WiFi 7: Wat zijn alle verschillen tussen WiFi 6 en WiFi 7?

We staan aan de vooravond van de lancering van een nieuwe Wi-Fi generatie, Wi-Fi 7 of IEEE 802.11be. Een groot moment… De laatste keer dat zo’n generatiestap plaats vond – van 5 naar 6 – verdriedubbelde internetsnelheden! Gelukkig zijn de nieuwe features van WiFi 7 al eventjes bekend. In dit artikel nemen wij u mee langs alle verschillen tussen WiFi 6 en WiFi 7 die u moet weten.

U kunt bijna profiteren van de eerste WiFi 7 access points. Zo hebben TP-Link en RUCKUS al hun next-gen apparaten aangekondigt. 

1. De snelheid van Wi-Fi 7 is een stuk hoger dan op Wi-Fi 6

Het verschil tussen internetsnelheden op WiFi 6 en WiFi 7 is 36, 4 Gbps. WiFi 6 behaalt theoretische snelheden van maximaal 9,6 Gbps. WiFi 7 behaalt 46 Gbps. Dat is de grootste sprong in bandbreedte sinds de beginjaren van Wi-Fi. Een kanttekening bij deze snelheden is wel dat ze in praktijk altijd lager uitvallen dan het theoretisch hoogste haalbare.

2. Zowel het aantal frequenties als MIMO-streams zijn verhoogd

Eén van de belangrijkste, nieuwe features van Wi-Fi 7 is de 6 GHz-band. Deze is beschikbaar naast de 2.4 GHz en de 5 GHz band. Op de 6 GHz-band is de kanaalbreedte verdubbeld van 160 MHz naar 320 MHz. Hogere snelheden zijn een logisch gevolg. Het aantal gelijktijdige MIMO-streams op Wi-Fi 7 zijn ook verhoogd van 8 naar 16.

3. Verbind gelijktijdig via verschillende frequentiebanden

Wi-Fi 7 maakt het ook mogelijk om gelijktijdig te verbinden via verschillende frequentiebanden. Deze technologie wordt Multi-Link Operation (MLO) genoemd. Wanneer MLO wordt toegepast zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van de betrouwbaarheid van een verbinding en een reductie van de latency.

4. Het realiseren van verbindingen is een stuk eenvoudiger geworden

Dankzij Multi-RU- en Preamble Puncturing is het met Wi-Fi 7 een stuk eenvoudiger om verbindingen te maken. Beide zorgen ervoor dat apparaten niet alleen gebruik kunnen maken van het spectrum tot waar de interferentie optreedt, maar ook van het spectrum voorbij de interferentie (zie onderstaande afbeelding).

Om het samen te vatten…

WiFi 6WiFi 7
Maximale snelheid van 9.6 GbpsMaximale snelheid van 46 Gbps
Toegang tot 2 frequentiebanden (2.4- en 5 GHz)Toegang tot 3 frequentiebanden (2.4-, 5- en 6 GHz)
Support voor 8 MIMO-streamsSupport voor 16 MIMO-streams
Eén frequentieband kan tegelijkertijd gebruik wordenMeerdere frequentiebanden kunnen tegelijkertijd gebruikt worden
Maak gebruik van het spectrum tot interferentieMaak gebruik van het spectrum tot en voorbij interferentie

Meer informatie?

Om deze nieuwe generatie te kunnen gebruiken heeft u een Wi-Fi 7 apparaat nodig. Onze partner TP-Link heeft hun eerste WiFi 7 access points, de EAP770 en EAP780, eind november aangekondigd. De levertijden van deze apparaten zijn nog niet bekend. Schrijf u nu in voor de merkupdates voor de laatste informatie hierover. U kunt voor vragen over Wi-Fi 7 contact met ons opnemen via sales@alcadis.nl en 030 – 65 85 125.