Breid uw Wi-Fi netwerk uit naar buiten met de Outdoor Wi-Fi oplossingen van Alcadis

Steeds vaker wordt een goede en stabiele Wi-Fi verbinding op het terras een vereiste, bijvoorbeeld voor de mobiele pin of voor de gasten. Het aanleggen van een Wi-Fi netwerk in de buitenlucht heeft echter wel een aantal valkuilen. Bovendien zijn er verschillende apparaten op de markt die gebruikt kunnen worden om een WiFi verbinding outdoor aan te leggen. Op deze pagina leggen wij u dan ook graag uit waar u op moet letten als u een draadloze verbinding buiten wil creëren.

Oppervlakte en begroeiing

Bij het aanleggen van een Wi-Fi netwerk buiten kan de oppervlakte en hoeveelheid begroeiing een grote uitdaging zijn. Een terras heeft vaak een minder groot oppervlakte dan bijvoorbeeld een camping of vakantiepark, maar kan net zoveel bomen, struiken of andere begroeiing hebben. Vooral begroeiing kan problematisch zijn voor de verbinding, aangezien dit het hele jaar door veranderd. Het is dan ook een goed idee om deze zaken goed in kaart te brengen. Dit kan door middel van een Site Survey. Op basis van deze gegevens en de behoefte van de klant kunnen wij een advies geven over de inrichting van een goed dekkend outdoor Wi-Fi netwerk.

Demping

Een andere uitdaging waar u mee te maken krijgt als u Wi-Fi wilt aanleggen in de buitenlucht is demping. Bomen, tentdoeken, parasols en natuurlijk muren dempen allemaal het Wi-Fi signaal. Dit kan er toe leiden dat de verbinding op sommige plekken niet toereikend genoeg is. Daarom is het verstandig om uit te gaan van de meest dempende toepassing op de locatie. Hierdoor wordt  een marge ingebouwd om in alle omstandigheden uw gasten van een goede en betrouwbare verbinding te kunnen voorzien.

Doel van het Outdoor WiFi netwerk

Het aanleggen van een outdoor Wi-Fi netwerk kan verschillende beweegredenen hebben. Bijvoorbeeld het verbinden van mobiele pinapparaten of bestelterminals, of simpelweg om uw gasten van Wi-Fi te voorzien. Ook kan u uw netwerk gebruiken voor bellen via Wi-Fi. Bij het inrichten van een outdoor netwerk moeten bedrijfskritische toepassingen dan ook voorrang krijgen. Dit kan door hiermee rekening te houden tijdens de ontwerp en inrichtingsfase. U kunt ook kiezen voor het hanteren van meerdere oplossingen naast elkaar. Zo is Private LTE over het algemeen beter geschikt voor bedrijfs- en missiekritische toepassingen.

Onboarden van de gasten

Bedenk hoe uw gasten verbinding moeten maken met uw netwerk. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk door middel van een captive portal. Denk daarnaast ook na over hoe lang uw gasten verbonden blijven. Voor een terras zullen de meeste gasten het waarschijnlijk prima vinden als ze elke keer opnieuw moeten inloggen, maar voor gasten van een camping of vakantiepark kan iedere dag inloggen tot irritatie leiden. Bedenk dan ook hoe lang de gasten gemiddeld op een locatie blijven en pas de verbindingstijd daarop aan.

De juiste apparatuur

Alle bovenstaande factoren hebben invloed op het inrichten en gebruik van een netwerk, maar voor het netwerk daadwerkelijk gebruikt kan worden heeft u natuurlijk de juiste apparatuur nodig. Bij het maken van uw keuze is het slim om rekening houden met de volgende factoren.

  • Weerbestendige behuizing

Bij een outdoor WiFi netwerk , dient u uiteraard rekening te houden met de weersomstandigheden van uw locatie. Gelukkig zijn de meeste Outdoor Access Points IP-Gecertificeerd. Deze code geeft aan hoe stof en waterdicht uw producten zijn. Dit kan per product verschillen.

  • Wi-Fi standaard

Wat ook erg belangrijk is bij de keuze voor uw outdoor access point, is welke WiFi standaard u kiest. Momenteel zullen de meeste gasten nog gebruik maken van een smartphone, laptop of tablet met Wi-Fi 5, ook wel bekend als 802.11ac. Maar het is verstandig om nu al rekening te houden met de toekomst. Wi-Fi 6 is recent uitgekomen en steeds meer apparaten zullen gebruik maken van deze standaard. Als u nu een outdoor Wi-Fi netwerk gaat aanleggen of vervangen dan is het slim om nu te upgraden naar Wi-Fi 6!

  • Aantal gebruikers

Naast de keuze voor de Wi-Fi standaard is het ook cruciaal om te weten hoeveel gasten gebruik maken van uw netwerk. Dit is van belang voor de hoeveelheid access points die u op moet hangen, maar kan zelfs de keuze van access point beïnvloeden. Sommige access points zijn beter in staat om een grote hoeveelheid gebruikers van een razendsnelle verbinding te voorzien. Vaak zijn die access points duurder, maar dit wordt gecompenseerd doordat u minder veel access points hoeft aan te schaffen.

  • Overbrugbare afstand

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste apparatuur is hoeveel afstand uw netwerk moet overbruggen. Als u bijvoorbeeld het ene park met het andere park wil verbinden over een grote afstand, dan is een point-to-point verbinding een goede oplossing. Ook voor tijdelijke netwerken is een point-to-point verbinding een slimmere oplossing, omdat u minder hoeft te investeren in bekabeling en dergelijke.

  • Merk

Uiteraard is de keuze voor het merk access point ook uitermate belangrijk. Binnen het Alcadis portfolio kunt u voor uw Outdoor Access Points kiezen uit onderstaande merken.

Alcatel Lucent Enterprise

Uiteindelijk hangt de daadwerkelijk keuze af van uw voorkeur, deze kunnen wij dan ook niet voor u maken. Maar wij kunnen wel met u meedenken! Heeft u een netwerkproject waar u zelf niet uitkomt of waar u meer advies over wilt hebben? Neem dan vrijblijvend contact op met onze netwerkspecialisten door te bellen naar 030 – 65 85 125 of te mailen naar sales@alcadis.nl.