IoT-technologie in Gotthardtunnel dankzij Alcatel-Lucent Enterprise netwerk
De Gotthard-basistunnel, die passagiers door de Alpen vervoerd, gaat gebruik maken van IoT-technologie. Een verzameling van onderling verbonden IoT-apparaten wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week gebruikt om de veiligheid van passagiers en voertuigen onder de moeilijke operationele omstandigheden te beheren.
Realtime communicatie
In totaal gaat het over een gebied van ongeveer 152 km wat bediend moet worden door een buitengewoon betrouwbaar IP-netwerk, omdat de geringste verstoring van het netwerk al kan leiden tot vertraging of zelfs de veiligheid van passagiers en werklieden in gevaar kan brengen. Omdat een aanzienlijk deel van de technologie is geautomatiseerd en essentiële operationele datagegevens van en naar de tunnel gestuurd moeten worden, moet het netwerk stabiel en betrouwbaar zijn. Een IoT-omgeving valt of staat met realtime communicatie op de IP-gebaseerde apparaten die onmisbaar zijn voor het verzamelen van actuele operationele gegevens. Hiermee kunnen tunnelbeheerders over de benodigde informatie beschikken om te zorgen dat alle systemen in de tunnel soepel en veilig functioneren.
Bijzondere omstandigheden
De gegevensnetwerken moeten alle op IP-gebaseerde eindpunten van het IoT aan elkaar koppelen en de gegevens naar het personeel in de meldkamers van de tunnel versturen. Door de bijzondere omstandigheden zijn er buitengewone dataswitches nodig. De omvang van het tunnelcomplex en de afgelegen ligging van enkele servicegebieden, zorgen ervoor dat veel netwerkcomponenten gedurende lange perioden in het midden van de tunnel moeten functioneren. Tevens zorgt ook de temperatuur, die kan oplopen tot 40 °C en de luchtvochtigheid zelfs tot 70%, voor een uitdaging.
Dat de Gotthardtunnel een specialistisch solide netwerk met robuuste onderdelen behoeft, is ook te wijten aan het stof in de tunnel. In normale bedrijfsomstandigheden kunnen stof en deeltjes in de lucht uiteindelijk tot problemen leiden, maar in de spoortunnel kunnen ze ernstige schade aan netwerkcomponenten toebrengen, omdat metaalstof met grote snelheid van de wielen van de trein wegschiet als er geremd wordt.
Solide netwerk
In de Gotthardtunnel wordt er gebruik gemaakt van switches, toegangspunten en routers met standaard ingebouwde beveiliging, dynamische tuning van de netwerkprestatie voor realtime levering van toepassingen en betrouwbare breedbandconnectiviteit op basis van IP-technologie. Dit moet allemaal gebouwd worden met netwerkhardware met vormfactoren voor industriële doeleinden.
De ingenieurs van Alpiq InTec zijn belast met het ontwerp en de implementatie van het netwerk. Meer dan 450 versterkte Alcatel-Lucent Enterprise OmniSwitch 6855 LAN-switches vormen de ruggengraat van het gegevensnetwerk. Deze switches maken gebruik van koeling door convectie, die afhankelijk is van een koelelement in plaats van een ventilator, zodat het risico dat metalen deeltjes de eenheid binnendringen en de interne elektrische onderdelen beschadigen, tot een minimum wordt beperkt.
Dankzij dit specialistische solide netwerk kan IoT-technologie worden toegepast in de Gotthardtunnel waar standaard netwerken dat niet kunnen – en dat garandeert een dienstverlening die nodig is voor de langste tunnel ter wereld – waar iedere dag 9000 passagiers veilig en comfortabel worden vervoerd, zo meldt Alcatel-Lucent Enterprise.
Bekijk het huidige Alcatel-Lucent Enterprise assortiment op onze webshop →