden wat zij zoeken en het helpt locatiehouders en beheerders om waardevolle informatie over klanten te verkrijgen zodat zij hun aanbod en dienstverlening kunnen optimaliseren.

Vraag nu vrijblijvend advies aan onze netwerk-experts over Hotspot 2.0 door te bellen naar 030 – 65 85 125 of te mailen naar sales@alcadis.nl.