Alles wat u over Wi-Fi 7 moet weten

 

Wi-Fi 6 (802.11ax) is nog maar net geïntroduceerd, toch is er al veel speculatie over de  opvolger van deze Wi-Fi standaard: Wi-Fi 7 (802.11be). Er is nog weinig écht zeker over wat deze nieuwe Wi-Fi standaard precies gaat brengen. Toch willen we u alvast op de hoogte brengen van de laatste geruchten over de nieuwe features van Wi-Fi 7.

Efficiëntie wordt nog belangrijker

In de afgelopen 20 jaar zijn meerdere Wi-Fi standaarden in het leven geroepen. Deze standaarden hebben ons dagelijks leven compleet veranderd. Lees hier meer over de geschiedenis van Wi-Fi. Wi-Fi 4 (802.11n) en Wi-Fi 5 (802.11ac) richtten zich voornamelijk op het verhogen van de theoretische doorvoersnelheid voor individuele gebruikers. In de praktijk werd deze snelheid echter nooit bereikt. Dit komt vooral door de toegenomen druk op het netwerk. Met de komst van Wi-Fi 6 is dit al flink verbeterd. In tegenstelling tot de eerder standaarden, stimuleert Wi-Fi 6 de doorstroming van het netwerkverkeer. Hierdoor maakt Wi-Fi 6 efficiënter gebruik van de toename in doorvoersnelheden. Dit is te danken aan de nieuwe technieken zoals Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), BSS Coloring, het door ontwikkelen van Multi User – Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) en de standaardisering van 1024-qam. Wi-Fi 7 zal de efficiëntie waarschijnlijk nog verder verbeteren. Maar dit alleen zal niet voldoende zijn.

Hogere bandbreedte en betrouwbaarheid

Niet alleen efficiëntere verbindingen, maar ook hogere bandbreedte zal in de toekomst van belang zijn. Momenteel worden er steeds meer video’s online afgespeeld en gestreamd. De verwachting is dat deze trend zal aanhouden. Om videocontent in de hoogste resolutie te kunnen bekijken, is hogere bandbreedte cruciaal. Maar ook betrouwbaarheid is een belangrijk speerpunt voor Wi-Fi 7. U wordt tijdens het streamen al niet blij als de video moet bufferen, maar tijdens een belangrijke video-call met een zakenrelatie is een zo laag mogelijke latency helemaal van levensbelang.

Wi-Fi 7 moet dus meer efficiëntie, meer snelheid én meer betrouwbaarheid bieden. Dit klinkt als een grote wenslijst, maar het Institute Of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) heeft op dit moment concrete doelstellingen geformuleerd om dit te bereiken. Zo zal de richtsnelheid van Wi-Fi 7 rond de 30 Gbit/s liggen. Om dit te bereiken zijn een aantal zaken van belang. Ten eerste moet de 6GHz band vrijgegeven worden zodat deze door Wi-Fi 7 gebruikt kan worden. Uitdaging is echter dat een deel van de 6GHz band lokaal door telecomproviders gebruik wordt. Het IEEE verwacht dat de 6GHz band hoe dan ook voor de lancering van Wi-Fi 7 zal vrijgegeven wordt. Als dit echter eerder het geval is, dan zal de 6GHz band waarschijnlijk als aanvulling op de huidige Wi-Fi 6 standaard worden vrijgegeven onder de naam Wi-Fi 6E.

Vrijkomen 6GHz band

Het vrijkomen van de 6 GHz band zal een enorme uitbreiding van beschikbare ruimte betekenen. Omdat de 6 GHz band aansluit op de momenteel al beschikbare ruimte op de 5 GHz band ontstaat er een veel groter aaneengesloten gebied van frequenties. Hierdoor overweegt de IEEE om 320 MHz brede kanalen te gaan aanbieden. Dit is een verdubbeling van de maximaal 160 MHz brede kanalen in Wi-Fi 6 (802.11 ax). Deze verdubbeling is echter alleen mogelijk als de 6 GHz band vrijkomt. De IEEE overweegt daarnaast om in dit deel van het spectrum een minimale kanaalbreedte van 40 MHz of zelfs 80 MHz te vereisen. Hierdoor kan maximaal geprofiteerd worden van de extreem hoge throughput snelheden die hier mogelijk zijn.

Het plan is daarbij om het aantal datastromen uit te breiden van 12 naar 16 streams. Deze worden over de 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz banden verdeeld. Tevens zal er een upgrade van de qam-modulatietechniek worden gedaan. Hierdoor zal 4096-qam mogelijk worden, waardoor de maximale throughput aanzienlijk verhoogd wordt. Dit verhoogd echter ook de kans op fouten in de transmissie. Als laatste zal mogelijk ook de MU-MIMO  techniek verbeterd worden. Het is  niet compleet duidelijk of deze verbetering al in de 802.11be standaard zullen zitten in verband met de technische uitdaging die eraan vast zit. Duidelijk is in ieder geval dat het IEEE werkt aan Coordinated Multi User Multiple Input Multiple Output, oftewel CMU-MIMO. Hierdoor hoeven de antennes die het netwerk uitzenden niet langer op één enkel acces point te zitten. Dit zorgt voor een grotere bandbreedte en meer bereik. Genoeg om naar uit te zien in ieder geval!

Meer weten over Wi-FI 7? Het volledige rapport van het IEEE vind u hier.