Het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond upgrade netwerk naar snelste Wi-Fi standaard

Case Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond | Mooren Productief | Ruckus

Het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam heeft het bestaande netwerk geupgrade naar de nieuwste Wi-Fi technologie. Zij hebben hiervoor gekozen om hun bezoekers altijd te kunnen voorzien van een hoogwaardige Wi-Fi verbinding. Voor de realisatie van het netwerk gebruikten zij de producten van Ruckus. Dit migratie project leidde de technici van Mooren Productief en de Brakke Grond zelf.

Uitdagingen

  • Seamless het netwerk te vervangen
  • Snelle Wi-Fi verbinding aanbieden

Oplossingen

  • Access points één voor één vervangen en configureren
  • Upgrade naar de nieuwste Wi-Fi standaard

Producten

  • 12 high-performance Ruckus Indoor Access Points
  • Ruckus ZoneDirector WLAN Controller
Casestudy Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond | Mooren Productief | Ruckus

Wie naar het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond komt, kan kunst verwachten die opvalt door eigenheid, kruisbestuiving en vernieuwing. Behalve dat het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond actuele en markante kunst uit Vlaanderen naar Nederland haalt, verbindt het huis makers en instellingen, en op deze manier worden er samenwerkingen aangegaan. Wat de Lage Landen bezig houdt, staat bij het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond op de agenda.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond koos er in 2012 voor om een Wi-Fi netwerk te gaan aanbieden aan de bezoekers. Voor de inrichting hiervan gebruikten zij de producten van Ruckus. De specificaties van deze producten sluiten aan bij de eisen die netwerk moest hebben. Bovendien wil het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond altijd haar kunstenaars een stap voor zijn door hen een hoogwaardig Wi-Fi netwerk aan te bieden en haar gasten van alle gemakken te voorzien.

Het bestaande Wi-Fi netwerk was toe aan een upgrade

Het bestaande netwerk is door Mooren Productief en de technici van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in 2012 geïnstalleerd en geconfigureerd. De samenwerking tussen deze partijen gaat al jaren terug. Zij hebben in hun eerdere jaren samen gewerkt in het theater. Vanuit deze ervaringen konden zij samen een netwerk realiseren dat perfect aansloot bij de Brakke Grond. Het netwerk moest toegankelijk en eenvoudig te gebruiken zijn.

Het netwerk biedt ondersteuning aan bezoekers, medewerkers, technisch personeel en kassasysteem. Om deze groepen te onderscheiden gebruikt de Brakke Grond 6 aparte SSID’s. Hiervoor is er één openbaar SSID beschikbaar voor de bezoekers, twee beveiligde SSID’s die gebruikt worden door kunstenaars voor hun expositie en de andere SSID’s zijn ingericht voor het personeel en kassasysteem. Hiermee geven zij exclusiviteit en voldoende doorvoersnelheden die zorgen voor een betere ervaring tijdens het bezoek aan het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Het netwerk heeft de afgelopen jaren aangetoond goed te functioneren in zowel rustige als drukkere periodes maar beschikt inmiddels over oudere apparatuur. Met de introductie van de nieuwe Wi-Fi standaard zag het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond een kans om het netwerk te vernieuwen naar deze technologie die vele mogelijkheden biedt. Het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond wil hiermee de doorvoersnelheden verhogen en zo bezoekers een zeer snelle Wi-Fi verbinding bieden.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond | Mooren Productief | Ruckus case

Seamless het netwerk vervangen

Voordat het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond het bestaande netwerk kon vervangen hebben zij een meting laten uitvoeren door Alcadis. Alcadis ondersteunt partners als Mooren Productief bij het uitvoeren van site survey ’s. Om een gedegen advies over de te kiezen hardware en de inrichting van het netwerk te kunnen geven, is het cruciaal om eerst de locatie en de wensen van het netwerk inzichtelijk te maken middels een site survey. Uit de rapportage van Alcadis is naar voren gekomen dat door de hogere snelheden die de nieuwste Wi-Fi standaard biedt, er minder access points konden worden geplaatst voor het voldoen aan de gewenste dekking en doorvoersnelheden.

Eén van de grootste uitdagingen bij de migratie van het nieuwe netwerk, was om het huidige netwerk te vervangen terwijl er bezoekers aanwezig waren. Om ervoor te zorgen dat de bezoekers hun Wi-Fi verbinding niet verloren, zijn de nieuwe access points op de juiste plaatsen opgehangen waarna deze één voor één geconfigureerd en vervangen werden. Dit stelde het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in staat om het netwerk te vervangen zonder dat iemand het door had.

Eigenschappen netwerk

Voor de realisatie van het nieuwe netwerk gebruikt het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond de nieuwste high-end Ruckus indoor access points. Deze access points maken het mogelijk om gelijktijdige transmissies van meerdere client-streams naar verschillende apparaten op dezelfde frequentie te sturen. Deze functie genaamd multi-user multiple input/multiple output (MU-MIMO) zorgt voor een zeer hoge capaciteit van het netwerk.

De access points bieden ondersteuning aan 500 gelijktijdige gebruikers en is geïntegreerd met de BeamFlex+ adaptive antenna technologie. BeamFlex+ creeërt altijd het ideale pad richting de gebruikers. Hierdoor word het signaal, bereik en doorvoersnelheid gemaximaliseerd.

Naast het Vlaamse Cultuurhuis heeft de Brakke Grond ook diverse appartementen. Bij de realisatie van het netwerk in 2012 hebben zij er toen voor gekozen om hier geen Ruckus Wi-Fi aan te bieden. Door de prestaties van de Ruckus Wireless producten koos het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond ervoor om de appartementen die zij aanbieden nu ook te voorzien van Ruckus Wi-Fi. Voorheen hingen hier vijf access points, maar door de hoeveelheid dekking die de access points van Ruckus bieden zijn er bij het nieuwe netwerk twee indoor access points van Ruckus geplaatst. Het gehele netwerk wordt centraal beheerd door de ZoneDirector WLAN controller.

Met het nieuwe netwerk gaat het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, theater en expositie technieken over Wi-Fi inzetten. Zo zullen bijvoorbeeld audio en video streams door het gehele gebouw worden gebroadcast, en zijn deze via het Wi-Fi netwerk beschikbaar. Doordat er voldoende bandbreedte over is, realiseert het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond deze verbinding nu draadloos. Met behulp van seamless roaming kan men hier ongehinderd gebruik van maken, ook wanneer men zich door het pand beweegt. Hiermee gaan zij op een snelle en kosten besparende manier werken.

Casestudy Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond | Mooren Productief - Ruckus Business Case

Succesvol nieuw netwerk

Direct na plaatsing van de access points werd opgemerkt door het personeel dat het netwerk veel betere performance levert. Het nieuwe netwerk biedt het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond kostenbesparing en meer flexibiliteit door het gehele pand. Het netwerk heeft al tijdens drukke periodes aangetoond goed te functioneren. Mooren Productief en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond zullen nauw samen blijven werken om het netwerk altijd optimaal te kunnen laten functioneren. Het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is klaar voor het nieuwe seizoen met de Vlaamse cultuur en goede Wi-Fi.

Heeft u ook een netwerkproject in de culturele sector?

Neem dan vrijblijvend contact met onze netwerkspecialisten op. Wij hebben uitgebreide ervaring met het opleveren van netwerken in de culturele sector. Hierdoor kunnen wij u uitgebreid adviseren, zowel over de juiste producten als inrichting van uw netwerk. Wie weet leveren wij dan binnenkort net zo’n mooi netwerkproject op!