10 tips voor een beter Wi-Fi netwerk voor de thuiswerkplek

In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven geïnvesteerd in een goed Wi-Fi netwerk. Veel werknemers werken met een laptop en/of smartphones. Deze apparaten zijn flexibel inzetbaar en beschikken vaak niet eens meer over een bedrade netwerkverbinding. Door de verbeteringen in het netwerk op kantoor zijn veel klachten over het netwerk daar opgelost. Maar hoe zit het met het Wi-Fi netwerk thuis? Uit recent onderzoek van KPN blijkt dat maar liefst 63% hybride vergaderingen onrustig vind verlopen, onder andere door slechte netwerkinfrastructuur. Netwerkproblemen zijn verleden tijd met deze 10 tips over hoe u of uw werknemer de Wi-Fi voor de thuiswerkplek kan verbeteren.

Inhoudsopgave

  1. Wat is het probleem?
  2. Wat kan mijn apparaat precies? 
  3. De internetverbinding als basis
  4. Bekabel wat bekabeld kan worden
  5. Controleer de signaalsterkte
  6. Verplaats het access point
  7. Meerdere access points gebruiken
  8. Type netwerkoplossing
  9. Configuratie
  10. Security
  11. Access points en switches voor de thuiswerkplek

1. Wat is het probleem?

Voordat u kunt beginnen met het oplossen van een probleem, moet u uiteraard wel goed weten wat het probleem nu eigenlijk is. Of anders gevraagd: wanneer bent u tevreden en is dat eigenlijk wel haalbaar? Een bestand van 100MB binnen enkele seconden uploaden naar de netwerkschijf gaat op kantoor misschien prima, maar is dat wel haalbaar vanaf thuis? Een belangrijk aspect hierbij is dat dit altijd langs twee kanten bekeken wordt. Hoeveel mensen zitten eigenlijk remote op die 200Mbps internet verbinding van uw bedrijf? Dat slechte, haperende videobeeld tijdens die conference call, ligt dat aan mijn internetverbinding of heeft de andere kant een slechte verbinding of camera? Wilt u precies dezelfde ervaring als op kantoor, dan zal in veel gevallen de door uw internet provider geleverde netwerk apparatuur niet voldoen en heeft u misschien ook wel vergelijkbare apparatuur als op kantoor nodig. Dit hoeft geen grote investering te zijn. Onder aan deze pagina vind u een aantal apparaten die uitermate geschikt zijn voor uw thuiswerkplek en die niet duur zijn om aan te schaffen.

2. Wat kan mijn apparaat precies?

Voordat wij u allerlei tips wil geven over hoe u uw Wi-Fi netwerk thuis kunt verbeteren is het handig om na te gaan wat de mogelijkheden zijn van uw apparatuur. Over het algemeen is de 5 GHz-band sneller, maar het kan zijn dat uw apparaat dat niet ondersteunt. De performance op de 2,4 GHz-band is “voldoende”, maar zal nooit “supersnel” worden, terwijl de internetverbinding dat misschien wel is. Om hier toch optimaal gebruik van te maken, is dit een goed moment om uw laptop te upgraden met een nieuwe Wi-Fi 5 of Wi-Fi 6 chipset.

3. De internetverbinding als basis

Zoals bij heel veel dingen moet worden begonnen bij de basis. Hoe snel en betrouwbaar is mijn internetverbinding eigenlijk? Voldoet deze snelheid voor de gewenste toepassing? Hou bij het beantwoorden van de vraag niet alleen rekening met uw eigen behoeften voor de werkplek. Ook uw partner die thuiswerkt of uw kinderen die gebruik maken van online streaming diensten of online les volgen delen dezelfde internetverbinding. Als uw internetverbinding thuis hiervoor al niet krachtig genoeg is, dan gaat het ook via de Wi-Fi zeker niet lukken.

4. Bekabel wat bekabeld kan worden

Hoe goed uw Wi-Fi verbinding ook gaat worden, een kabel is over het algemeen nog steeds sneller. Het advies luidt dan ook om alle apparaten die een bekabelde aansluiting ondersteunen via een ethernetkabel van internet te voorzien. Denk hierbij niet alleen aan uw laptop van werk, maar ook aan uw smart-TV, Playstation en Game PC. Zo maakt u meer Wi-Fi capaciteit beschikbaar voor smartphones en tablets die geen bekabelde aansluiting ondersteunen en zal de werking van uw draadloze netwerk thuis of op kantoor verbeteren. Mocht u niet beschikken over voldoende poorten dan kunt u deze in de meeste gevallen makkelijk uitbreiden door een netwerkswitch in uw netwerk te plaatsen. Naast het aantal poorten wat u nodig heeft, kunt u hierbij ook letten op bijvoorbeeld ondersteuning voor PoE (Power over Ethernet) om (extra) access points van stroom te voorzien. Een voorbeeld hiervan is de TL-SG1016PE van TP-Link. Het bekabeld aansluiten geldt natuurlijk ook voor uw access points. Hoewel er diverse oplossingen zijn die access points draadloos of via het stopcontact aan elkaar of aan uw modem koppelen, blijft het de allerbeste optie om deze direct in uw netwerk aan te sluiten via een kabel.

5. Controleer de signaalsterkte

In veel gevallen zal het Wi-Fi signaal afkomstig zijn van het door uw internetprovider verstrekte modem. Deze staat thuis vaak niet op de plaats waar u uw Wi-Fi wilt gebruiken maar ergens in de meterkast waar uw internetverbinding de woning binnenkomt. Bij voorkeur moet uw hele huis voorzien worden van een volledig dekkend 5GHz netwerk. Ook als uw werkplek zich vlak naast het access point bevindt en u denkt dat de verbinding perfect is, kan uw dochter in een uithoek van het huis met slecht signaal ervoor zorgen dat uw verbinding niet goed werkt. Hoe krijgt u een indicatie of uw netwerksterkte voldoende is zonder professionele tools?

Signaalsterkte meten

Om uw netwerksterkte te meten kunt u het beste tijdelijk de 2,4GHz band van uw Wi-Fi uitschakelen. Vervolgens loopt u met een mobiel toestel door het hele huis en let u voornamelijk op signaalsterkte (aantal streepjes). Daarnaast kunt u kijken naar datarates en eventueel wat speedtests uitvoeren. Mocht de signaalsterkte niet voldoen dat kunt u tip 6 en tip 7 gebruiken om dit te verbeteren. Tijdens het uitvoeren van de test zou u direct ook kunnen controleren of er veel andere netwerken van bijvoorbeeld buren actief zijn die uw Wi-Fi netwerk kunnen verstoren.

6. Verplaats het access point

Het meest eenvoudige wat u kunt doen om het bereik van uw Wi-Fi netwerk thuis te verbeteren is het modem of access point op de juiste locatie plaatsen. Vanuit de meterkast kunt u vaak niet het hele huis bereiken maar misschien vanaf een andere locatie wel.

Hoe bepaalt u nu de beste positie om het access point te plaatsen? Het Wi-Fi signaal gedraagt zich twee kanten op precies hetzelfde. Daarom is het verstandig om het access point tijdelijk in een hoek van uw huis te zetten. Meet hierna de signaalsterkte nogmaals. Nu weet wat het bereik van het access point is. De juiste plaats voor het access point is de plek waar u vanuit de hoek nog voldoende signaal had. Vervolgens kunt u het access point op deze plek plaatsen en nogmaals controleren of u nu  over de hele verdieping genoeg dekking heeft.

In de afbeelding hiernaast worden twee stappen geïllustreerd. Maar let op, dit is slechts een grove benadering. Het intekenen van het aantal access points door een Wi-Fi professional is een stuk nauwkeuriger en zou daarom betere resultaten opleveren.  Wilt u liever dat een Wi-Fi professional uw netwerk intekent? Dit kan door het uitvoeren van een predictive site survey.

7. Meerdere access point gebruiken

De vorige tip is niet voor elk huis of locatie voldoende. Met een ouder huis met houten vloeren zou de vorige tip uitkomst moeten brengen, maar in een modern huis met betonnen vloeren is het meestal onmogelijk om met één modem of access point goede performance te halen. Het plaatsen van meerdere access points thuis is dan nodig om de prestatie van het Wi-Fi netwerk te verbeteren. De juiste posities van deze access points kunt u op een vergelijkbare manier bepalen als bij de vorige tip. Als eerste bepaalt u de positie van het eerste access point. Vervolgens hangt u het tweede access point (tijdelijk) op een plek waar u nog voldoende bereik had met het eerste access point. Op een locatie waar u vanaf deze tijdelijke locatie nog een goed bereik hebt hangt u het tweede access point op en bekijkt u weer wat het uiteindelijke effect is. Dit kunt u blijven vervolgen tot u door het hele huis de  meest optimale prestaties heeft.

Hiernaast is een voorbeeld gegeven hoe deze stappen er uit kunnen zien. In dit voorbeeld zal nog een access point nodig zijn om een volledig dekkend netwerk te kunnen voorzien. Als u dit stappenplan volgt dan voorkomt u zoveel mogelijk dat access points te dicht bij elkaar hangen of juist te ver uit elkaar. Maar let op, dit is slechts een grove benadering. Het intekenen van het aantal access points door een Wi-Fi professional is een stuk nauwkeuriger en zal daarom betere resultaten opleveren.

8. Type netwerkoplossing

Zeker als uw situatie het vereist dat er meerdere access points nodig zijn om te voorzien in een dekkend Wi-Fi netwerk, is het type oplossing essentieel voor de werking hiervan. Net zoals voor uw Wi-Fi netwerk op kantoor geldt ook voor thuis dat als u twee of meer access points nodig heeft het belangrijk wordt om ervoor te zorgen dat u met het juiste access point verbonden bent. Deels doet u dit door de access points op de juiste plaats op te hangen. Hierdoor zorgt u ervoor dat er niet te veel of te weinig overlap optreed en wordt sticky gedrag voorkomen. Hiermee wordt bedoeld dat een apparaat bij het verplaatsen naar bijvoorbeeld een andere verdieping niet overschakelt naar het dichtstbijzijnde access point maar blijft “plakken” aan het eerste access point. Dit zorgt ervoor dat de snelheid onnodig omlaag gaat.

In plaats van twee losse willekeurige access points te gebruiken kunt u beter een zogenaamd managed oplossing gebruiken. Simpel gezegd is de bedoeling dat de access points, afhankelijk van de gekozen oplossing, met elkaar of een (cloud) platform communiceren. Dit zorgt ervoor dat de access points voorzien zijn van dezelfde instellingen, elkaar zo weinig mogelijk verstoren en indien nodig clients naar het andere access point kunnen verwijzen als zij daarmee een betere verbinding zou kunnen opzetten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Omada Cloud, Ruckus Unleashed, Ruckus Cloud of EnGenius Cloud

9. Configuratie

Een uitdagend onderdeel van het juist laten functioneren van uw (Wi-Fi) netwerk is het configureren hiervan. Afhankelijk van de gekozen oplossing zijn er meer of minder variabelen die u kunt aanpassen. Het kan zelfs zo zijn dat een instelling bij het ene systeem goed werkt terwijl bij het andere systeem dit juist voor problemen zorgt. Een aantal dingen die zeker de moeite waard zijn om eens te kijken of het door u gekozen systeem dit ondersteund:

  • Kanaalkeuze: Wi-Fi is een dienst die gebruik maakt van licentievrij spectrum, wat zoveel zegt dat elke zender is toegestaan mits deze de geldende wettelijk eisen volgt. Daarnaast wordt Wi-Fi ook niet altijd tegengehouden door muren en kan de Wi-Fi van uw buren een behoorlijk negatief effect hebben op uw ervaring. Als het door u gekozen systeem over een goed channel selectie algoritme beschikt kunt u deze zeker gebruiken. Soms levert het handmatig kiezen van een beter kanaal echter betere uitkomsten. Daarnaast is het belangrijk dat uw device met de juiste band (bij voorkeur 5GHz) is verbonden. Hier kunt u voor zorgen door het inschakelen van band-steering technieken. Maar ook het verminderen van uitzendvermogen of uitschakelen van de 2,4GHz radio kan ervoor zorgen dat een apparaat met het 5GHz netwerk verbindt.
  • Datarates: Sommige systemen hebben de mogelijkheid om legacy en 802.11b datarates niet toe te staan. Dit voorkomt dat verouderde devices met deze lage snelheden de performance van een Wi-Fi kanaal verlagen.
  • Quality of Service (QoS): QoS kan ervoor zorgen dat belangrijk verkeer voorrang krijgt in uw (Wi-Fi) netwerk. Zo kunnen veel enterprise systemen op basis van type verkeer (VoIP, HTTP) bepalen welk verkeer voorkeur moet krijgen bij de afhandeling. Een andere optie is dat op basis van applicatie voorrang of bandbreedte management wordt toegepast. Zo zou u ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld YouTube of Netflix streams minder bandbreedte krijgen toegewezen wat er weer voor zorgt dat de gebruiker dit in lagere kwaliteit krijgt aangeboden.

10. Security

Als laatst nog iets wat minstens net zo belangrijk is als alle bovengenoemde punten maar nu wellicht door het snel uit de grond stampen van het thuiswerken wat onderbelicht is geraakt: security. Op kantoor heeft u vast alles wat mogelijk is gedaan om uw bedrijfsgegevens of klantgegevens te beschermen. U of uw werknemers werken nu met deze zelfde gegevens in een mogelijk veel minder veilige omgeving. Dit brengt beveiligingsrisico’s met zich mee. Om dit te verminderen kunt u deze adviezen opvolgen.

Het is belangrijk dat uw werknemers zich bewust zijn van de beveiligingsrisico’s. Daarnaast kunt u deze veiligheid faciliteren bijvoorbeeld door het gebruik van een veilige VPN verbinding naar kantoor, maar ook het voorzien van de benodigde hardware om deze veiligheid te waarborgen kunt u overwegen. Afhankelijk van de huidige netwerkoplossing in uw bedrijf is het wellicht mogelijk om uw bedrijfsnetwerk uit te breiden naar de thuisomgeving van uw werknemers.

De meeste modems en access points thuis hebben de mogelijkheid van een veilige verbinding. Maar het is wel belangrijk om de controleren of dit ook ingesteld staat. Eigenlijk zijn alleen WPA2 en WPA3 Wi-Fi netwerken veilig, waarbij WPA3 alleen op de allernieuwste apparatuur beschikbaar is. Zorg ervoor dat oudere opties zoals WEP, WPA(1) en TKIP uitgeschakeld zijn, deze zijn onveilig. Als bonus is het nog zo dat deze oudere opties de Wi-Fi snelheid beperken. Een veiliger netwerk is dus ook sneller!

Access points en switches voor de thuiswerkplek

Wilt u nu ook aan de slag met het verbeteren van het Wi-Fi netwerk van u en uw werknemers thuis? Wij hebben een aantal aantrekkelijk geprijsde producten voor u op een rijtje gezet, uitermate geschikt voor een krachtig thuisnetwerk!

Omada EAP245

Omada EAP245

  • Doorvoersnelheid: 450 Mbps + 867 Mbps
  • Uitgerust met 2x gigabit ethernetpoorten, waarvan 1 PoE ondersteund.
  • Flexibele beheermogelijkheden waaronder Omada SDN en Omada Cloud Controller

Omada EAP225 Wall

Omada EAP235-Wall

  • Doorvoersnelheid: 450 Mbps + 867 Mbps
  • Uitgerust met 4x gigabit ethernetpoorten (1 in, 3 out, waarvan 1 PoE+)
  • Het onopvallende design gaat naadloos op in het interieur

EAP610

Omada EAP610

  • Doorvoersnelheid: 574 Mbps + 1201 Mbps
  • Uitgerust met 1x gigabit PoE+ ethernetpoort
  • Omada Mesh functie voor perfecte dekking

ECW115

EnGenius ECW115

  • Doorvoersnelheid: 450 Mbps + 867 Mbps
  • Uitgerust met 2x gigabit ethernetpoorten, waarvan 1 PoE ondersteund.
  • Wall plate model
EnGenius ECW120

EnGenius ECW120

  • Doorvoersnelheid: 450 Mbps + 867 Mbps
  • Uitgerust met 1 PoE ethernetpoort
  • Instapmodel EnGenius Cloud
EnGenius ECW220

EnGenius ECW220

  • Doorvoersnelheid: 574 Mbps + 1200 Mbps
  • Uitgerust met 1x gigabit PoE ethernetpoort
  • Te beheren via EnGenius Cloud
EnGenius ECS1008P

EnGenius ECS1008P

  • 8 gigabit ethernetpoorten met PoE
  • Bandbreedte: 16 Gbps
  • PoE budget: 55 Watt
TL-SG108PE

TP-Link TL-SG108PE

  • 8 gigabit ethernetpoorten, waarvan 4 PoE leveren
  • Bandbreedte: 16 Gbps
  • PoE budget: 55 Watt
TL-SG1016PE

TP-Link TL-SG1016PE

  • 16 gigabit ethernetpoorten, waarvan 8 PoE+ leveren
  • Bandbreedte: 32 Gbps
  • PoE budget: 150 Watt