Zero Trust: Dé oplossing voor de stijgende hoeveelheid cybercriminaliteit in Nederland

Bij Alcadis zitten we bovenop de laatste trends in het netwerklandschap. Zo ook op het gebied van online beveiliging. Cybercriminaliteit is immers al jaren flink aan het stijgen. Multi-factor authentication, face ID, … We kunnen er niet meer omheen. Een term die we recent vaak voorbij zien komen is Zero Trust. “The standard of tomorrow’s secure access.” Maar wat is het eigenlijk?

 Wat betekent Zero Trust?

Netwerken met Zero Trust Access of ZTA checken constant of een apparaat betrouwbaar is. Dit doen ze door apparaten te checken op locatie, firmwareversie, al geïnstalleerde applicaties, gedragspatronen en nog veel meer! Wanneer een apparaat activiteit vertoont die niet overeenkomt met de norm wordt de toegang tot het netwerk ontzegt. Zo’n ZTA proces bestaat uit vier fases (zie onderstaande afbeelding):

Weinig impact op dagelijkse werkzaamheden

Het fijne aan ZTA in vergelijking met andere cybersecurity is dat het weinig impact heeft op dagelijkse werkzaamheden. De scans vinden namelijk plaats op de achtergrond. De technologie stelt u verder in staat om gebruikers toegang tot het netwerk te verlenen in delen. Des te betrouwbaarder het netwerk iemand acht, des te meer toegang de persoon krijgt tot het netwerk. Als het toch fout gaat dan is de schade beperkt.

De parameters voor een scan zijn volledige customizable. Een organisatie met medewerkers in Nederland zitten vindt activiteit vanuit de US bijvoorbeeld verdacht.

Zelf profiteren?

In een volgend artikel gaan we dieper in op hoe u zelf kunt profiteren van de technologie. Meld u nu aan voor onze merkupdates om het als allereerste in uw mailbox te ontvangen. U kunt met ons contact opnemen voor meer informatie over cybersecurity via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.