Eerste Hotspot 2.0 Release 2 producten beschikbaar van Ruckus

Ruckus heeft tijdens het Wi-Fi Global Congres van de Wireless Broadband Alliance (WBA) de eerste commercieel beschikbare producten geïntroduceerd die Hotspot 2.0 Release 2 ondersteunen. Deze producten zijn gecertificeerd voor Wi-Fi Alliance (WFA) Passpoint. Hotspot 2.0 Release 2 zal de manier waarop organisaties openbare Wi-Fi diensten aanbieden en waarmee gebruikers veilig verbinding maken, aanzienlijk veranderen.

Met de ondersteuning van Release 2 biedt de Ruckus Smart Wi-Fi nu een standaard protocol om veilig gebruikersgegevens te creëren, te configureren en toe te wijzen aan apparaten. Zo stroomlijnt en zekert Ruckus het proces van cliënt provisioning en biedt het de eerste geïntegreerde Hotspot 2.0 Release 2 WLAN-serveroplossing in de markt voor online aanmelden en inrichting. In de markt zijn weliswaar specifiek ontwikkelde methodes beschikbaar om inloggegevens op Wi-Fi apparaten te gebruiken maar die zijn vaak duur en complex terwijl die geen encryptie meesturen. Hotspot 2.0 Release 2 brengt hier radicaal verandering in met WPA2-encryptie. Bovendien zien gebruikers direct dat ze verbinding maken met een vertrouwde partij.

Operators en grote bedrijven kunnen gebruikers nu de mogelijkheid bieden zich heel eenvoudig aan te melden voor een veilige verbinding met Wi-Fi diensten. Aanmelden verloopt via een op marktstandaarden gebaseerde methode waarmee automatisch de gebruikersgegevens en mobiele configuratie voor het apparaat geladen worden en via de luchtverbinding gegevens versleuteld worden. Tot nu toe levert het verbinding maken met openbare netwerken of hotspots nog veel frustratie op, ondanks de populariteit van Wi-Fi. Bovendien zijn er meestal nog wel wat veiligheidsissues omdat er geen encryptie is en een gebruiker of apparaat het netwerk of de hotspot niet kan verifiëren.

“De snel groeiende Wi-Fi markt kent een aantal factoren die deze groei sterk stimuleren en Hotspot 2.0 is daar duidelijk een van”, zegt Richard Webb van onderzoeksbureau Infonetics Research (nu onderdeel van IHS). “Hotspot 2.0 maakt het verbinden eenvoudiger en veiliger en maakt bovendien ononderbroken roaming mogelijk tussen verschillende Wi-Fi netwerken. Wij verwachten dan ook dat Hotspot 2.0 een enorm positieve impact zal hebben en de verdere uitrol van Wi-Fi verder zal versterken.” Infonetics/IHS heeft in zijn halfjaarlijkse Carrier Wi-Fi Equipment rapport Ruckus net als in de eerste helft van 2014 aangewezen als wereldwijd marktleider op basis van omzet en het marktaandeel van 21%. De totale markt wordt door het onderzoeksbureau voor 2019 ingeschat op meer dan 2,6 miljard US dollar.

Een nieuw tijdperk in openbare Wi-Fi en mobiliteit

De toenemende vraag naar openbare Wi-Fi stelt nieuwe eisen aan verbeterde beveiliging en aan naadloze overgang tussen verschillende Wi-Fi-netwerken. Hotspot 2.0 is ontwikkeld om aan die eisen te voldoen en om het verbinden en aanmelden en het switchen tussen het ene en het andere Wi-Fi-netwerk te automatiseren.

Hotspot 2.0 Release 2 heeft extra mogelijkheden om de inrichting en het lifecyclemanagement van gebruikersgegevens te standaardiseren. Met dat laatste wordt bedoeld hoe de gebruikersgegevens veilig worden toegekend, geldig blijven en hoe ze gebruikt worden bij de netwerkselectie en de serviceregels. Release 2 biedt ook de flexibele en geautomatiseerde update van cliëntapparaten, waardoor het mogelijk is om aanmelders blijvend te beheren en eventuele beleidswijzigingen door te voeren. Tot nu toe was er geen standaardmethode om deze functies uit te voeren en geen standaardformat voor het beheren van Hotspot 2.0 gegevens op cliëntapparaten.

Release 2 van Hotspot 2.0 levert een hoger niveau van Wi-Fi beveiliging voor openbare toegang,  maakt de authenticatie sterker en biedt Wi-Fi aanbieders de mogelijkheid om de beleidsregels voor gebruik automatisch naar de apparaten te sturen. Dat helpt de gebruikerservaring te verbeteren. Bovendien zijn gebruikers, als ze eenmaal aangemeld zijn bij een Wi-Fi netwerk, beschermd tegen afluisteren en fraude via WFA Passpoint WPA2-beveiliging (802.11w) en airlink encryptie van het dataverkeer van en naar de gebruiker. Dat geldt ook voor het aanmeldproces dat nu over een 802.1X-netwerk kan lopen waar gebruik wordt gemaakt van anoniem-EAP. Hierdoor is het niet meer nodig om het via een open WLAN in te richten.

Met Release 2 kan een Wi-Fi netwerk voor het eerst vermelden dat het online sign-up (OSU) ondersteunt, een standaardmethode waardoor gebruikers gegevens aanmelden die automatisch op hun apparaat zijn gedownload. De Wi-Fi Alliance heeft ook een nieuwe Public Key Infrastructure (PKI) ingericht om ervoor te zorgen dat gebruikers alleen aanmelden als de OSU-gegevens zijn geverifieerd. Deze zelfde waarborgen zijn ingebouwd binnen Release 2 voor beleidsupdates en herstelfuncties.

Ruckus Hotspot 2.0 Release 2 – Klaar voor het nieuwe tijdperk

Verschillende Ruckus ZoneFlex indoor en outdoor access points (APs), inclusief de ZoneFlex 7372, ZoneFlex T300 Series, ZoneFlex R700 en de Ruckus SmartCell Gateway (SCG) 200, zijn Hotspot 2.0 Release 2 WFA Passpoint gecertificeerd en zijn interoperabel met andere Passpoint-gecertificeerde apparatuur.

Bij andere oplossingen in de markt moeten klanten meerdere producten kopen. Ruckus integreert in een enkele softwareoplossing de WLAN-controller en een online sign-up en provisioning server waarmee klanten in één keer over alle essentiële diensten beschikken voor Hotspot 2.0 Release 2.

Daarbij ondersteunt het online sign-up systeem van Ruckus ook de nieuwe generatie Bring Your Own Device (BYOD), met de unieke mogelijkheid om social media-logins voor Hotspot 2.0 Release 2-protocols te gebruiken, zoals Facebook, LinkedIn en Google. Ook is er ondersteuning voor enterprise authenticatiemethodes, zoals met LDAP, Active Director en AAA servers. Social logins of de enterprise gebruikersgegevens worden automatisch gekoppeld aan het apparaat, zodat gebruikers niet continu moeten inloggen als ze verbinding maken met een Hotspot 2.0 Release 2 netwerk. Ruckus biedt zo een enkele oplossing die op hetzelfde netwerk apparaten met zowel vorige versies (Hotspot 2.0 Release 1) als huidige en komende versies ondersteunt.

Bron: Persbericht.com