Ruckus brengt Wi-Fi aan boord van de Bucentaur

Fugro Ruckus Allinco

De Bucentaur is een groot schip dat onderzoek doet naar de aanwezigheid van aardgas en olie in de Noordzee. Om de crew te kunnen voorzien van Wi-Fi heeft Allinco een Wi-Fi netwerk gerealiseerd met behulp van de Wi-Fi apparatuur van Ruckus.

Het schip is onderdeel van Fugro Noorwegen. Fugro is een organisatie die wereldwijd actief is in het doen van onderzoek naar, en het benutten van, natuurlijke brandstoffen. De Bucentaur voert haar werkzaamheden voornamelijk in de wateren rond de Noordzee en dan voornamelijk in de buurt van Noorwegen. Het schip kan gezien worden als een varend booreiland vanwege de aanwezigheid van een grote boorinstallatie waarmee men midden op zee kan boren tot een diepte van 1500 meter. Dankzij een speciale mechanische constructie kan dit worden uitgevoerd tot windkracht 7-8.

Uitdagingen

  • Stalen constructie van het schip
  • Zakelijk versus privé gebruik
  • Weinig beschikbare bandbreedte

Oplossingen

  • Stabiel Wi-Fi signaal dankzij BeamFlex
  • QoS om zakelijk verkeer prioriteit te geven
  • Gescheiden verkeer via VLANs

Producten

  • Ruckus ZoneDirector WLAN Controller
  • 8 High-end indoor access points van Ruckus
Case Bucentaur - Fugro | Ruckus & Allinco

Vraag naar Wi-Fi

De werkzaamheden aan boord van de Bucentaur worden uitgevoerd door een crew van ongeveer 50 personen. Hierbij zijn zij in grote mate afhankelijk van toegang tot internet om data te kunnen versturen, te communiceren met de organisatie en opdrachtgevers en om toegang te krijgen tot benodigde informatie. Omdat het schip ook vaak voor langere tijd, zo’n 3 a 4 weken, uitvaart was er daarnaast vanuit de crew ook om privéredenen een grote behoefte voor internet toegang. Om het schip te kunnen ontsluiten heeft men een satellietverbinding van 2Mbps gerealiseerd. Wanneer het schip dichter bij land komt wordt er overgeschakeld naar 3G/4G om meer en goedkoper bandbreedte te kunnen bieden. Toegang tot internet bleef hierbij echter beperkt tot een klein gedeelte aan boord. Om de crew efficiënter overal aan boord te kunnen laten werken en om persoonlijke devices toegang te geven tot internet, werd de wens naar een goed dekkend Wi-Fi netwerk aan boord steeds sterker.

Het technisch beheer van het schip wordt door Fugro vanuit Nederland geregeld. Toen zij geconfronteerd werden met de wens voor een stabiel Wi-Fi netwerk ging men op onderzoek uit. Hierbij zocht men naar een specialistische partij op het gebied van draadloze netwerken, wat nodig is omdat het schip voor het merendeel bestaat uit staal. Hierbij kwam met uit bij Allinco uit Breda, dat dankzij hun integratie services en kennis van netwerken in staat is om samen met de klant turn-key oplossingen te leveren. Tijdens het contact herkende Allinco de uitdagingen waarmee Fugro geconfronteerd werd en wist men hen te overtuigen van een passende oplossing.

Smart Wi-Fi biedt de oplossing

Allinco is al jarenlang gecertificeerd Ruckus Partner. Voor klanten hebben zij Wi-Fi netwerken gerealiseerd op verschillende locaties, zowel indoor als outdoor. Na het in kaart brengen van de wensen van Fugro kwamen zij al snel uit op de Wi-Fi apparatuur van Ruckus. Dankzij hun gepatenteerde adaptieve antennesysteem is Ruckus namelijk is staat om continu automatisch het signaal te optimaliseren om stabiele Wi-Fi connectiviteit te kunnen bieden. Conventionele Wi-Fi systemen zijn gewend om rondom een Wi-Fi signaal te versturen. De stalen constructie aan boord zorgt er hierbij voor dat deze Wi-Fi signalen weerkaatst worden, waardoor er interferentie optreedt en het Wi-Fi signaal verzwakt wordt. Ruckus Wireless voorkomt dit door niet zomaar een Wi-Fi signaal uit te zenden, maar op een intelligente manier een Wi-Fi pad te kiezen. Deze technologie heeft BeamFlex en zorgt ervoor dat devices optimaal bediend worden voor stabiele Wi-Fi connectiviteit.

Daarnaast heeft Fugro een sterke wens om het Wi-Fi netwerk volledig te kunnen beheren. De bedrijfsprocessen voor de Bucentaur het belangrijkst zijn en de beschikbare bandbreedte vanuit de internet feed is beperkt. Privé internetgebruik mag deze processen niet in de weg zitten. Dankzij de management features in de ZoneDirector kan met het zakelijke gebruik prioriteren door QoS te verlenen. De bandbreedte die overblijft kan voor privé doeleinden, zoals communicatie met het thuisgrond, gebruikt worden.

Voor het Wi-Fi netwerk op de Bucentaur heeft Allinco gekozen voor de high-end indoor access points van Ruckus. Na het doen van een site survey aan boord heeft Allinco de positie van de access points kunnen bepalen. De metingen wezen uit er voor volledige Wi-Fi dekking op het schip 8 access points benodigd zijn. Om het beheer van deze access points centraal te kunnen doen maakt met gebruik van de Ruckus ZoneDirector WLAN controller. Deze maakt daarbij ook seamless roaming tussen de access points mogelijk, waardoor de crew ook wanneer zij zich aan boord bewegen altijd verbonden blijven met het netwerk.

Businesscase Bucentaur Fugro Ruckus Allinco

Wilt u ook een Wi-Fi netwerk aanleggen op een moeilijke locatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze netwerkexperts. Dankzij onze uitgebreide ervaring en kennis kunnen wij u niet alleen adviseren over de juiste producten, maar ook over de inrichting van uw netwerk. Wie weet leveren wij dan binnenkort samen een mooi netwerk op!