State of the art Ruckus netwerk voor luxe Jachthaven Cadzand-Bad

Jachthaven Cadzand Bad Ruckus Professionalwifi.nl

In het idyllische Zeeuwse plaatsje Cadzand-bad ligt een spiksplinternieuwe jachthaven: Jachthaven Cadzand-Bad. Er zijn 125 grote ligplaatsen beschikbaar, voorzien van de modernste faciliteiten. En wat is er nou moderner dan vanaf je jacht gebruik maken van een state of the art Wi-Fi netwerk? Met de producten van Ruckus heeft Professionalwifi.nl de jachthaven voorzien van een uitmuntende draadloze verbinding.

Uitdagingen

  • Bestendig tegen water en wind
  •  Implementatie in de winter

Oplossingen

  • IP65 gecertificeerde behuizing
  • Aangepaste waterdichte apparatuur
Jachthaven Cadzand Bad

De jachthaven is vanaf de grond opgebouwd. Er was nog niks aanwezig, waardoor de inrichting van het nieuwe netwerk niet gebaseerd kon worden op het oude netwerk. Ook konden er geen metingen uitgevoerd worden om te bepalen waar de masten geplaatst moesten worden en hoeveel. Voor een plan van aanpak moest Professionalwifi.nl, een label van Business IT Zeeland (M.BitZ), dus vertrouwen op hun ervaringen uit het verleden en de expertise die ze in huis hebben. Een bijkomende uitdaging was de tijd van het jaar waarin het netwerk geïmplementeerd moest worden. Hoewel het de bedoeling was dat de haven eind van de zomer opgeleverd zou worden, liep het project vertraging op waardoor Professionalwifi.nl pas midden in de winter aan de slag kon. Toch is het netwerk voor de deadline opgeleverd.

‘We hebben ons helemaal moeten aanpassen aan de omstandigheden en de tijd van het jaar. Dat betekende onder andere reddingsvesten en winddichte jacks om tijdens de regen door te kunnen blijven werken. We hebben zelfs een speciale gereedschapskist laten maken om over de jachthaven heen en weer te kunnen rijden’, verklaart Marc Brouwer van M.BitZ.

Samenwerkende partijen

‘TECforREC, een totaalleverancier op het gebied van Jachthaven en Campinginrichting, kwam bij ons met de vraag of wij een Wi-Fi netwerk konden implementeren in de toekomstige Jachthaven.  Voor ons was dit echt een mooie opdracht, eentje die je niet zo vaak krijgt’, verteld Marc Brouwer over hoe de samenwerking is gestart. TECforREC vormde de tussenpartij tussen

Professionalwifi.nl en de hoofdopdrachtgever Royal Jachtclub België en heeft de complete elektrische installatie van 250 aansluitingen voorzien. Samen hebben de partijen ervoor gezorgd dat de leden van de jachthaven tijdens hun verblijf gebruik kunnen maken van Wi-Fi. Het netwerk is niet openbaar beschikbaar; de leden moeten eerst een code aanvragen om gebruik te kunnen maken van Wi-Fi.

Het enige geschikte merk

Verdeeld over de steigers van de jachthaven staan 13 masten van wel 7 meter hoog, met aan iedere mast een Ruckus Outdoor Acces Point. ‘Voor de implementatie van een dergelijk state of the art netwerk is er maar één merk geschikt: Ruckus,’ aldus Marc Brouwer. ‘Bovendien hebben we bij Professionalwifi.nl veel tijd en kennis gestoken in de producten van Ruckus. Sprake van een moeilijke keuze was er dus niet’. Over de plaatsing en vormgeving is goed nagedacht. De masten moesten niet in de weg zitten van de looppaden en het moest wel bij de omgeving van de jachthaven passen. Alle kabels zijn dus netjes weggewerkt en de masten zijn wit gepoedercoat.

Jachthaven Cadzand Bad Ruckus Wi-Fi

Monitoring en onderhoud

De access points van Ruckus beschikken over een aantal technologieën en functionaliteiten die een grote rol hebben gespeeld bij de inrichting van het netwerk. Naast roaming en koppelingsmogelijkheden met social media, is de BeamFlex technologie van belang. Deze technologie stelt de apparatuur in staat om altijd het meest optimale pad richting de gebruiker te kiezen en hiermee interferentie te omzeilen. Een van de eisen was ook een managementsysteem dat op afstand te beheren is. De 13 access points worden namelijk op afstand door Professionalwifi.nl gemonitord en beheerd. 6 montagekasten zorgen ervoor dat alle zenders en het achterliggende netwerk met elkaar wordt verbonden. Vandaaruit wordt het gedistribueerd naar de hoofdinternetverbinding. Met de ZoneDirector 1200 is het netwerk eenvoudig op afstand te beheren door Professionalwifi.nl.

Opgewassen tegen stormen

Of de apparatuur bestand is tegen de soms ruwe weersomstandigheden, is al op de proef gesteld. De masten hebben de eerste storm al overleefd. Hoewel het heftig tekeer ging, gaven de masten geen krimp. Maar zelfs al zou er een access point uitvallen, dan nog is er niet direct een probleem. ‘Redundantie was een must. Als er één access point uitvalt moet er nog genoeg signaal zijn om alle bezoekers van de jachthaven van Wi-Fi te voorzien. Doordat we het netwerk monitoren zijn we constant op de hoogte van de functionaliteit van het netwerk. Mocht er een access point uitvallen, dan zijn wij daar direct van op de hoogte’.

 

Wachten op de zomer

De eerste jachten zijn al gesignaleerd in de jachthaven. Tot nu toe niks dan lof over de Ruckus Wi-Fi. Hoe het netwerk zich overeind houdt tijdens het hoogseizoen en de piekmomenten valt nog te bezien, maar met zo’n state of the art netwerk moet dat geen probleem zijn. Nu is het alleen nog wachten tot het zomer wordt.

Cadzand Bad Jachthaven

Bent u benieuwd wat Alcadis voor uw netwerkproject kan betekenen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Misschien realiseren we dan over een tijdje samen net zo’n mooie referentiecases case als dit project bij jachthaven Cadzand Bad.