Hallo, en Alcadis realiseren state-of-the-art netwerk in AFAS-stadion

Afgelopen weekend is het netwerk succesvol getest tijdens de wedstrijd AZ vs. NEC. Niet alleen hebben Hallo, en Alcadis het volledige stadion geüpgraded van Wi-Fi 5 naar Wi-Fi 6; de Wi-Fi Core is ook onder handen genomen. Dit was hard nodig om het AFAS-stadion van AZ (weer) toekomstbestendig te maken. Het nieuwe netwerk slaagt met gemak hierin. Niet alleen kan het moeiteloos 19.000+ gelijktijdige clients aan. Internetsnelheden waren ook nog nooit zo hoog en stabiel.

BeamFlex+: het geheime ingrediënt

Het toekomstbestendig maken van het netwerk van een stadion is niet eenvoudig. Niet alleen moet het een grote ruimte beslaan. Capaciteit is ook enorm belangrijk. De beste apparatuur op de markt is daarom essentieel. Hans van Elsen, Technical Director bij Alcadis, vertelt “we hebben gekozen voor de apparaten van Commscope RUCKUS. Deze ranken continu als beste op de markt op het gebied van doorvoersnelheid en capaciteit. RUCKUS heeft verder een aantal handige, gepatenteerde technologieën voor stadion.”

Access points (AP) van het merk zijn ontwikkeld om te ‘luisteren’ naar waar gebruikers zich in een omgeving bevinden op basis van hun devices. Deze locaties ontvangen een signaal. Locaties zonder gebruikers ontvangen er geen. Deze technologie, BeamFlex+, is zeer nuttig voor verschillende bezettingen van het stadion.  Het netwerk past zich op de situatie aan en focust signalen alleen op plekken waar iemand zit. Dit gebeurt allemaal geheel automatisch. Gebruikers ervaren betere, maar vooral stabielere verbindingen.

Veilig en stabiel

RUCKUS biedt daarnaast verschillende opties voor local area networking, oftewel je netwerk opsplitsen in verschillende, kleine(re) netwerken. “Superhandig voor wanneer het netwerk verdeeld moet worden per gebruiker. Een supporter zit dan op een totaal andere omgeving dan een voetballer of medewerker. IT-beheerders kunnen voorrang geven aan de ene omgeving voor signalen of de toegang tot bepaalde omgevingen lastiger maken.”

Een gouden samenwerking

Van het ontwerpen van het netwerk tot installatie tot testen. Hallo, en Alcadis hebben het allemaal in-house gedaan. Voor de optimale dekking is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van specifiek ontwikkelde hardware voor het stadion. Zo zijn er AP’s die tegen een stootje kunnen onder de stoelen gemonteerd en AP’s met geïntegreerde narrow beam antennes aan het plafond indoor. De RUCKUS SmartZone wordt toegepast voor beheer. RUCKUS Analytics voor optimalisatie van het netwerk via AI en machine learning.

Er is ook nagedacht over online veiligheid. Voor de beveiliging van het netwerk is er gebruik gemaakt van de redundante firewall van SonicWall. Linkyfi en Cloudpath zijn toegepast voor onboarding en beveiligde netwerktoegang van zowel gebruikers als IoT-apparaten. Dankzij deze techniek kan ultramoderne verlichting in de BMW-lounge op elk moment vanaf elke plek aangepast worden naar behoefte en sfeer. Gasten in de businesslounges zijn verder in staat om hun eigen streaming apparatuur op het netwerk te gebruiken.

Kom nu snel ook weer eens naar het AFAS-stadion en geniet van het volledige, vernieuwde netwerk! Met name apparaten met support voor Wi-Fi 6 zullen gróót verschil merken.