Bladel Centrum voorziet winkelend publiek van gratis Wi-Fi met Ruckus

Bladel Centrum

Drie jaar geleden, was de wens van Bladel Centrum er al om het winkelende publiek te voorzien van de beste winkelervaring. Hierbij hoort een gratis openbaar Wi-Fi netwerk. De Sniederspassage heeft hierin het voortouw genomen, en nu de Free Wi-Fi in de Sniederslaan eveneens is gerealiseerd, kan het winkelende publiek zowel in de Sniederspassage als in de Sniederslaan gebruikmaken van een gratis Ruckus Free Wi-Fi netwerk.

Uitdagingen

  • Het gehele indoor en outdoor winkelende publiek voorzien van een betrouwbare Wi-Fi verbinding.
  • Grote aantallen gelijktijdige gebruikers ondersteunen.
  • Een centraal beheerd netwerk.
  • Geen glasvezel aanwezig in Bladel Centrum.

Oplossingen

  • Roaming door het gehele centrum om het winkelende publiek een vlekkeloze verbinding te kunnen bieden.
  • Gebruik van BeamFlex-technologie.
  • Een netwerkcontroller die te beheren is via de cloud.
  • Een Point-to-Point Wi-Fi verbinding.
Bladel Centrum ruckus access point

De Sniederspassage is een mooi overdekt winkelcentrum in de Gemeente Bladel waarin diverse winkels zijn ondergebracht en aansluit op de Sniederslaan de winkelstraat van de gemeente. Belangrijk voor zowel Bladel Centrum (de vertegenwoordiger van de winkeliers in de Sniederslaan), als de Sniederspassage is dat het winkelende publiek van alle gemakken wordt voorzien. Een gratis openbaar Wi-Fi netwerk is dan zeker niet weg te denken. De Sniederspassage had al jaren de wens om Wi-Fi in het overdekte winkelcentrum te kunnen aanbieden. De Sniederspassage is dan ook de eerste fase geweest in de realisatie van een gratis Wi-Fi netwerk in Bladel Centrum.

De eisen

Belangrijk voor de inrichting van het Wi-Fi netwerk was dat het winkelende publiek altijd en overal een vaste connectie behoudt. De apparatuur voor het netwerk moet dan ook zeker seamless roaming ondersteunen, zodat het winkelende publiek de verbinding niet verliest wanneer zij zich door Bladel Centrum heen beweegt. Een tweede eis was dat het netwerk meerdere gelijktijdige gebruikers kan ondersteunen. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Om ervoor te zorgen dat er voor deze evenementen geen tijdelijk netwerk uitgerold hoeft te worden, moet het Wi-Fi netwerk hier ook ondersteuning aan kunnen bieden.

Aangezien de Sniederspassage de eerste fase is voor de implementatie van een Wi-Fi netwerk, en het doel is dit Wi-Fi netwerk uit te breiden naar de Sniederslaan, moet het netwerk centraal beheerd kunnen worden met eenvoudige uitbreidingsmogelijkheden, zodat wanneer de implementatie van de Sniederspassage is afgerond het netwerk eenvoudig kan worden uitgebreid naar de Sniederslaan.

De oplossing

Al snel bleek uit onderzoek van Fred van Herk en de werkgroep ‘Het Nieuwe Winkelen’ van Bladel Centrum, dat één product het beste aansluit bij de eisen: de producten van Ruckus. Ruckus staat erom bekend grote aantallen gelijktijdige gebruikers te kunnen ondersteunen in de meest uitdagende omgevingen. Daarbij kan Ruckus zowel indoor als outdoor een stabiele en betrouwbare verbinding bieden middels roaming en hun BeamFlex-technologie. Dit is dan ook de reden dat Ruckus vaak in grote omgevingen zoals stadions wordt ingezet. Zeker wanneer er grote evenementen in Bladel Centrum zijn, kunnen deze producten de evenementen uitstekend ondersteunen en het winkelende publiek zowel indoor en outdoor de beste verbinding blijven bieden.

Voor de juiste inrichting van het netwerk is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen Bladel Centrum, InfraworkxService en Laumen Project Support. InfraworkxService en Laumen Project Support zijn de partijen met de juiste IT-kennis van netwerken en Ruckus. Zij waren dan ook de juiste partijen voor de realisatie en het uiteindelijke beheer van het netwerk.

De eerste fase

Voor de inrichting van de Sniederspassage is er gebruikgemaakt van de Ruckus Wireless ZoneFlex R500 en R310 Indoor Access Points. Hiermee zijn alle winkels voorzien van voldoende bandbreedte om al het winkelende publiek te voorzien van gratis Wi-Fi. Voor het parkeerterrein, waar vaak evenementen en personeelsfeesten plaatsvinden, is er gebruikgemaakt van de Ruckus Wireless ZoneFlex 7782 en T300 Outdoor Access Points. Hiermee kan perfect aan de wens van veel gelijktijdige gebruikers worden voldaan en wanneer er evenementen plaatsvinden is dit geen enkel probleem voor het Wi-Fi netwerk. Alle Acces Points worden aangesloten op de Ruckus Virtual SmartZone die beheerd wordt door InfraworkxService en Laumen Project Support.

De tweede fase

Nadat Bladel Centrum eveneens voor een Ruckus oplossing had gekozen, bestond de tweede fase uit het aansluiten van de Free Wi-Fi zone in de Sniederslaan op het Ruckus netwerk van InfraworkxService en Laumen Project Support. Doordat er in Bladel Centrum geen glasvezel aanwezig is, is er gebruikgemaakt van twee Point-to-Point sets met de Ruckus ZoneFlex P300. Middels deze Point-to-Point verbinding wordt het Wi-Fi signaal van het ene uiterste punt naar het andere uiterste punt van het winkelgebied verstuurd. Tussen de Point-to-Point verbindingen zijn er ook T300 Outdoor Access Points van Ruckus geplaatst om in de gehele winkelstraat overal een betrouwbare verbinding te kunnen bieden.

Centraal beheer

Het gehele netwerk, zowel indoor als outdoor, wordt beheerd door één virtuele controller, de Ruckus Virtual SmartZone. Het mooiste hiervan is dat wanneer er uitbreiding noodzakelijk is, de access points eenvoudig kunnen worden geplaatst en geïnstalleerd en vervolgens aangesloten op deze virtuele controller. Daarnaast biedt dit centrale beheer een groot pluspunt: naast het bieden van een centraal beheer wordt ook waardevolle informatie verzameld. Middels het Wi-Fi netwerk kan Bladel Centrum nu zien hoe het netwerk wordt gebruikt, hoe klanten zich door het winkelcentrum heen bewegen en hoeveel dagelijkse gebruikers er zijn.

Toekomst

Onlangs zijn alle winkels in de gehele Sniederspassage en Vershof ook voorzien van free Wi-Fi en aangesloten op het netwerk van Bladel Centrum. Het doel is dat alle winkeliers zich op het netwerk van Bladel Centrum aansluiten om hierdoor een gehele dekking in het centrum te kunnen bieden. Zo kan het winkelende publiek ook in de winkels de verbinding met het Wi-Fi netwerk behouden, waardoor er een geheel netwerk ontstaat. Daarnaast kunnen alle gegevens van het netwerk dan centraal gebruikt worden.

Doordat alle gegevens centraal verzameld worden biedt dit winkeliers de mogelijkheid om waardevolle informatie over hun klanten te verzamelen en kunnen zij zelfs actuele aanbiedingen versturen via het Wi-Fi netwerk. Wanneer het winkelende publiek verbinding maakt met het Wi-Fi netwerk, is het bijvoorbeeld mogelijk om middels de inlogportal diverse advertenties te plaatsen. Ook is het toekomstdoel om het Wi-Fi netwerk nog verder uit te breiden met diverse marketingactiviteiten om zo bijvoorbeeld pushberichten met aanbiedingen, evenementen etc. te versturen via het Wi-Fi netwerk aan het winkelende publiek. Door het centrale beheer van de virtuele controller is het eenvoudig om in de toekomst het Wi-Fi netwerk uit te breiden naar gemeentes in de buurt die allemaal centraal beheerd kunnen worden middels één platform.

Bladel Centrum beschikt nu met het Ruckus Wi-Fi netwerk over een high performance en centraal beheerd Free Wi-Fi Zone om het winkelende publiek van alle gemakken te voorzien.

Wilt u weten wat Alcadis voor uw netwerkproject kan betekenen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen wij dan binnenkort samen net zo’n mooi netwerk opleveren als dit bijzondere project bij Bladel Centrum.