Wi-Fi van Ruckus helpt radio 538 bij het nieuwe werken

Banner met 538 en Commscope Ruckus logo

Het kantoor van Radio 538 in Hilversum is met de producten van Ruckus Wireless voorzien van een kwalitatief hoogwaardig Wi-Fi netwerk. Dit Wi-Fi netwerk biedt het personeel en de gasten van Radio 538 overal in het pand voldoende bandbreedte om te kunnen werken.

Uitdagingen

  • Hoge bandbreedte behoefte door grote audio en media bestanden
  • Veel verschillende gebruikers
  • Groot pand met ‘lastige’ hoeken

Oplossingen

  • BeamFlex technologie
  • Eenvoudig centraal beheer
  • Hoge dekkingsgraad per access point

Producten

  • 24 high-end Ruckus indoor access points
  • 5 razendsnelle outdoor access points van Ruckus
  • 3 Ruckus ZoneDirector WLAN Controllers
  • 2 point-to-point bridges
Radio 538 kantoor

In 2012 heeft Radio 538 een nieuw kantoor aan de Bergweg in Hilversum betrokken. Hierbij heeft men nauwkeurig gekeken naar de automatisering en besloten om veel verouderde apparatuur en systemen te vervangen. Hierbij hoorde ook een nieuw Wi-Fi netwerk. Vanwege het groeiende gebruik van Wi-Fi was er niet altijd voldoende bandbreedte beschikbaar om iedereen te kunnen bedienen.

Toen Radio 538 in 2013 een nieuwe directeur kreeg, werd besloten om de stap naar het nieuwe werken te maken. Hierbij bleek dat de bestaande Wi-Fi infrastructuur niet meer voldeed. De grote bestanden die bij dit audio en media bedrijf horen vormden een te grote belasting op dit Wi-Fi netwerk, waardoor men op zoek ging naar een stabielere oplossing.

Partnership met Go2Solutions

Radio 538 werkt op het gebied van automatisering samen met Go2Solutions. Er is een langdurige relatie tussen deze twee partijen en dus werd Go2Solutions actief betrokken in het maken van de juiste keuze voor het vernieuwde Wi-Fi netwerk. Met hun kennis op het gebied van Wi-Fi ondersteunden zij het IT-team van Radio 538 met het in kaart brengen van de wensen, eisen en kennis over de verschillende Wi-Fi aanbieders in de markt.

Go2Solutions heeft een breed klantenbestand met diverse omroepen en productiebedrijven. Als gecertificeerd partner van Ruckus Wireless hebben zij hierbij diverse Wi-Fi netwerken geïmplementeerd met de Wi-Fi apparatuur van Ruckus Wireless. Deze referenties heeft men gedeeld met Radio 538 en na een rondleiding raakte men overtuigd van de kwaliteit en het gebruiksgemak van de apparatuur.

Daar bovenop kwam dat het IT-team van Radio 538 al ervaring had met de producten van Ruckus Wireless vanuit een eerder project. In de Radio 538 voor War Child actie in maart van 2013 reed men met een truck door Nederland om geld in te zamelen voor War Child. Dit mobiele podium/studio werd continu gevolgd door een busje van de productie. Om deze twee wagens met elkaar te verbinden maakte Radio 538 al naar tevredenheid gebruik van Smart Wi-Fi met de Ruckus Wireless Point-to-Point bridge.

Deze positieve ervaringen zorgden ervoor dat Ruckus Wireless bovenaan de shortlist kwam te staan. Voordat de keuze definitief gemaakt werd waren er echter nog wat technische eisen die onderzocht moesten worden. Men zocht naar redundancy tussen access points, zodat het Wi-Fi netwerk blijft functioneren wanneer één van de access points niet meer functioneert. Ook was het voor Radio 538 zeer belangrijk om het netwerk gebruiksvriendelijk en centraal te kunnen beheren, om zo eenvoudig aanpassingen aan het netwerk te kunnen doen zoals het aanpassen van een SSID’s. Doordat Radio 538 het pand deelt met meerdere partijen (waaronder Slam!FM) wordt het IT-team regelmatig geconfronteerd met nieuwe wensen wat betreft Wi-Fi toegang. Ook de aanschafkosten van het nieuwe netwerk waren een belangrijk criterium, mede doordat het recent aangeschafte netwerk ook de nodige kosten met zich mee heeft gebracht. Men was dan ook op zoek naar een competitief geprijsde en duurzame oplossing. Ook hierbij kwam de Smart Wi-Fi apparatuur van Ruckus Wireless als beste uit de bus. Men besloot om met de Ruckus NFR-kit – met hierin een ZoneDirector controller en 3 access points – van Go2Solutions te gaan testen en besloot daarop om het hele pand van Ruckus Wi-Fi te gaan voorzien.

538 kantoor

Smart Wi-Fi

Radio 538 en Go2Solutions hebben gekozen gebruik te maken van de high-end Ruckus indoor access points. Daarbij zijn deze access points dankzij de gepatenteerde BeamFlex technologie in staat om het Wi-Fi signaal gericht te versturen waarmee men in staat is om veel gelijktijdige gebruikers te bedienen en antennepaden op te zetten richting de verschillende clients. Om het hele pand dekkend te maken en van volledige dekking te voorzien heeft men 20 access points geïnstalleerd, gevoed via Power-over-Ethernet om extra bekabeling voor stroomtoevoer te beperken. Doordat het pand is ingedeeld in veel verschillende ruimtes met enkele lastige hoeken, profiteert Radio 538 van de hoge dekkingsgraad van de Ruckus Access Points.

Het netwerk wordt centraal beheerd door de ZoneDirector WLAN controller. De ZoneDirector stuurt de access points aan waardoor deze elkaar kunnen ondervangen wanneer er één niet functioneert en het voor gebruikers mogelijk is om soepel van het ene naar het andere access point te schakelen wanneer zij zich door het pand bewegen (seamless roaming). Vanwege de overzichtelijke interface was Radio 538 al snel in staat om het beheer deels zelf uit te voeren. De ZoneDirector biedt daarnaast het voordeel dat het netwerk eenvoudig opgeschaald kan worden. Doordat gebruik wordt gemaakt van een redundante ZoneDirector wordt maximale betrouwbaarheid op het netwerk geboden, ook wanneer één van de controllers wegvalt.

Radio 538 is momenteel al in bezit van 5 geweldig presterende outdoor access points van Ruckus om het personeel straks ook buiten van Wi-Fi gebruik te laten maken. Deze ‘nieuwe’ access points hoeven enkel aan het LAN netwerk gekoppeld te worden en worden dan direct zichtbaar in de ZoneDirector. Hierna kan eenvoudig gekozen worden welke SSID’s toegewezen moeten worden aan de omgeving buiten het pand.

Ook voor hun locatie studio’s heeft Radio 538 gekozen voor Ruckus Wireless. De locatie studio’s zijn flightcases vol met apparatuur waarmee Radio 538 overal een studio kan opbouwen. Naast de apparatuur voor de studio bevatten deze nu ook 2 Ruckus indoor  access points, een ZoneDirector WLAN Controller en een Point-to-Point wireless bridge. Hierbij wordt de ZoneDirector gebruikt wanneer het niet mogelijk is om op locatie een veilige VPN verbinding naar het kantoor te realiseren. De Point-to-Point bridge kan gebruikt worden om een draadloze internetverbinding beschikbaar te maken in de studio.

Inrichting van het netwerk

Het Wi-Fi netwerk is opgedeeld in verschillende SSID’s om alle verschillende gebruikers goed te kunnen bedienen. Deze worden onder andere gebruikt om de verschillende bedrijven in het pand op het netwerk te scheiden en zo toegang te geven tot hun informatie en toepassingen. De bedrijven krijgen zo toegang tot een afzonderlijk Wi-Fi netwerk, zonder dat hier extra apparatuur voor aangeschaft hoeft te worden of dat deze netwerken met elkaar kunnen interfereren. Voor de bezoekers in het pand is wel een gemeenschappelijk netwerk ingericht. Gasten worden bij binnenkomst direct op de aanwezigheid van een gratis openbaar Wi-Fi netwerk gewezen waardoor er veel gebruik van wordt gemaakt.

Radio 538 maakt zelf ook gebruik van verschillende SSID’s voor hun bedrijfsvoering. Omdat men nog in een transitiefase naar het nieuwe werken zit, heeft men momenteel beide systemen separaat van elkaar draaien. Deze zijn beide toegankelijk via Wi-Fi. Ook heeft men voor het personeel een apart SSID ingericht voor mobiele devices met een lagere QoS dan de andere SSID’s. Hiervoor is gekozen omdat men geen gebruik maakt van Voice over Wi-Fi en de telefoons niet ingezet worden voor bedrijfskritische processen. Daarnaast heeft Radio 538 nog voldoende mogelijkheden om SSID’s toe te voegen voor tests of evenementen.

Beheer

Radio 538 wordt bij het beheer ondersteund door de getrainde Ruckus WiSE-Guys van Go2Solutions. Deze extra kennis komt van pas wanneer er tests op het netwerk gedaan worden, met bijvoorbeeld het ontsluiten van nieuwe devices en applicaties. Ook hebben de engineers van Go2Solutions diverse performance metingen gedaan tijdens en na de installatie van het netwerk om dekking en doorvoersnelheden op verschillende locaties in het pand te beoordelen. Wanneer er problemen op het netwerk optreden kunnen de engineers van Go2Solutions altijd (op afstand) ondersteuning bieden, zodat men altijd verzekerd is van maximale uptime en stabiele Wi-Fi connectiviteit.

Man op laptop op de 538 website

Advies nodig over uw eigen netwerkproject?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze netwerkexperts. Wij hebben uitgebreide ervaring en kennis en kunnen u hierdoor goed adviseren over de juiste producten en inrichting van uw netwerk. Wie leveren wij dan binnenkort net zo’n mooi project af als dit bijzondere project bij Radio 538!