AIoT en Edge AI: AI wint óók snel terrein op de WLAN-markt

2023 is nu al hét jaar van Artificial Intelligence. Niet alleen wint ChatGPT snel terrein op werkvloeren over de hele wereld. Veel organisaties ontwikkelen ook hun eigen AI-based producten. Zo ook in de WLAN-markt. Onze partner Teltonika Networks schreef recent een artikel over de opkomst van AIoT en Edge AI. Twee technologieën die volgens het merk “will change the market”.

 IoT is al langer enorm populair. Van (dag)lichtsensoren tot PLC’s; magazijnen en fabrieken hangen er vol mee. AIoT en Edge IoT borduren voort op deze al bestaande apparaten. Een huidig magazijn vol met IoT is niet veroudert. Juist het tegendeel. De locatie zit vol met potentie!

Wat is AIoT?

AIoT betekent dat AI real-time data van IoT-apparaten bekijkt en verwerkt. Dit is nuttig omdat deze data gebruikt kan worden om live optimalisatie uit te voeren. AIoT stimuleert bijvoorbeeld de ontwikkeling van smart cities door efficiënt beheer van urban systems, zoals verkeerscontrole, afvalbeheer, lucht- en waterkwaliteit en openbare veiligheid. AI helpt met het analyseren van de gegevens die zijn verzameld en biedt real-time inzichten.

Wat is Edge AI?

Edge AI is een combinatie van edge computing en AI. Edge computing betekent dat data wordt verwerkt in de buurt van waar data wordt gegenereerd, zodat het proces sneller plaats kan vinden. We hebben het dan over milliseconden. Deze vorm van AI zorgt er bijvoorbeeld voor dat machines in staat zijn om automatisch eigen onderhoud uit te voeren.

De verschuiving van Cloud computing naar Edge computing zorgt er daarnaast ook voor dat netwerken veiliger worden. Bijna 50% van alle datalekken in 2022 vond plaats in de Cloud.  Als gegevens echter aan de ‘edge’ worden verwerkt, kunnen ze automatisch geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Zonder ooit het lokale netwerk te verlaten.

De toekomst van AI

Wilt u profiteren van bovenstaande technologieën? Dan moet u nog even wachten. AIoT en Edge AI zijn interessant, maar staan ook vooral nog in de kinderschoenen. Teltonika Networks noemt dit ook. Al ziet het merk wel kansen voor hun managementsysteem, RMS. Houd onze kanalen in de gaten voor de laatste updates over de technologieën in de WLAN-markt. Meld u bijvoorbeeld aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.

5 must do’s voor cybersecurity in het onderwijs

Binnen het onderwijs is ‘cybersecurity’ een thema wat steeds belangrijker wordt. Scholen zijn namelijk een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, omdat er veel verschillende apparaten op het netwerk zijn aangesloten en het vaak om open verbindingen gaat. In dit artikel zetten we vijf tactieken op een rij om educatienetwerken slim te verdedigen tegen cyberaanvallen.  

1. Wees proactief

Cybercriminaliteit veranderd snel. Criminelen zijn altijd opzoek naar nieuwe manieren om een netwerk binnen te dringen. De mentaliteit ‘als het niet kapot is hoeft het ook niet gerepareerd te worden’ geldt in dit geval dus niet. Netwerken moeten proactief beveiligd worden. Installeer daarom altijd de firmware update van SonicWall. U vindt een instructie over het installeren van automatische updates voor de OS 7 hier.

2. Focus op de end user

De zwakke schakel in de cyberbeveiligingsketen is de mens, aldus de IT-beroepsvereniging ISACA. U heeft misschien zelf ook wel eens op een spamlink geklikt of misschien iemand die u kent. Biedt uw klanten dus niet alleen de juiste apparatuur aan om het netwerk te beveiligen, maar stel hen ook op de hoogte van manieren om gebruikers bewust te maken van hun bijdrage tegen cyberaanvallen.

3. Ontwikkel een response plan

Wees er klaar voor als het toch een keer misgaat! Schrijf bijvoorbeeld meldingsprotocollen of ondersteun bij het schijven van (online) gedragsprotocollen voor leerlingen en docenten. Zorg daarnaast voor een up-to-date systeemback-up en duidelijke herstelprotocollen. Deze plannen moeten als reactiemechanismen fungeren én de systemen en processen beschrijven die zullen worden gebruikt voor systeemherstel.

4. Gebruik de juiste technologie

SonicWall vecht al meer dan 25 jaar tegen cybercriminaliteit en verdedigt wereldwijd kleine- en middelgrote bedrijven én serviceproviders. Of u nu werkt bij een klein bedrijf of een grote onderneming, thuis of in de Cloud, SonicWall next-generation firewalls (NGFW) bieden de beveiliging, controle en zichtbaarheid die u nodig heeft om cybersecurity binnen uw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Bekijk snel alle producten Van SonicWall in ons portfolio

5. Erken dat financiering een belangrijk iets is

Het is belangrijk om uw eindklanten op de hoogte te houden van de kosten voor de doorlopende veiligheid van het netwerk. De meeste onderwijsinstellingen zullen inmiddels een gevestigd budget hebben voor IT-gerelateerde zaken zoals ondersteuning van cyberbeveiligingstools en operaties. Maar het blijft toch belangrijk om hen goed in te lichten over toekomstige kosten.

Bekijk het volledige artikel  →

Kom in contact met Alcadis om uw ideale Educatie netwerk uit te meten. U kunt ons bereiken via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125.

Alle ZoneDirector gebruikers ontvangen korting op nieuwe(re) controllers, zoals de Virtual SmartZone

Ontwikkeling op het ZoneDirector-platform van RUCKUS eindigt in augustus. Een grote stap want het was lange tijd dé managed controller van het merk. Om de overgang naar nieuwe controllers zo eenvoudig mogelijk te maken introduceert RUCKUS een promo. Bent u in het bezit van een ZoneDirector? Dan ontvangt u nu korting op de SmartZone en RUCKUS Analytics?

Ga direct naar de actievoorwaarden →

ZoneDirector vs. SmartZone

Er zijn nog steeds veel klanten van RUCKUS die gebruik maken van de ZoneDirector voor hun wireless netwerk. Waarom is het verstandig om (nu) over te stappen op de SmartZone? Simpelweg gezegd: het upgraden naar moderne controllerplatforms van RUCKUS biedt een one-stop-shop oplossing voor al uw Wi-Fi-, bekabelde- en IoT-beheer – dat zijn tools die u niet wilt missen in de toekomst!

Key features SmartZone

  • Een upgradable, schaalbare, toekomstbestendige oplossing met support voor de laatste Wi-Fi-, bekabelde-, switch- en softwareoplossingen op de markt;
  • Verminderd administratieve overhead door automatisering van handmatige taken;
  • Geavanceerde beveilingstoepassingen en encryptietechnieken;
  • Realiseer een grotere netwerkuptime dankzij snelle MTTI (Mean Time To Identification);
  • Troubleshoot sneller dankzij automatische aanbevelingen van Optimized en Focused Analytics.

Wat is RUCKUS Analytics?

RUCKUS Analytics is een Cloudservice waarmee beheerders inzicht in de prestaties van hun netwerk krijgen en hun netwerk efficiënter kunnen managen. Zo is de software bijvoorbeeld in staat om actief netwerkproblemen op te sporen en automatisch suggesties te geven voor fixes. Analytics bevat ook een zelfvalidatietool waarmee u kunt meten of aanpassingen die u heeft gedaan werken. Wilt u sneller troubleshooten? Gebruik dan RUCKUS Analytics!

De actievoorwaarden

Wanneer u aangeeft dat u een ZoneDirector heeft ontvangt u korting op verschillende producten, waaronder de (Virtual) SmartZone en RUCKUS Analytics. Neem contact op met Alcadis voor meer informatie hierover. Om gebruik te maken van de promo moet u de volgende informatie inleveren:

  • Deal registratie
  • Serial number van de ZoneDirector die de klant in bezit heeft*

*Het aantal AP licenties dat u kunt kopen mag niet hoger zijn dan het aantal ZoneDirector AP licenties in uw huidige bezit.

Neem contact op met het Sales team van Alcadis voor de exacte kortingen via sales@alcadis.nl of 030 – 65 85 125. Zij kunnen u ook advies geven over het migreren van de ZoneDirector naar de SmartZone. Wist u bijvoorbeeld dat er speciale software beschikbaar is die de migratie van max. 150 AP’s (vrijwel) automatisch voor u kunt doen? Er zijn ook bundels beschikbaar voor grotere aantallen. Neem nu contact met ons op.

Een greep uit onze diensten voor u

Alcadis noemt zichzelf een value added distribiteur, maar welke value kunnen we toevoegen aan de verkochte producten? Om hier meer over te vertellen vroegen we een engineer zijn werkdag te schetsen. Bij Alcadis werken onze engineers met veel plezier om u te ondersteunen met uw netwerkontwerp, -implementatie -beheer en -probleem. Maar hoe doen ze dit? Lees er alles over in dit artikel.

Geen ochtend van een Engineer is hetzelfde

Mijn ochtenden kennen geen vast opstartpatroon. Wanneer ik opstart vanuit ons kantoor in Houten begint mijn dag vaak zoals de dag van de meeste mensen met een kantoorbaan. Ik neem een kop koffie mee naar mijn werkplek en bekijk mijn mail en de nieuwe meldingen in het ticketsysteem én het NOC systeem. Hierna volgt de Operationeel beheer check.

Gemiddeld doe ik één site survey in de week. Sommige weken komt het niet voor en sommige weken ben ik de hele week op pad. Vaak start ik op deze ochtenden mijn computer helemaal niet op maar ga ik aan de slag met de testapparatuur voor de meting. Dit kan tegenwoordig eenvoudig met een smartphone in plaats van met een laptop.

We hebben het nu gehad over ochtenden maar als ik waakdienst heb kan het ook zo zijn dat ik mijn computer in de weekenden of ‘s avonds opstart. Bijvoorbeeld voorafgaand aan een event om te kijken of het netwerk gereed is voor de bezoekers. Vervolgens stuur ik een bericht aan de klant met de juiste info en kunnen we een goede netwerkkwaliteit waarborgen.

Wat zijn de verschillende smaken site survey?

Bij Alcadis hebben we verschillende site surveys: een predictive design, on-site metingen en on-site nametingen.

Bij een predictive design gebruiken we plattegronden om de locatie in speciale software na te bouwen. Hierna wordt gekeken wat de beste posities zijn om bijvoorbeeld access points te plaatsen. Dit is het beste toe te passen op locaties waar al voldoende informatie van beschikbaar is aan de hand van bouwtekeningen en die ook lijken op eerdere designs, bijvoorbeeld van kantoren of scholen.

Bij een on-site meting gebruiken we ook plattegronden, maar dan gebruiken we een zogenaamde “AP on a stick”, dus een access point op een statief, om te bepalen wat de beste posities zijn om access points te plaatsen. We meten dan rondom het access point wat het bereik is en waar we een volgend access point moeten plaatsen. Een fysieke site survey oftewel on-site meting is het beste als het een omgeving is die moeilijk weer te geven is op een plattegrond, bijvoorbeeld een fabriek en/of een locatie die niet lijkt op eerdere designs.

Bij een on-site nameting verifiëren we met software en hardware meetapparatuur of het eerdere design overeenkomt met de werkelijkheid, of dat er nog aanpassingen nodig zijn.

Wat doe je tijdens 24×7 support?

Dat kan van alles zijn, we hebben meerdere klanten waarvoor we deze dienst uitvoeren. Eén van de voorbeelden heb ik eerder ook al genoemd namelijk eventsupport. We hebben ook spare hardware, zodat we in het ergste geval naar de klant toe kunnen om bijvoorbeeld een Wi-Fi-controller te vervangen. Maar wat vaker voorkomt is dat er een storing is die op afstand te neutraliseren is, eventueel met behulp van de fabrikant. Dit doen wij bijvoorbeeld door het probleem te verkleinen door een tijdelijke workaround zodat dit tijdens kantoortijd verder opgepakt kan worden.

Waar ben je nog meer druk mee?

Naast site surveys, 24×7 support en het ticket systeem doen we nog veel meer, zo zijn we iedere werkdag van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikvaar voor support via 030 – 65 85 125, hebben we een support site waar u informatie kunt vinden en testen we producten alvorens we ze te koop aanbieden aan onze partners, richten netwerken in vanuit onze professional services diensten en ondersteunen we klanten bij de implementatie van de netwerken oplossingen.

Wat we testen hangt natuurlijk af van de wensen van de klant, maar over het algemeen kijken we hoe de functies van het product werken, en zoomen in op functies waarvan we verwachten dat ze het belangrijkste zijn voor onze klanten. Daarbij doen we bijvoorbeeld ook performance-metingen, en noteren we welke bijzonderheden we tegenkomen.

Meer weten over de diensten die we u aan kunnen bieden? Neem vrijblijvend contact op met 030 – 65 85 125.

Klinkt dit als jouw ideale werkdag? Wij zijn nog opzoek naar een Wi-Fi Network Support Engineer om ons team te versterken.