Wi-Fi op het terras: 4 belangrijke punten om rekening mee te houden

Wi-Fi op het terras

Maandagmiddag 1 juni om 12:00 uur precies, was het eindelijk zo ver in Nederland: de terrassen mochten weer open! Uiteraard wel onder voorwaarde van 1,5 meter afstand. Gisteren zijn er al allerlei creatieve ideeën in praktijk gebracht om hier een succes van te maken. Bestellingen online laten plaatsen via een app of QR-code, free table alerts versturen naar geïnteresseerde gasten als er een tafel vrijkomt en bovendien zijn er plannen om centrale pleinen in stadscentra in te zetten als één gezamenlijk terras voor meerdere horecaondernemers.

Dit zijn interessante ontwikkelingen, maar hebben ook gevolgen voor het Wi-Fi netwerk. Het zal drukker worden op het Wi-Fi netwerk en bovendien zal de Wi-Fi wellicht gebruikt gaan worden voor nieuwe bedrijfskritsche toepassingen. Nu de eerste terrasmiddag erop zit, is het een goed idee om contact op te nemen met uw horecaklanten om te polsen of alles goed is gegaan met de Wi-Fi op het terras, of de (wellicht nieuwe) bedrijfskritische toepassingen optimaal hebben gepresteerd dit weekend, of dat toch nog ruimte is voor verbetering. De experts van Alcadis hebben weer een aantal handvatten op een rij gezet waar u op moet letten bij het realiseren en/of optimaliseren van Wi-Fi op het terras.

1. Indoor en outdoor hetzelfde merk en beheer

Voor optimale netwerkprestaties, adviseren wij om zowel binnen als buiten hetzelfde merk te gebruiken die vanzelf dezelfde locatie worden beheerd. Dit is noodzakelijk voor bijvoorbeeld de bediening die met hun apparaten van binnen naar buiten lopen. Het is dan belangrijk dat deze apparaten op de juiste manier overschakelen tussen de access points. Dit is eigenlijk alleen goed mogelijk als zowel binnen als buiten hetzelfde merk access points wordt gebruikt en die vanuit hetzelfde platform worden beheerd.

2. Bedrijfskritische toepassingen moeten voorrang krijgen

Het gebruik van het Wi-Fi netwerk zal toenemen, maar dit mag absoluut niet ten koste gaan van de beschikbaarheid van Wi-Fi voor bedrijfskritische toepassingen. Pin terminals moeten voorrang of voldoende capaciteit dat deze altijd goed blijven werken.

3. Alléén eigen gasten toegang geven tot het netwerk

Als een horecaondernemer heeft geïnvesteerd in een outdoor Wi-Fi netwerk, dan zit men er natuurlijk niet op te wachten dat de gasten op het naastgelegen terras daar van profiteren. Beveilig het Wi-Fi netwerk dus met een gastenportal en zet het persoonlijke wachtwoord bijvoorbeeld op de bon die meteen wordt gegeven bij het plaatsen van de bestelling.

4. Aantal gebruikers van het Wi-Fi netwerk

Als laatste punt, maar zeker niet minder belangrijk: het verwachte aantal gebruikers van het Wi-Fi netwerk. Overmatig gebruik van het netwerk heeft namelijk ook invloed op de werking van bedrijfskritische toepassingen. Horecaondernemers hebben nu exact uitgemeten hoeveel gasten ze nu met de 1,5 meter-maatregelen kunnen ontvangen. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de toekomst: als de maatregelen niet meer van kracht zijn, hoeveel gasten kan men dan ontvangen op het terras?

De experts van Alcadis helpen u graag met uw outdoor Wi-Fi project

Heeft u advies nodig over een outdoor Wi-Fi project waar u mee bezig bent? Wij helpen u graag. Vul het contactformulier in en dan gaan we samen op zoek naar een betrouwbare netwerkoplossing die aan de wensen van uw klant voldoet.

Bedrijfsnaam:*

Naam:*

E-mail:*

Bericht:*