Vier veelvoorkomende misvattingen over het verbeteren van een Wi-Fi netwerk

U herkent het vast wel: Wi-Fi problemen. Weinig bereik, te veel verbonden gebruikers, … – het signaal stopt vaak met werken op de belangrijkste momenten. Een gemakkelijke fix lijkt het aanschaffen van meer access points (AP). Meer AP’s betekent een beter signaal toch? Niet per sé. In dit artikel zetten we vier misvattingen uiteen over Wi-Fi en natuurlijk wat u beter wel kunt doen;

Meer access points =/= betere Wi-Fi

Het installeren van twee of drie access points heeft zeker een positief effect tegenover het hebben van máár één exemplaar. Er komt niettemin een moment dat het toevoegen van meer apparaten niet de oplossing is. Het heeft zelfs een negatief effect. Wi-Fi is een shared medium. Alle apparaten opereren op hetzelfde netwerk. Des te meer apparaten er zijn hoe hoger de kans is dat ze elkaar gaan verstoren, ook wel co-channel interference genoemd.

De 2.4 GHz-band heeft bijvoorbeeld 13 kanalen. Een AP wordt gezet op één van de kanalen en beslaat dan dat kanaal en de twee naastliggende kanalen (1,2 en 3 of 2,3 en 4).  Als twee AP’s hetzelfde kanaal beslaan heet dat co-channel interference (zie onderstaande afbeelding).

Een oplossing voor co-channel interference kan zijn om de channel width te verlagen. Commscope Ruckus geeft als tip om te starten op de 5 GHz-band op 80 MHz. Naarmate je meer AP’s toevoegt aan het netwerk kan je het verlagen naar 40 MHz of zelfs 20 MHz. De beste oplossing is om het netwerk goed te ontwerpen. Met de AP’s op de juiste plekken, zodat u er niet meer hoeft aan te schaffen dan nodig is.

Bij Alcadis bieden we verschillende diensten aan om het beste netwerk te bepalen voor uw locatie →

Verspreid verkeer over VLANs

Zoals we eerder benoemden is Wi-Fi een shared medium. Op een wired switch is elke poort zijn eigen afzonderlijke collision-domain, maar op Wi-Fi is elke AP een single collision domain. Simpel gezegd: als één apparaat wil ‘praten’ moeten alle andere apparaten stoppen met praten.

Wanneer alle apparaten zijn verbonden met één VLAN gebeurt communicatie zeer langzaam, omdat ze één voor één moeten praten. Een beter ontwerp is om apparaten te verspreiden over meerdere VLANs, zodat meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen praten. Bekijk onze webshop voor de laatste switches van verschillende merken.

Customize MCS rates

Wanneer apparaten ver weg zijn van elkaar, moet het AP lagere snelheden gebruiken om gegevensverlies te beperken. Dit gebeurt met een modulation coding scheme (MCS). Het ideale scenario is om goede MCS rates te hebben, verspreid over de gehele locatie, met zo min mogelijk AP’s zodat co-channel interference wordt voorkomen. Bekijk de MCS index voor meer informatie. Vragen hierover? Kom in contact met ons via sales@alcadis.nl.

Beperk overhead

Airtime utilization kan een belangrijke maatstaf zijn voor hoe goed uw Wi-Fi werkt. Het is met name belangrijk om overhead – verspilde bandbreedte – zoveel mogelijk te beperken, zodat genoeg airtime beschikbaar is voor gebruikers. Overhead kan ontstaan door:

  • Teveel Service Set IDentifiers (SSIDs): Commscope benoemd dat met een goed ontwerp een netwerk te realiseren is met drie SSIDs. Bekijk hun blog voor hun gedachte daarover.
  • Co-channel interference
  • Langzaam broadcast traffic

Een goed streefdoel voor airtime utilization is minder dan 10% wanneer niemand het netwerk gebruikt. Verkeer fluctueert enorm wanneer er wel gebruikers zijn. Daarom is het slim om te kijken naar zendtijdgebruik met zo min mogelijk verkeer, zodat u een goed idee krijgt van hoeveel van dat verkeer overhead is.

Wat nu?

Grijp de handvatten aan om een sterker netwerk te realiseren. En dat hoeft u niet alleen te doen! Profiteer als partner van Alcadis van onze professional services. Van site surveys tot monitoring. Wij zijn van veel markten thuis. Kom nú in contact met ons via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.