Ga aan de slag met een toekomstbestendig Wi-Fi netwerk in het onderwijs

Met het sluiten van scholen door het coronavirus (COVID-19) zijn leraren in alle haast overgeschakeld naar online lesgeven. Nu de lessen digitaler zijn geworden, is de volgende vraag: wat gaat er gebeuren als de scholen weer opengaan en de kinderen weer in de klaslokalen zitten met mogelijk diezelfde digitale middelen? Wij verwachten dat het Wi-Fi netwerk van veel scholen deze toename aan apparaten niet aankan en dus overbelast zal raken. En dit moeten we natuurlijk voorkomen!

Daarom is het verstandig om juist nu aan de slag te gaan met het creëren van een toekomstbestendig Wi-Fi netwerk in het onderwijs. Naast dat het veel eenvoudiger is om overal bij te komen, hebben de leraren en scholieren nu weinig tot geen last van mogelijke onderbrekingen in het netwerk tijdens de werkzaamheden. In dit artikel hebben we een aantal handvatten voor u op een rij gezet.

1. Inventariseren

Het is belangrijk om te beginnen met een goede inventarisatie. Misschien was een aantal weken geleden alleen nog Wi-Fi dekking nodig in de hogere groepen. Is de verwachting dat dit op basis van de recente ontwikkelingen verandert en dat dekking straks in de hele school en voor meer apparaten gelijktijdig noodzakelijk is? En wat voor soort applicaties worden straks gebruikt? Zijn dit nog steeds dezelfde als voorheen of is dit door de crisis veranderd? Het is belangrijk om als IT-dienstverlener uw klant nu al op de hoogte te brengen van de impact hiervan, zij zijn zich hier amper van bewust. Dus ga eens met uw klant aan tafel, als u het niet doet dan is het een kwestie van tijd voordat iemand anders er aan tafel zit.

2. Dekking

De belangrijkste eis om Wi-Fi te kunnen gebruiken is een goede dekking. Op de meeste voorgezet onderwijsinstellingen is dit inmiddels wel redelijk op orde, maar veel basisscholen hebben in het verleden de keuze gemaakt om niet de gehele locatie van een dekkend 5GHz Wi-Fi netwerk te voorzien. De beste manier om dit alsnog te doen is het (laten) maken van een goed radio-technisch design. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de producten van VisiWave en MetaGeek. Beschikt u niet over de technische kennis om dit zelf te doen? Dan ondersteunen de experts van Alcadis u graag met onze professional services. Zo kunt u naast de Site Survey ook een Predictive Site Survey laten uitvoeren.

3. Capaciteit

Naast Wi-Fi dekking is het belangrijk om uit te zoeken welke oplossing het beste bij het gebruik past. Hierbij moet u rekening houden met verschillende zaken:

  • Het aantal apparaten dat gelijktijdig gebruik wil maken van Wi-Fi: u kunt bijvoorbeeld één enkel access point inzetten om zes klaslokalen van voldoende signaalsterkte te voorzien, maar hoogstwaarschijnlijk is de capacteit onvoldoende om alle leerlingen gelijktijdig een goede en betrouwbare verbinding te bieden.
  • De applicaties die worden gebruikt: het browsen naar een internetpagina kost veel minder signaal dan het streamen van video of virtual reality applicaties.
  • De capaciteit van de beoogde oplossing: zo kunt u bijvoorbeeld met één Ruckus Unleashed netwerk tot ruim 2000 apparaten van een verbinding voorzien. Daarentegen is de maximale schaalgrootte met een losse controller (beschikbaar in meerdere hardware en softwarevarianten) bijna onbeperkt.
  • Het beoogde access point: wordt er nu gebruikgemaakt van een instapmodel? Dan kan een mid-range of topmodel wellicht een betere keuze zijn. Bovendien is een upgrade van een oud 802.11a/n netwerk naar bijvoorbeeld de nieuwste Wi-Fi 6 standaard, iets wat u in de overwegingen mee kunt nemen.

4. Switching

Wanneer er meer access points aan een netwerk toegevoegd worden én deze ook nog eens intensiever gebruikt worden, leidt dit tot een grotere belasting op uw bedrade netwerk. Mogelijk voldoet de snelheid en capaciteit van de achterliggende infrastructuur niet meer en is er een opfrisbeurt nodig. Dit kan tevens een mooi moment zijn om die lang gewenste upgrade van de verbindingen tussen Main Equipment Room (MER) en Satelitte Equipment Room (SER) te realiseren. Ook hierbij is de eerder gemaakte inventarisatie weer van belang. Als het goed is, is hierin namelijk de hoeveelheid netwerkverkeer  inzichtelijk gemaakt. Op basis daarvan kunnen betere keuzes worden gemaakt voor het type switch dat moet worden gebruikt.

5. Security

Naast snelheid en voldoende capaciteit is beveiliging van het netwerk ook een essentieel onderdeel. Mocht op basis van de inventarisatie een aanpassing in het netwerk nodig zijn, dan is de security ook belangrijk om mee te nemen in de overwegingen, omdat dit de keuze van de componenten kan beïnvloeden. Denk hierbij niet alleen aan het beveiligen van de netwerk componenten tegen aanvallen van buitenaf, maar ook moet u ervoor zorgen dat gebruikers op een veilige manier gebruik kunnen maken van het Wi-Fi netwerk. Omdat een klassiek open (gasten) netwerk de gebruikers niet van een veilige verbinding voorziet, adviseren wij minimaal het gebruik van WPA2-AES. Indien uw klant over een authenticatieplatform als Active Directory of Radius beschikt is het mogelijk nog een stapje verder te gaan. Naast het voorzien in een veilige verbinding tussen het apparaat en het netwerk wordt het dan ook mogelijk om binnen één SSID, op basis van groepen, specifieke toegang tot het netwerk te verlenen of te ontzeggen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat een netwerkschijf met gevoelige informatie niet toegankelijk is voor alle medewerkers en gasten alleen toegang krijgen tot de internet verbinding.

Is uw netwerk al klaar voor het onderwijs van de toekomst?

De afgelopen tijd hebben wij al verschillende onderwijsinstellingen geholpen met het vernieuwen van hun netwerk. Ook nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw school? Laat dan uw gegevens achter en onze experts nemen zo snel mogelijk contact met u op →