Zero Trust: de toekomst van cybersecurity

Banner webpage about Zero Trust model

Cybercriminaliteit neemt wereldwijd steeds meer vormen aan. De vraag naar allesomvattende cyberbeveiliging is daardoor ook flink gegroeid. Eén van de bekendste op het moment is ‘Zero Trust’. Misschien heeft u er al eens van gehoord. In dit artikel willen we u informeren over wat Zero Trust is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Neemt u in overweging om Zero Trust aan te schaffen? Lees dan snel verder! 

Never trust, always verify

Zero Trust is een beveiligingsmodel dat alle gebruikers, zowel extern als intern, in eerste instantie als onbetrouwbaar beschouwd. Als de gebruiker toegang wil krijgen tot het netwerk, controleert Zero Trust eerst of de gebruiker hiervoor is geautoriseerd. Daarna wordt de autorisatiestatus van de gebruiker continu gecontroleerd.  

Steeds meer organisatie stappen over op het gebruik van cloud- en hybrideomgevingen. Daardoor wordt de behoefte aan een Zero Trust-framework steeds groter. Omdat deze online omgevingen het lastig maken om te bepalen wie er kan worden vertrouwd, wordt het steeds gangbaarder om elke gebruiker als onbetrouwbaar te beschouwen.   

De concepten van Zero Trust, zoals segmentaties, authenticatie en zonering helpen organisaties om de impact van aanvallen te verminderen. Hackers en andere bedreigingen maken daarom gebruik van het ‘kokosnootmodel’. De hackers dringen door de buitenste laag en kunnen zo het interne netwerk bereiken. Eenmaal binnen het netwerk kunnen ze eenvoudig een aanval uitvoeren. 

De principes van Zero Trust

Zero Trust gaat er dus vanuit dat gebruikers altijd onbetrouwbaar zijn en houdt hiermee rekening met de volgende principes.  

Aanvallers zijn overal

Hackers bevinden zich zowel binnen als buiten het netwerk en geen enkele machine of gebruiker wordt vertrouwd. 

Endpoints zijn onbetrouwbaar

Endpointbeheer valideert apparaten die moeten voldoen aan bepaalde beveiligingsnormen voordat ze worden toegestaan om verbinding te maken met het netwerk.  

Minimale rechten

Een gebruiker krijgt uitsluitend het benodigde toegangsniveau toegewezen. Gevoelige onderdelen van het netwerk worden hierdoor zo min mogelijk blootgesteld.  

Microsegmentatie

Het netwerk wordt opgedeeld in kleine regio’s met afzonderlijke toegangsniveaus. Als gebruikers toegang willen ontvangen tot die zones, moeten ze worden geautoriseerd 

Beperk de kans op een aanval

Het toegangsbeheer beschermt belangrijke systemen door het laagst mogelijke toegangsniveau toe te wijzen aan een gebruiker.  

Meervoudige verificatie (MFA)

Gebruikers worden gecontroleerd aan de hand van strenge authenticatiemaatregelen. Tweestapsverificatie is minder veilig te zijn dan MFA.  

De criteria voor sterke authenticatie

De authenticatie van Zero Trust is schaalbaar en gebruiksvriendelijk, zonder afhankelijk te zijn van gedeelde wachtwoorden, codes of beveiligingsvragen voor herstel. Bovendien gebruikt de autorisatie hardware om phishing naar gebruikersgegevens en vervalsing van de identiteit tegen te gaan.  

Zero Trust biedt diverse voordelen. Potentiële bedreigingen worden tegengehouden en de toegang tot applicaties, gegevens en netwerken wordt beperkt. Daarnaast zorgt Zero Trust voor meer inzicht in het netwerkverkeer en verkleint het de kans op een aanval door gebruikerstoegang te beperken en het netwerk op te delen in regio’s.  

Hoe kan ik Zero Trust per direct toepassen?

Wanneer u medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken, verouderde systemen, onbeheerdere apparaten en/ of Software as a Service hebt, raden we u ten zeerste aan om zo snel mogelijk te investeren in Zero Trust. Gelukkig is dit niet zo lastig. Alcadis is al jarenlang trouwe partner van SonicWall, één van de belangrijkste spelers op de cybersecuritymarkt. Zero Trust is beschikbaar als onderdeel van de Cloud Edge Secure Access-licentie van SonicWall.  

Deze one-stop licentie bestaat uit tooling om automatisch gebruikers te segmenteren, support voor connecties met AWS, Azure en Google Cloud, Netwerk Traffic Control (NTC), Device Posture Check (DPC) en nog veel meer! Interesse? U kunt deze week nog starten met de features. Neem simpelweg contact met ons op via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125 voor de mogelijkheden. Bekijk ook eens onze webshop voor alle beschikbare SonicWall-oplossingen.  

We vertrouwen erop dat dit artikel u een beter inzicht heeft gegeven in het beveiligingsmodel Zero Trust. Heeft u nog vragen of wilt u met ons in gesprek gaan? Neem dan contact met ons op via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.