EVPN- en MPLS-support, Zero Trust, Wi-Fi 7, OVC 10 updates, … Ontdek de plannen van ALE in 2024!

“In 2024 gaat Alcatel-Lucent Enterprise (ALE) flink inzetten op Wi-Fi 7 en Autonome Netwerken.” Dat was de boodschap op de nieuwste editie van Connex. Hét (digitale) event waarop ALE hun plannen voor het komende jaar aan de wereld bekend maakt. Alle presentaties zijn natuurlijk terug te beluisteren* Geen tijd? In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie uiteen.

Net als vorig jaar ziet ALE toekomst in automatisering. Veel ALE-apparaten hebben al ondersteuning voor Shortest Path Bridging (SPB); een technologie die automatisch het kortste en snelste pad tussen nodes in een netwerk kiest. De volgende focus is EVPN en MPLS;

Simpel gezegd…

Wat is EVPN?

EVPN of Ethernet VPN stelt gebruikers in staat om verspreide klantlocaties te verbinden via een Layer 2 Virtual Bridge. EVPN gebruikt MP-BGP voor MAC en IP address endpoint distributie. Omdat MAC Learning wordt gedaan vanuit de control plane wordt in vergelijking met traditionele Layer 2 netwerken flooding vermeden.

Wat is MPLS?

MPLS staat voor Multi Protocol Label Switching. Apparaten met MPLS-support verzenden data van node tot node op basis van labels in plaats van netwerk adressen. Dankzij de labels is van te voren duidelijk waarnaar en via welke route data verstuurd moet worden. Dataoverdracht is daardoor een stuk efficiënter.

AOS: De 4-in-1 oplossing

VLAN, SPB, EVPN en MPLS zijn eind H1 2024 allemaal beschikbaar in de AOS software van ALE. Kies de topologie die het beste bij uw situatie past. EVPN wordt bijvoorbeeld geadviseerd voor campussen en MPLS voor smart cities. Migratie is daarnaast zeer eenvoudig. Kom met onze ALE-experts in contact via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125 wanneer u interesse of vragen heeft.

The next steps in cybersecurity

Op het gebied van veiligheid veranderen er ook een paar belangrijke dingen bij ALE. Zo is Zero Trust in zoverre uitgebreid dat niet alleen user- en IoT-devices geauthentiseerd kunnen worden, maar ook switches. De ene switch authentiseert de andere. MACsec-support – een point-to-point security protocol voor Ethernet links – wordt daarnaast beschikbaar in 2024 voor next gen. OmniAccess Stellar APs.

Wi-Fi 7: Op zijn vroegst in Q2 beschikbaar

ALE heeft haar eerste 2 Wi-Fi 7 APs bekend gemaakt, de AP1511 en de AP1521. Beide zijn instapmodellen. High-end Indoor Wi-Fi 7 APs en Outdoor Wi-Fi 7 APs zijn naar verwachting eind 2024 beschikbaar.

OVC 10 wordt flink geüpdatet

OmniVista Cirrus 10 is de lang verwachte upgrade van het Management-as-a-Service platform OmniVista Cirrus 4. Het was al mogelijk om ALE-switches te beheren met het platform, maar na de eerstvolgende update in H1 2024 heeft OVC 10 ook ondersteuning voor ALE Stellar APs. Later dit jaar wordt WLAN Telemetry mogelijk met het platform en sluit OVC 10 naadloos aan op Microsoft Teams.

Bekijk ons artikel over OVC 10 voor meer informatie. Wist u bijvoorbeeld dat OVC 10 nu schaalbaar is tot 10.000 APs en multi-tenancy mogelijkheden heeft?

Asset Tracking

Asset Tracking heeft in december een grote update gehad om de accurariteit van tracking te verbeteren met AI. Er is daarnaast sinds kort een iOS app voor de software. ALE voorziet asset tracking echt als een oplossing voor de zorg. Zo wordt de oplossing in Zuid-Amerika al gebruikt in ziekenhuizen in o.a. Colombia en Peru. Bekijk ons artikel van asset tracking voor meer informatie over deze unieke ALE-oplossing.

Meer informatie? Zoals in de inleiding genoemd zijn de presentaties terug te beluisteren. Kom met ons in contact via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125 voor inloggegevens. Het is ook mogelijk om een 1-op-1 sessie met ALE of onze ALE-experts op te zetten, wanneer u vragen heeft over specifieke onderwerpen.