SonicWall’s Cyber Threat Report 2023: Wat iedereen moet weten

Cyber Global

De digitale wereld is voortdurend in beweging en het landschap evolueert snel. We worden geconfronteerd met een verontrustende toename van cyberattacks, waarbij cryptojacking als een stille storm steeds harder toeslaat. Ransomware neemt een nieuwe koers en brengt onverwacht Nederland in de schijnwerpers als een belangrijk doelwit voor deze cyberthreats. Om u volledig op de hoogte te brengen, delen we graag de nieuwste inzichten uit het SonicWall Cyber Threat Report 2023.

Toename van Cyber Attacks

Het rapport vestigt onze aandacht op de wereldwijde stijging van cyberattacks. Er is een toename van 21% in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Tegelijkertijd is er een  daling van 7% van gemiddelde tot ernstige cyberattacks. Dit suggereert dat cybercriminelen hun strategieën aan het herzien zijn.

Een toename van Cryptojacking: De stille dief

Cryptojacking-attacks zijn met maar liefst 399% gestegen. Cryptojacking is een techniek waarbij cybercriminelen binnen dringen op uw computer zonder dat u het door hebt, om cryptocurrency te stelen. Met meer dan 332 miljoen hits in de eerste helft van 2023, is deze nieuwe vorm van cybercriminaliteit zorgelijk.

Grafiek 1: Globale Cryptojacking volume per jaar

Bouw de ultieme verdedigingslinie

Tegen de toenemende cyberaanvallen is een betrouwbare verdedigingslinie cruciaal. De SonicWall TZ270 firewall biedt deze bescherming. De TZ270 is een firewall met geavanceerde functies zoals een gateway antivirus en Capture ATP Sandboxing. Profiteer nu van een tijdelijke 10% korting op 2 of 3 jaar licenties. Bescherm uw netwerk met de SonicWall TZ270. Bekijk onze webshop.

Ransomware: Het tij keert

Ondanks de groeiende dreigingen was er ook een lichtpuntje. Ransomware, dat maar bleef stijgen in 2020 en 2021, is zijn greep aan het verliezen. Met een afname van 41% waren we getuige van de laagste aanvallen sinds januari 2020. Deze afname was deels te danken aan succesvolle interventies van handhavingsinstanties, maar ook aan een verschuiving in het politieke en economische klimaat waarbij bedrijven minder snel het ransombedrag betalen.

Terwijl de wereld getuige is van een afname in ransomware-aanvallen. Is de dreiging nog steeds aanwezig. Voorkom dat uw organisatie slachtoffer wordt van deze aanvallen door altijd een specialist bij de hand te hebben. Met de 24×7 support van SonicWall voor de TZ270 bent u verzekerd van directe hulp op elk moment. Wanneer elke seconde telt, staat het SonicWall team voor u klaar. Voorkom dat u wordt overrompeld en ontdek de supportmogelijkheden van SonicWall vandaag nog.

Vermijd het openen van bestanden, klikken op links, etc. van onbekende bronnen. Om te testen of u kwaadaardige mails kunt ontdekken of niet, kunt u bijvoorbeeld deze quiz doen van SonicWall. Het duurt maar een paar minuutjes. 

Nederland in de vuurlinie

Nederland heeft zich gevestigd in de top 10 van landen die het meest getroffen zijn door ransomware-aanvallen. We staan op de negende plaats. Vorig jaar stonden we op de zesde plaats. Ondanks dat we klein zijn in omvang, zijn we technologisch geavanceerd en sterk verbonden, wat ons aantrekkelijk maakt voor cybercriminelen.

Een proactieve benadering van beveiliging is tegenwoordig niet slechts een luxe, maar pure noodzaak. SonicWall’s Network Security Manager voorziet in deze behoefte door geavanceerde beveiligingsfuncties te combineren met een centraal overzicht. Beheer al uw firewalls, switches en access points moeiteloos vanaf één centraal display. Duik dieper in wat we te bieden hebben met onze SonicWall Network Security oplossingen.

Ransomeware per land

Grafiek 2: Top 10 landen meeste Ransomware cyberattacks 2023

Conclusie

Het Cyber Threat Report 2023 van SonicWall toont een cyberlandschap vol uitdagingen en kansen. De explosieve groei van cryptojacking is zorgwekkend. Tegelijkertijd biedt de daling van ransomware-aanvallen een glimp van hoop. In deze turbulente digitale tijden zien we een stijging van cyberattacks en een veranderende dynamiek in ransomware. Nederland moet alert blijven. Onze positie in de top 10 van meest getroffen landen is een duidelijk signaal. Dit rapport benadrukt het belang van proactief handelen om onze digitale toekomst te beschermen.

De informatie die we u in dit artikel geven is maar een klein gedeelte van het Cyber Threat Report 2023. Download het volledige rapport (in het Engels) nu! Heeft u vragen over het portfolio van SonicWall? Neem dan contact met ons op via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.