Teltonika Networks lanceert grote firmware update: RutOS 7.0

Vacature Alcadis Sales Administrator

De experts van Teltonika Networks werken ontzettend hard aan het continu blijven verbeteren van hun productportfolio en software. Niet voor niets volgen de firmware updates van RutOS elkaar  razendsnel op! In dit artikel nemen we u mee in de laatste updates:

December 2021: RutOS 7.01 is nu beschikbaar!

Amper een half jaar geleden hebben de experts van Teltonika Networks RutOS 7.0 uitgebracht en er is nu alweer een nieuwe firmware release beschikbaar. Klik op de onderstaande punten om te lezen welke veranderingen deze update brengt:

De RUT240 is nu ook toegevoegd aan de lijst van producten met RutOS 7.01! Door alle apparaten op hetzelfde platform te hebben, zijn meer gestroomlijnde firmware-updates en meer beschikbare functionaliteiten mogelijk. Dat betekent ook dat de apparaten tegelijkertijd OpenWRT- en Kernel-updates zullen ontvangen, net als alle andere producten die RutOS gebruiken.

Hoewel Teltonika Networks al een tijdje Mesh-functionaliteit aanbiedt, zal de nieuwste update de configuratie ervan vereenvoudigen. Vanaf nu ondersteunt RutOS de Wireless Mesh 802.11s-standaard. Het biedt een sneller alternatief om verschillende draadloze apparaten op het netwerk aan te sluiten zonder infrastructuur op te zetten (inclusief het maken van access points, stations of hotspots). Werkend op Layer 2, zorgt 802.11s ervoor dat de nodes elkaar kunnen zien alsof ze op een switch zijn aangesloten.

802.11r-standaard is een aanvulling op de vorige 802.11 die een naadloze verbinding van bewegende draadloze apparaten mogelijk maakt. Het maakt snelle en ongevoelige client-overgangen van het ene access point naar het andere mogelijk. De verbinding schakelt over naar een alternatief Access Point (AP) op basis van de afstand in plaats van te werken op basis van de netwerkbelasting. Telkens wanneer het draadloze apparaat zich te ver van het AP verwijdert, maakt het verbinding met een ander apparaat dat op dat moment dichterbij komt. Het proces gebeurt echter zo snel dat het de verbinding niet beïnvloedt en de gebruikers merken niet dat de overstap plaatsvindt. Ideaal voor in winkelcentra, luchthavens, evenementenlocaties en vele andere openbare plaatsen.

Wi-Fi Station (STA) prioriteitsconfiguratie-ondersteuning is nu beschikbaar op apparaten met RutOS. Het betekent dat de Teltonika router, naast het delen van Wi-Fi voor de Clients, ook zelf als Client kan fungeren. Met prioriteitsondersteuning kunt u een lijst met Wi-Fi-stations toevoegen en de router de best beschikbare optie laten kiezen volgens vooraf gedefinieerde criteria.

Een uitstekend voorbeeld van een mogelijk toepassingsscenario is een intercitybus die door verschillende stations rijdt. Onderweg gebruikt de router 4G-connectiviteit om indien nodig internet te leveren voor de ticketterminal, hotspot en andere apparaten. Wanneer de bus echter bij een van de stations komt, schakelt hij automatisch de verbinding naar een bekend Wi-Fi netwerk. De STA-lijst van de router bevat SSID’s van Wi-Fi netwerken op alle busstations onderweg. Het definieert vooraf met welk netwerk de bus verbinding maakt voor gegevensuitwisseling, wat resulteert in optimale connectiviteit en lagere gegevenskosten.

Simple Network Management Protocol (SNMP) maakt het mogelijk om op afstand aangesloten apparaten binnen een netwerk te bewaken. SNMP is niet nieuw voor RutOS. De mogelijkheden zijn echter uitgebreid door Input/Output (I/O)-ondersteuning toe te voegen. Naast het bewaken van verschillende andere parameters via SNMP, kunt u nu ook de status van ingangen en uitgangen controleren. De informatie is realtime zichtbaar en bovendien is het ook mogelijk om waarschuwingen in testellen voor specifieke gebeurtenissen. Dat kan met name handig zijn in fabrieksautomatiseringsoplossingen, waar veel machines, ook oudere, I/O’s gebruiken voor besturing en communicatie.

Aan de uitgebreide lijst met beschikbare VPN-services (waaronder OpenVPN, Zerotier, IPsec, Wireguard, GRE en vele andere) heeft Teltonika op verzoek van haar klanten besloten om nog een andere optie toe te voegen – Tinc. Deze VPN is beter geschikt voor meer geavanceerde gebruikers, omdat het, althans voorlopig, geen webinterface heeft.

IPsec is een van de weinige én meest populaire VPN-tunnels die gegevensuitwisseling beschermen met behulp van cryptografische beveiligingsservices. Dit proces resulteert echter in een “overhead” toegevoegd aan elk pakket dat de tunnel binnenkomt, waardoor een hogere bandbreedte nodig is dan de werkelijke pakketgrootte om door de IPsec-tunnel te komen. Met de laatste update hebben we de IPsec-doorvoer voor routers uit de RUTX**-serie meer dan verdubbeld. Deze nieuwste verbetering betekent dus dat onze gebruikers geen concessies hoeven te doen aan de prestaties ten opzichte van de beveiliging en van beide kunnen genieten.

Er zijn twee belangrijke updates voor het rapporteren van gebeurtenissen. De eerste heet ‘Nieuwe wifi-client’. Zoals de naam al doet vermoeden, is het mogelijk om nieuwe klanten te monitoren en openbare wifi te analyseren. Het helpt bij het afhandelen van beveiligingsrisico’s door ervoor te zorgen dat er geen ongeautoriseerde apparaten op het netwerk kunnen komen en schade kunnen veroorzaken. In 2021 was er een toename van 600% in cyberaanvallen en, zoals we weten, vindt een aanzienlijk deel daarvan plaats door kwetsbaarheden in Wi-Fi netwerken.

U kunt nu bepalen hoe load balancing moet plaatsvinden in multi-WAN-apparaten met de nieuw toegevoegde Failover/Load balancing “Policies” en “Rules” configuratie-ondersteuning. Het toevoegen van nieuwe regels wordt hierdoor supereenvoudig en kan worden voltooid via de webinterface. U kunt nu bijvoorbeeld specificeren welk verkeer u wilt failoveren of load-balancen. Stel dat u de browsesnelheid wilt verhogen. In een dergelijk geval hoeft u alleen maar een regel te maken om dit soort verkeer te verdelen over twee modems.

RutOS base werd bijgewerkt met de OpenWRT versie 21.02. Dat betekent dat het systeem beter geoptimaliseerd en veiliger is geworden na het voltooien van de laatste bugfixes, het elimineren van kwetsbaarheden en het toevoegen van nieuwe ondersteunde componenten. Bezoek de OpenWRT-webpagina voor de volledige lijst met bijgewerkte functies.

Meer informatie?

Van deze RutOS 7.01 update is er ook een volledige changelog beschikbaar per model. Ga naar de Teltonika Wiki-pagina > klik op de productnaam > klik op Firmwaredownloads > en vervolgens zijn alle details te lezen onder RUTX_R_00.07.01.

Juli 2021: De belangrijkste nieuwe features van RutOS 7.0

De zomerperiode was voor Teltonika Networks geen reden om het rustiger aan te doen. Er is hard gewerkt aan het voltooien van deze nieuwe firmware release! Hieronder kunt u meer lezen over de verbeteringen en nieuwe features die beschikbaar zijn gekomen met de komst van RutOS 7.0.

LET OP: Onderstaande features zijn van toepassing op RUT9***, RUTX**, RUT3** en TRB** serie producten.

DNP3 is een communicatieprotocol die nieuw is toegevoegd aan RutOS. Dit protocol wordt vaak aangetroffen in water en riolering, olie en gas, transport en andere omgevingen die vaak SCADA-systemen gebruiken. Met deze nieuwste toevoeging aan de lijst met ondersteunde protocollen kunnen de routers van Teltonika Networks communiceren met computers, RTU’s (Remote Terminal Units), niet-RTU-apparaten en Master Stations die op DNP3 draaien.

Niemand houdt van trage software. Met de komst van RutOS 7.0 is de software maar liefst tien keer zo snel! Bovendien is het ook gebruikersinterface veranderd met behulp van de nieuwe technologie Vue.js. Op het eerste gezicht lijkt er misschien niet heel veel veranderd, maar in onderstaande video wordt het verschil goed zichtbaar!

Teltonika Networks RutOS is een sterk aangepaste OpenWRT-gebaseerde software. OpenWRT is een veelgebruikt en vertrouwd platform vanwege vele redenen, zoals hoge beveiligingsnormen, uitstekende prestatie- en stabiliteitsstatistieken en continue community-ondersteuning. RutOS is nu geüpdatet naar de nieuwste 19.07.7 OpenWRT-basis, wat betekent dat alle eerdere bugs er niet meer zijn en de prestaties beter zijn dan ooit tevoren. Bovendien zijn alle ondersteunde doelen naar Linux Kernel-versie 4.14.221 gebracht, is de firewall geüpdatet naar release 3 en zijn er ook tal van CVE-kwetsbaarheden verholpen.

Gebruikers van de RUT9**-serie zullen het meeste gaan merken van de RutOS 7.0 release. Deze update brengt veel nieuwe functies met zich mee die eerder door klanten zijn gevraagd. Dat is wat ons betreft echt iets waar Teltonika in uitblinkt: rekening houden met de behoeften van partners en met dat in hun achtergrond verder ontwikkelen.

Met de nieuwste firmware-update komt de Secure Boot-functionaliteit voor de apparaten uit de RUT9**-serie. Het zal echter niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor alle RUT9**-routers, maar het is mogelijk om het op te vragen door contact op te nemen met uw verkoopmanager.

Met de laatste update hebben de RUT9**-producten een multiuser-modus gekregen. Het betekent dat het nu mogelijk is om nieuwe gebruikersaccounts met verschillende toegangsrechten toe te voegen door ze toe te wijzen aan specifieke groepen en hun WebUI lees- of schrijfrechten te beperken.

Multi-WAN-functionaliteit maakt het mogelijk om verschillende ISP’s aan te sluiten met behulp van meerdere WAN-poorten (Het aantal aan te sluiten ISP’s is gelijk aan het aantal poorten op een router). Het hebben van internet van twee of meer ISP’s verbetert de ervaring, want wanneer een van hen uitvalt, is er nog een andere optie om naar de andere provider over te schakelen.

Multi-WAN vergroot ook de load balancing-mogelijkheden, waardoor u altijd over een snelle betrouwbare internetverbinding kunt beschikken door het internetverkeer over de interfaces te verdelen. Dit is handig wanneer meerdere applicaties in gebruik zijn en daarom veel bandbreedte wordt gebruikt.

De nieuwste versie van WireGuard is nu beschikbaar op RUT9** * routers. WireGuard is een eenvoudige, snelle, slanke en moderne VPN die gebruikmaakt van veilige en vertrouwde cryptografie.

Meer informatie?

Van deze RutOS 7.0 update is er ook een volledige changelog beschikbaar per model. Ga naar de Teltonika Wiki-pagina > klik op de productnaam > klik op Firmwaredownloads > en vervolgens zijn alle details te lezen onder  v.R_00.07.00.

*RUTOS 7.0 wordt ondersteund door alle RUT950- en RUT955-apparaten behalve de volgende legacy-ontwerpen: respectievelijk RUT950 *G1*** en RUT955 *7V***