Ruckus Wi-Fi helpt gezinnen in Villa Pardoes om een onvergetelijke vakantie te hebben

‘Heeft u ook Wi-Fi?’ Dit is tegenwoordig de eerste vraag die gesteld wordt voordat gasten de vrijwilligers van Villa Pardoes begroeten. Wi-Fi is bijna net zo belangrijk geworden als een toilet. En zeker voor zieke kinderen is het soms noodzakelijk om even een uurtje op de tablet een filmpje te kunnen kijken ter ontspanning. Een goed werkend stabiel Wi-Fi netwerk is dan ook van essentieel belang in Villa Pardoes. Om deze reden heeft onze partner Microway de Wi-Fi apparatuur met Ruckus voor hen verzorgd.

UITDAGINGEN

  • De architectuur van de Villa. Het gebouw heeft de vorm van een Slak op een Bloem, waarbij alles rond is en buiten is naar binnen gehaald.
  • Niet overal in de Villa was bekabeling aanwezig.
  • Ondersteuning bieden aan de digitalisering van werksystemen en VoIP

OPLOSSINGEN

  • BeamFlex-technologie om het meest optimale Wi-Fi signaal te creëren.
  • SmartMesh om ervoor te zorgen dat de access points zonder bekabeling met elkaar kunnen blijven communiceren.
  • Smart Wi-Fi apparatuur

PRODUCTEN

  • Ruckus Unleashed R310
  • Ruckus Unleashed R510
  • Ruckus Unleashed H510
  • Ruckus ICX 7150 switch, 24-poorts

Villa Pardoes is een vakantievilla voor gezinnen met een kind tussen 4 en 12 jaar dat een ernstig of levensbedreigend ziektebeeld heeft. Ook voor hen is het noodzakelijk om op vakantie te kunnen en het gezin centraal te stellen, waarbij de focus op het gezin komt te liggen en niet op de ziekte van het kind. Om deze reden heeft Villa Pardoes in 2000 haar deuren geopend. Omdat de ziekte al duur en verschrikkelijk genoeg is, biedt Villa Pardoes deze gezinnen eenmalig één week gratis verblijf. Om dit aan te kunnen bieden is Villa Pardoes afhankelijk van haar sponsoren en donateurs.

Bij de opening in 2000 beschikte Villa Pardoes over 8 woningen en konden 400 gezinnen per jaar genieten van één week vakantie. Na ruim 13 jaar bleek dat gezinnen op een lange wachtlijst kwamen te staan en aangezien een bezoek aan Villa Pardoes een onvergetelijke ervaring voor ze moet zijn, besloot Villa Pardoes in 2015 uit te breiden. Nu beschikt Villa Pardoes over 12 woningen en kunnen er maar liefst 600 gezinnen per jaar genieten van die heerlijke en onvergetelijke vakantie. Hiervoor dragen ruim 180 vrijwilligers hun steentje bij om alles voor de gezinnen in orde te maken. Samen met de 9 vaste stafleden zijn zij het hele jaar door druk bezig om dit te kunnen faciliteren.

Wi-Fi ook een belangrijke faciliteit

Naast de vele voorzieningen die Villa Pardoes de gezinnen biedt, was er bij de opening in 2000 nog geen aandacht besteed aan een Wi-Fi netwerk. Tot 2015 voldeed alleen een vast netwerk prima aan alle eisen. Destijds was het netwerkgebruik ook niet zo intensief als tegenwoordig. In de loop van de jaren is dit gedrag enorm veranderd en maakt men veel meer gebruik van het Wi-Fi netwerken. Daarom zijn er in 2015 access points geplaatst. Maar al snel bleek dit niet de oplossing te zijn. Niet alleen de Wi-Fi verbinding viel weg wanneer er zware netwerkactiviteiten werden uitgevoerd zoals Netflix kijken, maar ook de telefonie ervaarde problemen. De dekking was zelfs niet voldoende om in alle 12 verschillende themawoningen een verbinding te kunnen bieden. Zeker in deze tijd wil men ook tijdens de vakantie gebruik kunnen maken van Wi-Fi. Voor sommige zieke kinderen is het zelfs essentieel dat zij ter ontspanning een filmpje kunnen kijken op hun tablet. Kortom: Villa Pardoes had een goed dekkend Wi-Fi netwerk nodig wat voldoet aan de moderne wensen en eisen.

Doordat alle inkomsten uit sponsoring komen, was er geen budget voor de aanschaf van deze apparatuur. Via het Business Open Ontbijt kwamen Microway en Bert Akkermans, Facilitair & Vrijwilligers Coördinator bij Villa Pardoes, met elkaar in contact. Al snel was het voor Bert duidelijk dat Microway beschikt over de kennis en expertise om Villa Pardoes verder te helpen met het Wi-Fi netwerk. En niet alleen dat, Microway kon ook de juiste en beste apparatuur leveren.

Geen eenvoudige implementatie

De eerste vraag die Villa Pardoes voor Microway had, was of er een oplossing is voor de Wi-Fi problemen in De Poef. In De Poef worden diverse presentaties verzorgd en Wi-Fi is hier daarom van essentieel belang. Microway had na de aansluiting van 1 Ruckus Access Point al direct de problemen opgelost. Al snel kwam de volgende vraag hieruit voort: of Microway ook de gehele Villa kan voorzien van een goed werkend Wi-Fi netwerk.

Het zorgen voor een goede dekking tot overal in de hoeken van de Villa was een grote uitdaging. Het gebouw heeft namelijk de vorm van een Slak en alles is dus rond. Daarnaast is buiten naar binnen gehaald en staan er ook veel bomen in het pand en is er een grote glijbaan midden in het gebouw. Kortom: veel muren en complexe ruimtes. Dit alles brengt grote uitdagingen en vooral veel interferentie met zich mee. Allereerst is het oude netwerk in kaart gebracht. Al snel bleek dat er bij het oude netwerk geen rekening met al deze aspecten was gehouden. Wanneer een access point 5 meter verplaatst werd, was de dekking al beter. Dit loste echter niet alle problemen op en daarom heeft Microway een geheel nieuw Ruckus-netwerk gesponsord aan Villa Pardoes.

Gebruik van de beste apparatuur

De Ruckus producten zorgen nu voor een stabiele dekking in de gehele Villa. Hiervoor zijn de Ruckus Unleashed Access Points gebruikt in combinatie met de Ruckus ICX Switches. Doordat er op veel plaatsen geen bekabeling aanwezig was, kon er door middel van deze access points een mesh-verbinding onder de access points worden gecreëerd om zo het signaal naar alle kamers te verlengen.

Alle 12 themawoningen zijn voorzien van een Ruckus Unleashed H510. Zo kunnen er meerdere apparaten worden gevoed en beschikt elk gezin over voldoende Wi-Fi dekking om alle dagelijkse netwerkactiviteiten te kunnen uitvoeren. Na de plaatsing van het Ruckus netwerk waren de metingen grandioos. De BeamFlex-technologie die geïntegreerd is in de Ruckus apparatuur zorgt voor hoge doorvoersnelheden, roaming en een stabiel signaal tot in alle kleine hoekjes van het gebouw.

De toekomstplannen van Villa Pardoes

Villa Pardoes vindt het belangrijk om de interactie met alle gezinnen zowel voor als na hun bezoek te vergroten. In het verleden was het zo dat gezinnen vooraf hun bevestiging van de vakantieweek ontvingen en na hun vakantie met een brede glimlach werden uitgezwaaid en dit was het. Om interactief met alle gezinnen te blijven, voorafgaand aan en na hun bezoek, wil Villa Pardoes een digitaal platform ontwikkelen. Het digitale platform zal bestaan uit diverse apps, spelletjes en een vraagbaak en uiteraard kunnen de gezinnen in contact komen met elkaar. Nu is het zo dat dit onderlinge contact soms pas op dag 3 ontstaat. Door middel van dit digitale platform kunnen zij al voor hun bezoek in contact komen met elkaar. Na hun verblijf kunnen zij wellicht vragen van de komende gezinnen beantwoorden voordat zij Villa Pardoes bezoeken. Zij hebben immers de ervaring al.

Daarnaast is Villa Pardoes steeds meer bezig met digitalisering in het algemeen. Ook voor de vrijwilligers wil Villa Pardoes de processen digitaliseren en vereenvoudigen. Op dit moment werken ze nog met ouderwetse mappen om informatie op te zoeken of te delen met de gasten. Het zou een stuk effectiever zijn als zij dit met een app op hun smartphone kunnen doen. Uiteraard is een goed werkend Wi-Fi netwerk hier essentieel voor. Niet alleen voor de digitalisering is het netwerk belangrijk, maar Villa Pardoes wil ook VoIP gaan inrichten. Met het Ruckus-netwerk beschikt Villa Pardoes over een basis voor nu en in de toekomst om nog vele gezinnen te voorzien van een onvergetelijke vakantie en het werk van de vrijwilligers te vereenvoudigen.

Villa Pardoes Ruckus Networks

Bent u benieuwd wat Alcadis voor uw netwerkproject kan betekenen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Misschien realiseren we dan binnenkort samen net zo’n toffe case als dit bijzondere project bij Villa Pardoes.