Ruckus netwerk biedt KlokGroep Wi-Fi zonder zorgen

Klokgroep Ruckus dotXS

Bij het innovatieve KlokGroep zijn ze voortdurend bezig met het verbeteren van concepten en het uitbreiden van hun aanbod. Een uitstekend Wi-Fi netwerk kan dan natuurlijk niet achterblijven. KlokGroep is samen met Novaform Vastgoedontwikkelaars onderdeel van KlokHolding, een bijna honderd jaar oud familiebedrijf in projectontwikkeling, bouw, onderhoud en beheer. Om het netwerk mee te laten groeien met de organisatie zelf, zijn de Eindhovense locatie van Novaform en het esthetische splinternieuwe kantoor van KlokGroep in Nijmegen voorzien van een nieuw Ruckus netwerk.

Uitdagingen

  • Compleet nieuw pand
  • Meerdere gescheiden netwerken
  • Ultiem gebruiksgemak op beide locaties

Oplossingen

  • Ruckus Wireless ZonePlanner
  • Ruckus Smart Wi-Fi apparatuur
  • Ruckus Wireless ZoneDirector
Klokgroep Ruckus

dotXS heeft de complete netwerkimplementatie van KlokHolding op zich genomen. Dit was niet de eerste keer dat de twee partijen een samenwerking zijn aangegaan; het eerdere netwerk van de organisatie was ook geïmplementeerd door dotXS. Hoewel dit netwerk voldoende capaciteit bood voor de meerdere kleine vestigingen binnen de holding, bood een verhuizing de perfecte gelegenheid voor reflectie: breiden we het huidige netwerk uit of gaan we investeren in iets nieuws? De verschillende kleine vestigingen werden ingeruild voor twee grotere vestigingen in Eindhoven en Nijmegen en een nieuw netwerk bleek beter te passen bij de toekomstvisie die KlokHolding voor ogen heeft. Uitstekend bereik in het hele pand voor veel gelijktijdige gebruikers was het devies.

“Bij KlokGroep en Novaform is alles Wi-Fi based. Iedereen werkt mobiel met laptops, niemand heeft nog een vaste pc”, legt Joris Geutjes, IT manager bij KlokHolding, uit. Om medewerkers te voorzien van de uitstekend gebruikersgemak, is een betrouwbaar netwerk noodzakelijk.

Nieuw pand, nieuw netwerk

De keuze voor Ruckus was snel gemaakt. Voor projecten zoals deze zet dotXS vrijwel altijd Ruckus in. “Voor netwerken van dit niveau is Ruckus eigenlijk het enige merk dat we voeren. We hebben nou eenmaal veel ervaring met Ruckus Wireless en daar ligt onze expertise ook. Binnen dotXS hebben we drie WiSE Guys en we hebben Ruckus al heel vaak geïmplementeerd”, verklaart Martijn Lamers, Accountmanager bij dotXS. Ook bij de wens voor meerdere gescheiden netwerken, biedt Ruckus de juiste apparatuur en mogelijkheden.

Tijdens dit project was er de luxe dat alles nog gebouwd moest worden, waardoor er ruimte was om stil te staan bij het plaatsen van de access points en het wegwerken van kabels en dergelijke. Vanuit KlokGroep was dit een belangrijk punt. “Als bouwbedrijf komt het niet goed over als je overal lelijke gootjes bij de muren hebt en kabels ziet hangen”, aldus Joris Geutjes. Tijdens het project is er ook rekening gehouden met het BREAAM certificaat dat KlokGroep graag wilde behalen. Een van de eisen voor het behalen van dit certificaat was ook het vrijwel papierloos werken. Hierdoor wordt alles zoveel mogelijk digitaal gedaan. Een haperend netwerk mag dat niet in de weg zitten.

Naar aanleiding van de bouwtekeningen voor het Nijmeegse pand is bepaald waar de access points geplaatst moeten worden. De Ruckus Wireless ZonePlanner heeft dit proces flink vereenvoudigd. Door het invoeren van de bouwtekeningen in de ZonePlanner en de mogelijkheid aan te geven welke bouwmaterialen er zijn gebruikt, maakt de Zoneplanner een vrij accurate tekening en kunnen de access points op basis hiervan op de locatie geplaatst worden. De conclusies die getrokken konden worden uit de vooraf uitgevoerde site survey, kwamen hier aardig mee overeen en dus kon dotXS aan de slag.

De juiste producten

In totaal zullen er 22 Ruckus R510 indoor Access Points geïmplementeerd worden en 1 T710 outdoor access point, verdeeld over de twee locaties. Op de locatie in Eindhoven hangen alle vijf access points al. In Nijmegen wordt het LIV Inspiratieplein nog gebouwd, waar onder andere grote modelwoningen in geplaatst zullen worden, waar ook access points voor beoogd zijn. Het netwerk zal naar verwachting eind september pas volledig opgeleverd worden. De 23 access points waar het netwerk uit bestaat, beschikken over de kenmerkende BeamFlex technologie. Deze technologie stelt de apparatuur in staat om altijd het meest optimale pad richting de gebruiker te versturen en hiermee interferentie te omzeilen.

DSV Ruckus BMP Case

Sinds de eerste dag dat het netwerk in gebruik is, zijn er geen problemen of klachten opgetreden. Medewerkers ervaren uitstekend gebruiksgemak; ze doen hun laptop open en kunnen direct aan de slag. Hetzelfde geldt voor medewerkers die zich verplaatsen van de locatie in Eindhoven naar Nijmegen; zonder opnieuw in te hoeven loggen hebben ze direct weer verbinding. De ZoneDirector 1200 controller op de locatie Nijmegen, ondersteunt tussen de 5 en 75 access points en kan moeiteloos tot 2000 actieve gebruikers faciliteren.

Overzichtelijkheid en gebruikersgemak

Het netwerk wordt vooral ingezet voor dagelijks netwerkverkeer. Medewerkers gebruiken Wi-Fi om toegang te krijgen tot de bestanden. Hoewel het netwerk makkelijk zwaardere handelingen aan zou kunnen, zijn applicaties zoals videostreaming voor nu geblokkeerd. De ultieme test van het nieuwe netwerk moet nog plaatsvinden; genoeg capaciteit bieden bij grote aantallen bezoekers. In het pand zullen namelijk ook twee spreekzalen gebouwd worden, waar er tijdens verkoopbijeenkomsten wel meer dan 100 geïnteresseerden samen kunnen komen.

De Ruckus  apparatuur biedt de ruimte om meerdere SSID’s aan te maken en zo het gastennetwerk gescheiden te houden van het werknemersnetwerk. Bovendien biedt het nieuwe netwerk ruimte om gasten gecoördineerd verbinding te laten maken, iets wat bij het vorige netwerk veel onoverzichtelijker was. Ook kon er eerder geen tijdsspan aan een ticket gegeven worden. Nu kan er vooraf bepaald worden hoe lang een gebruiker verbinding mag maken met het netwerk en hoeven terugkerende bezoekers niet telkens opnieuw een ticket bij de receptie aan te vragen.

Feilloze samenwerking

Vrijwel het hele traject is voorspoedig verlopen. Alles is van A tot Z door dotXS voorbereid en KlokGroep spreekt met vol lof over alle medewerking en ondersteuning die ze hebben gekregen.

“Bij dotXS hebben ze ons goed begrepen. Ze deden niet moeilijk, waren flexibel en leverde goede nazorg. Ook toen het tijdspad steeds nauwer werd met de verhuizing zijn ze steeds vaker op locatie geweest en ze dachten mee over alles. De samenwerking was gewoon feilloos”, aldus Joris Geutjes.

Bent u benieuwd wat Alcadis voor uw netwerkproject kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij denken graag met u mee over de juiste producten voor uw project zodat wij net zo net zo’n mooi netwerkproject kunnen opleveren als dit project bij de Klokgroep.