Teltonika Networks lanceert grote firmware update: RutOS 7.0

teltonika RutOS 7.0

Ondanks dat de zomerperiode is aangebroken, is dat voor Teltonika Networks geen reden om het rustiger aan te doen. De afgelopen tijd hebben zij hard gewerkt aan het voltooien van deze nieuwe firmware release! In dit artikel kunt u meer lezen over de verbeteringen en nieuwe features die beschikbaar zijn gekomen met de komst van RutOS 7.0.

De belangrijkste nieuwe features van RutOS 7.0

Goed om te weten: onderstaande features zijn van toepassing op RUT9***, RUTX**, RUT3** en TRB** serie producten.

DNP3-ondersteuning
DNP3 is een communicatieprotocol die nieuw is toegevoegd aan RutOS. Dit protocol wordt vaak aangetroffen in water en riolering, olie en gas, transport en andere omgevingen die vaak SCADA-systemen gebruiken. Met deze nieuwste toevoeging aan de lijst met ondersteunde protocollen kunnen de routers van Teltonika Networks communiceren met computers, RTU’s (Remote Terminal Units), niet-RTU-apparaten en Master Stations die op DNP3 draaien.

Sneller én gebruiksvriendelijker
Niemand houdt van trage software. Met de komst van RutOS 7.0 is de software maar liefst tien keer zo snel! Bovendien is het ook gebruikersinterface veranderd met behulp van de nieuwe technologie Vue.js. Op het eerste gezicht lijkt er misschien niet heel veel veranderd, maar in onderstaande video wordt het verschil goed zichtbaar!

Verbeterde beveiliging
Teltonika Networks RutOS is een sterk aangepaste OpenWRT-gebaseerde software. OpenWRT is een veelgebruikt en vertrouwd platform vanwege vele redenen, zoals hoge beveiligingsnormen, uitstekende prestatie- en stabiliteitsstatistieken en continue community-ondersteuning. RutOS is nu geüpdatet naar de nieuwste 19.07.7 OpenWRT-basis, wat betekent dat alle eerdere bugs er niet meer zijn en de prestaties beter zijn dan ooit tevoren. Bovendien zijn alle ondersteunde doelen naar Linux Kernel-versie 4.14.221 gebracht, is de firewall geüpdatet naar release 3 en zijn er ook tal van CVE-kwetsbaarheden verholpen.

Nieuwe functies voor apparaten uit de RUT9**-serie *

Gebruikers van de RUT9**-serie zullen het meeste gaan merken van de RutOS 7.0 release. Deze update brengt veel nieuwe functies met zich mee die eerder door klanten zijn gevraagd. Dat is wat ons betreft echt iets waar Teltonika in uitblinkt: rekening houden met de behoeften van partners en met dat in hun achtergrond verder ontwikkelen.

Veilig opstarten
Met de nieuwste firmware-update komt de Secure Boot-functionaliteit voor de apparaten uit de RUT9**-serie. Het zal echter niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor alle RUT9**-routers, maar het is mogelijk om het op te vragen door contact op te nemen met uw verkoopmanager.

Meerdere gebruikers
Met de laatste update hebben de RUT9**-producten een multiuser-modus gekregen. Het betekent dat het nu mogelijk is om nieuwe gebruikersaccounts met verschillende toegangsrechten toe te voegen door ze toe te wijzen aan specifieke groepen en hun WebUI lees- of schrijfrechten te beperken.

Multi-WAN
Multi-WAN-functionaliteit maakt het mogelijk om verschillende ISP’s aan te sluiten met behulp van meerdere WAN-poorten (Het aantal aan te sluiten ISP’s is gelijk aan het aantal poorten op een router). Het hebben van internet van twee of meer ISP’s verbetert de ervaring, want wanneer een van hen uitvalt, is er nog een andere optie om naar de andere provider over te schakelen.

Load-balancing
Multi-WAN vergroot ook de load balancing-mogelijkheden, waardoor u altijd over een snelle betrouwbare internetverbinding kunt beschikken door het internetverkeer over de interfaces te verdelen. Dit is handig wanneer meerdere applicaties in gebruik zijn en daarom veel bandbreedte wordt gebruikt.

WireGuard
De nieuwste versie van WireGuard is nu beschikbaar op RUT9** * routers. WireGuard is een eenvoudige, snelle, slanke en moderne VPN die gebruikmaakt van veilige en vertrouwde cryptografie.

Bekijk de volledige changelogs van RutOS 7.0 op de website van Teltonika

Van deze RutOS 7.0 update is er ook een volledige changelog beschikbaar per model. Ga naar de Teltonika Wiki-pagina > klik op de productnaam > klik op Firmwaredownloads > en vervolgens zijn alle details te lezen onder  v.R_00.07.00.

*RUTOS 7.0 wordt ondersteund door alle RUT950- en RUT955-apparaten behalve de volgende legacy-ontwerpen: respectievelijk RUT950 *G1*** en RUT955 *7V***